Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά, ζητά η Κομισιόν

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, «με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, εκτός εάν ισχύουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις».


Ωστόσο, συνεχίζει η Επιτροπή, στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία παρέκκλιση όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά τσίπουρο ή τσικουδιά, για τα οποία σήμερα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (50%), καθώς και εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής (γύρω στο 6%) όταν παράγονται από μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, εφαρμόζοντας αυτούς τους μειωμένους συντελεστές, η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ, δεδομένου ότι ευνοεί την εγχώρια παραγωγή αυτών των αλκοολούχων ποτών.

Η Επιτροπή τονίζει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή που απαγορεύει την εσωτερική φορολογία, η οποία συνεπάγεται έμμεση προστασία των εγχώριων προϊόντων ή επιβολή στα προϊόντα άλλων κρατών-μελών οιωνδήποτε εσωτερικών φόρων ανώτερων από εκείνους που επιβαρύνουν ομοειδή εθνικά προϊόντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου