Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Δελφίνια παίζουν στη Βαλτική

Το 2016 ήταν η χρονιά των δελφινιών και των φαλαινών.

Στη Βαλτική έκαναν την εμφάνισή τους μεταξύ των άλλων δύο δελφίνια που οι Σουηδοί ονόμασαν Σέλφι και Ντέλφι. Πού οφείλεται όμως αυτό το σπάνιο φαινόμενο;

Η εικόνα είναι θαυμάσια: δύο δελφίνια κολυμπούν πλάι σε βάρκες και καγιάκ ενώ την ίδια ώρα παίζουν με τους κολυμβητές. Χιλιάδες άνθρωποι είδαν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, οι οποίες τραβήχτηκαν στο Φλένσμπουργκ και το Κίεβο. Το 2016 ήταν η χρονιά των περισσότερων εμφανίσεων δελφινιών και φαλαινών στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, σύμφωνα με τον Φαμπιάν Ρίτερ από την οργάνωση Προστασίας Φαλαινών και Δελφινιών (WDC).

Η πρώτη εμφάνιση δελφινιού στη βόρεια θάλασσα μετά από περίπου έξι χρόνια καταγράφηκε το 2007. Έκτοτε σημειώνονταν μόνο σποραδικές εμφανίσεις, ώσπου αναδύθηκαν από τα βάθη της θάλασσας ο Σέλφι και ο Ντέλφι το 2016 στις ακτές του Κιέλου και του Φλένσμπουργκ.

Τα ονόματα αυτά τους τα έδωσαν στη Σουηδία, όπου τα αναγνωρίζουν από τα πτερύγια. Εκτός από αυτά εμφανίστηκαν και άλλα δελφίνια μακριά από τα συνήθη μέρη αναπαραγωγής τους.

Σε αυτά προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια και φάλαινες από τη Βαλτική, όπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Θαλάσσιας Ζωής του Στραλζούντ Χάραλντ Μπένκε. Το 2015 οι ερευνητές είχαν μείνει έκπληκτοι από την εμφάνιση μιας ραμφοφάλαινας, είδος που γενικά κάνει σπάνια την εμφάνισή του.

«Το να εμφανιστεί μια τέτοια φάλαινα στη Βαλτική είναι πραγματικά κάτι ιδιαίτερο», εξηγεί ο Μπένκε. Σχετικά με την καταγωγή αυτών των φαλαινών υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως αποτελούν σπάνιους επισκέπτες, σύμφωνα με τον επιστήμονα.


Οι επιστήμονες εξηγούν

O Σέλφι και ο Ντέλφι αναδύονται από τα κύματα
Μία πιθανή εικασία είναι ότι οι φάλαινες και τα δελφίνια χάνουν το δρόμο τους κυνηγώντας την τροφή τους. Αυτό το σενάριο είναι τελευταία περισσότερο πιθανό, επειδή τα αποθέματα τροφής στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα έχουν κατά κανόνα αυξηθεί. Ενώ από τότε που απαγορεύεται
το κυνήγι της μεγάπτερης φάλαινας το είδος αυτό εχει ξεθαρρέψει, όπως εξηγεί ο Μπένκε. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί μεγάπτερες φάλαινες ακόμη και στις ακτές της Νέας Υόρκης.

Ένας ακόμη λόγος που οι φάλαινες εμφανίζονται τώρα έχει ενδεχομένως να κάνει και με το γεγονός ότι έχουν βελτιωθεί τα συστήματα καταγραφής αλλά και με το ότι η χρήση της κάμερας είναι συχνότερη και πιο εύκολη. Έτσι το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής προτρέπει τους πολίτες να γίνουν αρωγοί του δηλώνοντας τις φάλαινες που εντοπίζουν να αναδύονται στην επιφάνεια.

Τέλος και το κλιματολογικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως Ελ Νίνιο θα μπορούσε να αποτελεί έναν λόγο, αφού οδηγεί στην υπερθέρμανση των υδάτων. Εξαιτίας του αλλάζουν τα ρεύματα του νερού και οι συνθήκες εύρεσης τροφής, ώστε τα δελφίνια και οι φάλαινες παρασύρονται προς λάθος κατεύθυνση.


Γκίζελα Γκρος / Δημήτρης Ελευθεράκης

dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου