Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Το εργαστήριο χημείας που σε πάει σε άλλες εποχές: Θυμίζει Αλχημεία, παράξενα πειράματα και τρελούς επιστήμονες

Στους πρόποδες του Ολύμπου οι μαθητές του Λυκείου Κονταριώτισσας με την καθοδήγηση του καθηγητή χημείας Γρ. Καλόμοιρου, δημιουργήσαν μια εικονική επιχείρηση με τον διακριτικό τίτλο «Άρωμα Ολύμπου - Μαθητική Μεταποιητική».

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας μεταποιούν προϊόντα του βουνού των θεών και παράγουν μπύρα, κρασί, μείγματα αφεψημάτων, καλλυντικά σαπούνια... μετατρέποντας το μάθημα της χημείας ή της βιολογίας σε μάθημα ζωής.


Διαβάστε την τελευταία ανάρτησή τους στο facebok:

Δεν αρκεί η φροντίδα και η μέριμνα του καθηγητή μας. Χρειάζεται και η υποστήριξη του Δήμου μας και του Αντιδημάρχου Εκπαίδευσης κου Αθ. Καλαϊτζή, που διαθέτει τα κονδύλια για να οργανωθεί το εργαστήριό μας και να εξοπλιστεί με κατάλληλα σκεύη και διατάξεις.

Έτσι, το εργαστήριο χημείας του Λυκείου Κονταριώτισσας, έχει μεταμορφωθεί σε χώρο που σε πάει σε άλλες εποχές. Θυμίζει Αλχημεία, παράξενα πειράματα και τρελούς επιστήμονες.

Όταν μπαίνεις μέσα σ΄αυτό, νιώθεις έναν άλλο αέρα, ένα αίσθημα δημιουργίας, επιστήμης, έρευνας, παραγωγής, εργασίας.

Φυσαλίδες βγαίνουν από δω, κάτι βράζει εκεί, αρώματα βγαίνουν παραπέρα, κάτι στάζει από εκείνο το σωλήνα, νερά φεύγουν από τη βρύση και περνάν μέσα από σπυρωτούς σωλήνες και ξαναεπιστρέφουν από κει που ξεκίνησαν, απέναντι βγαίνει ατμός, ενώ βιοαντιδραστήρες αναπτύσσουν πληθυσμούς ζυμομυκήτων μετατρέποντας τα σάκχαρα σε αλκοόλη. Αποστακτήρες συμπυκνώνουν αποστάγματα, βότανα αποξηραίνονται στα ράφια, ανάμεσα σε ομοιώματα νεκροκεφαλών και σκελετών, ενώ σπόροι ποτίζονται για να βγάλουν το φύτρο τους ανάμεσα στα ομοιώματα των γεννητικών μας οργάνων...

Μέσα σ΄ αυτόν το χώρο, αναπτύσσεται το φύτρο της γνώσης, της έρευνας, του προβληματισμού. Δεν γίνεται ένα απλό μάθημα χημείας ή βιολογίας. Γίνεται μάθημα ζωής.

Συνεχίζουμε δυναμικά. Αυτό το Σάββατο έχουμε πάλι δουλειά...


Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου