Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ν. Ηλιόπουλος: Η αντικατάσταση του μισθού είτε με κουπόνι είτε με προπληρωμένες κάρτες είναι παράνομη

Στη διαδικασία της διερεύνησης των καταγγελιών της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκαν παράνομες πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών (vouchers), που προτρέπουν, ακόμα και μεγάλες εργοδότριες εταιρείες, να αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ, βρίσκεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος, δηλώνει ότι αυτές οι καταγγελίες αναδεικνύουν πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.


Μάλιστα, εξηγεί ότι η ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων και ισχυρών κλαδικών συμβάσεων περιορίζει τα πεδία της παραβατικότητας και προσφέρει περισσότερα εργαλεία στους εργαζόμενους, για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντικατάσταση του νόμιμου μισθού, είτε με κουπόνι, είτε με προπληρωμένες κάρτες, είτε με οποιαδήποτε άλλη τέτοια παροχή είναι παράνομη. Αυτά τα οποία προβλέπονται από τις συμβάσεις, είτε την εθνική συλλογική σύμβαση είτε οποιαδήποτε άλλη σύμβαση μπορεί να ισχύει, πρέπει να καταβάλλονται κανονικά σε μισθό, είτε μιλάμε για υπερωρίες, είτε για κυριακάτικη αποζημίωση, κ.λπ.», διευκρινίζει ο κ. Ηλιόπουλος, αποσαφηνίζοντας ότι κουπόνια ή άλλες παροχές μπορούν να προσφέρονται εκ των υστέρων- προσθετικά στα ήδη νόμιμα- τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναιρεθούν.

Παράλληλα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προτρέπει τους εργαζόμενους να προβούν σε ανώνυμη καταγγελία, τηλεφωνώντας στο 15512, για οποιοδήποτε ζήτημα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

«Όποια καταγγελία φτάνει στο ΣΕΠΕ, θα ερευνάται. Η ΟΙΥΕ έχει κάνει, αυτήν τη στιγμή, πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες και είμαστε τώρα στη διαδικασία της διερεύνησης. Όπου βεβαιωθεί η συγκεκριμένη παράβαση, προφανώς θα υπάρξουν ποινές» επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Τις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν οι καταγγελίες, αλλά η διαδικασία του ελέγχου χρειάζεται χρόνο. Στη συνέχεια, η επιχείρηση καλείται να δώσει κάποιες εξηγήσεις, οι οποίες, αν δεν υπάρχουν και βεβαιωθεί η παράβαση, επιβάλλεται το πρόστιμο», προσθέτει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου