Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Νέα εποχή για το δημόσιο σύστημα Υγείας: Η εκδήλωση με τον Παύλο Πολάκη στο Αιγάλεω

Ο Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας με θέμα «Νέα Εποχή για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3/2 στο Δημαρχείο Αιγάλεω.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε εκτενή αναφορά στη σημερινή συγκυρία και στο θέμα της διαπραγμάτευσης:


«Η αξιολόγηση θα κλείσει και θα είναι ντάλα μεσημέρι… δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην κλείσει η αξιολόγηση… Δεν πρόκειται να δεχθούμε προληπτική νομοθέτηση. Η επιμονή στην προληπτική νομοθέτηση στοχεύει στην πολιτική ταπείνωση της κυβέρνησης, για να καταφέρουν να μας ρίξουν. Και θέλουν να μας ρίξουν γιατί το «μαχαίρι» μπαίνει πολύ βαθιά στα θέμα διαφθοράς».

Ο υπουργός προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στο χώρο της Υγείας πριν τον Ιανουάριο του 2015:

«Από το 1996 ως το 2010 έγινε… γλέντι με το δημόσιο χρήμα στο χώρο της Υγείας. Από τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρέος, τα 84,5 δισεκατομμύρια προέρχονται από την Υγεία».

Ο κύριος Πολάκης έκανε ειδική αναφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ και πώς εκεί γινόταν «διακίνηση μαύρου χρήματος προς συγκεκριμένες εταιρείες αλλά και ΜΜΕ».

Επίσης αναφέρθηκε σε ένα πολύ τρανταχτό παράδειγμα διαφθοράς. Είχαν αγοραστεί 23 θερμικές κάμερες για τη γρίπη. Το ανώτατο κόστος που θα μπορούσε κάποιος να τις αγοράσει ήταν 700.000 ευρώ. Αντί για αυτό αγοράστηκαν αντί 7,5 εκατομμυρίων ευρώ!



Τον αν. υπουργό Υγείας προλόγισε ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας (φωτογραφία παρακάτω), με τη διττή του ιδιότητα όπως είπε: Ως δήμαρχος καλωσόρισε τον παλαιό δήμαρχο Σφακίων, και ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον «πετυχημένο υπουργό Παύλο Πολάκη». Ο δήμαρχος Δ. Μπίρμπας ζήτησε από τους παριστάμενους να αναλογιστούν αφενός το έργο που έχει συντελεστεί τα δύο αυτά χρόνια, αφετέρου ποια θα ήταν η κατάσταση αν είχε παραμείνει η ίδια πολιτική κατάσταση.

Στην εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα του Δήμου Αιγάλεω, παρέστησαν πολλοί δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής (όχι όλοι τους εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ) και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Θεόδωρος Σχινάς, στελέχη και εργαζόμενοι από το χώρο της δημόσιας Υγείας.



Αναλυτικότερα ο Παύλος Πολάκης τόνισε:

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε προληπτική νομοθέτηση. Η επιμονή στην προληπτική νομοθέτηση στοχεύει στην πολιτική ταπείνωση της κυβέρνησης, για να καταφέρουν να μας ρίξουν. Και θέλουν να μας ρίξουν γιατί το «μαχαίρι» μπαίνει πολύ βαθιά στα θέμα διαφθοράς», υποστήριξε ο Π. Πολάκης φέρνοντας τα παραδείγματα της Novartis και της Siemens, παρά τις δικαστικές καθυστερήσεις.

Σε συγκεκριμένες καταγγελίες, με στοιχεία, για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στο χώρο της Υγείας την περίοδο πριν τον Ιανουάριο του 2015 προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με την ταυτόχρονη δέσμευση, «τα έχουμε βάλει με πολύ ‘χοντρά' συμφέροντα και έτσι θα συνεχίσουμε». Έκανε, παραλλήλως, αναφορά στην τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας ότι επιδιώκεται η πολιτική ταπείνωση και εν τέλει η πτώση της κυβέρνησης, μέσω της επιμονής στην προληπτική νομοθέτηση. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον αν. υπουργό στο Αιγάλεω, σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο εκδηλώσεων με τη συμπλήρωση διετούς διακυβέρνησης της χώρας από την παρούσα κυβέρνηση.

Από το 1996 ως το 2010 έγινε… γλέντι με το δημόσιο χρήμα στο χώρο της Υγείας, υποστήριξε καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία: από τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρέος, τα 84,5 δισεκατομμύρια προέρχονται από την Υγεία. Έκανε ειδική αναφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ και πώς εκεί γινόταν, όπως επί λέξει είπε, διακίνηση μαύρου χρήματος προς συγκεκριμένες εταιρείες αλλά και ΜΜΕ.

'Αλλο παράδειγμα, οι 23 θερμικές κάμερες για τη γρίπη: με ανώτατο κόστος αγοράς 700.000 ευρώ, αγοράστηκαν αντί 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός. Παρατήρησε επιπλέον ότι πριν το 2015 είχε διαπιστωθεί ότι όταν μειωνόταν το «πάρτυ» με τη φαρμακευτική δαπάνη, εκτοξευόταν την ίδια στιγμή το κόστος των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού. Στον αντίποδα, η σημερινή κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τις αμοιβές των καθαριστριών και όμως την ίδια στιγμή, μειώθηκε η δαπάνη. «Πώς βγαίνει το πρόγραμμα;», αναρωτήθηκε. «Η απάντηση είναι πολύ απλή, δεν κλέβουμε». Για να καταλήξει, «θα τσακίσουμε τα συστήματα διαπλοκής και της υπερτιμολόγησης».

Ο αν. υπουργός Υγείας έκανε εκτενή αναφορά στη σημερινή συγκυρία με τη διαπραγμάτευση: «Η αξιολόγηση θα κλείσει και θα είναι ντάλα μεσημέρι», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην κλείσει η αξιολόγηση… Δεν πρόκειται να δεχθούμε προληπτική νομοθέτηση. Η επιμονή στην προληπτική νομοθέτηση στοχεύει στην πολιτική ταπείνωση της κυβέρνησης, για να καταφέρουν να μας ρίξουν. Και θέλουν να μας ρίξουν γιατί το «μαχαίρι» μπαίνει πολύ βαθιά στα θέμα διαφθοράς», υποστήριξε ο Π. Πολάκης φέρνοντας τα παραδείγματα της Novartis και της Siemens, παρά τις δικαστικές καθυστερήσεις, όπως παρατήρησε.

Όμως, ο ομιλητής έκανε και ένα σχόλιο για το πολιτικό κλίμα και τις δημοσκοπήσεις: «Ο λαός όσο και αν είναι πικραμένος, σε μας ακουμπά την ελπίδα του», κάνοντας λόγο εξάλλου για «ψεύτικες δημοσκοπήσεις». Κατά την άποψη του αν. υπουργού Υγείας, «ο κόσμος είναι σε στάση αναμονής και στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε». Εξαπέλυσε, συγχρόνως, επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα υπογράψει όλα όσα του ζητήσουν οι εταίροι και θα ολοκληρώσει την καταστροφή, που δεν ολοκληρώθηκε το 2014.

Κάνοντας τον κυβερνητικό απολογισμό της διετίας, ο ομιλητής είπε πως έγιναν μετρήσιμα πράγματα που στήριξαν τους πολίτες, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα: ενδεικτικώς τη μείωση, κατά 4%, της ανεργίας, το πρόσφατο επίδομα προς 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, η σαφής βελτίωση της κατάστασης στη δημόσια Παιδεία, τα σχολικά γεύματα, οι παραπάνω 13.000 θέσεις στους παιδικούς σταθμούς.

Αναλυτικός, ασφαλώς, στον απολογισμό του για τον τομέα της Υγείας, ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε στην αύξηση της χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, την πρόσληψη μόνιμου και μη μόνιμου προσωπικού, ενώ η μεγαλύτερη, με ταξική χροιά, παρέμβαση -όπως είπε- ήταν αυτή της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών. Στο σημείο αυτό, αναρωτήθηκε μάλιστα ποια ήταν η αντίδραση μέσων ενημέρωσης και συνδικαλιστικών φορέων την εποχή της μαζικής αποχώρησης στελεχών από τις δομές υγείας. Όπως και κατήγγειλε ότι δημιουργούνται θέματα προς εντυπωσιασμό, ακόμη και με φωτομοντάζ! Τέλος, αναφέρθηκε και στη συμφωνία του καλοκαιρού του 2015: «Δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ήταν ένας συμβιβασμός που μας επέτρεψε να μείνουμε όρθιοι».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου