Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ρένα Δούρου: «Το παράκτιο μέτωπο αλλάζει, η Αττική αλλάζει»

της Κ. Ρουμελιώτη

«Το παράκτιο μέτωπο αλλάζει, η Αττική αλλάζει. Η Περιφέρεια Αττικής ανοίγει ξανά, μετά από 13 χρόνια, τις πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στην παραλία Καλλιθέας και Μοσχάτου».

Αυτό τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εγκαινιάζοντας τη μετεγκατάσταση των γραφείων της διοίκησης της Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών, σε ανακαινισμένο τμήμα των ακινήτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Beach volley.

Η εκδήλωση -με την ευκαιρία κόπηκε και η πρωτοχρονιάτικη πίτα- διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και επισημάνθηκε η σημασία της μετεγκατάστασης «μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπλασης της περιοχής και την απόδοση των κτιρίων στην τελική τους χρήση».


Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης:

«Με τον τρόπο αυτό, ύστερα από 13 χρόνια, ξεκινά η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι, προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων, ενώ η εκ του σύνεγγυς επιτήρηση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου θα διασφαλίσει την συντομότερη και ασφαλέστερη ολοκλήρωση του».

Ειδικότερα, το ζήτημα αυτό, η Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό της, χαρακτήρισε ως «διπλά σπουδαία υπόθεση».

Πρώτον: Γιατί «κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για εξοικονόμηση πόρων, μέσα από συνετή διαχείριση του θέματος της στέγασης των υπηρεσιών της περιφέρειας. Ενός θέματος που έχει να κάνει με τη χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση. Διασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους. Και παράλληλα, εξυπηρετούμε τους πολίτες που έχουν δικαίωμα σε αποτελεσματική και ποιοτική παροχή υπηρεσιών.

Δεύτερον: Εκτελούμε ένα έργο εξαιρετικής σπουδαιότητας που θα απαλλάξει τους 160.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των δήμων Μοσχάτου-Ταύρου και Καλλιθέας, από τον εφιάλτη πιθανής σοβαρής πλημμύρας. Ξανασυνδέουμε μετά από 45 χρόνια άδικης απομόνωσης, την πόλη με τη θάλασσα. Σε αυτή τη διπλή πορεία -πορεία χρηστής διοίκησης και πορεία υποδομών- θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι, μακριά από λαϊκιστικές και συντεχνιακές λογικές. Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, που μας κρίνουν όλους.»


Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης, η ιδέα της εκμετάλλευσης των ακινήτων (28.000 τ.μ.) των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του παράκτιου μετώπου στο Φάληρο, ξεκίνησε στην Περιφέρεια Αττικής (ΠΑΤΤ), με την παραχώρησή του σε αυτήν από την κυβέρνηση. Σήμερα, χρησιμοποιήθηκε κτίριο μικρής χωρητικότητας και σύντομα θα ανακαινιστούν - επισκευαστούν και άλλα κτίρια για την σταδιακή μεταστέγαση των υπηρεσιών, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι. Πόροι αρκετά σημαντικοί οι οποίοι έως την ολοκλήρωση και των τριών φάσεων του έργου, περίπου σε 3-4 χρόνια, θα ανέλθουν στο ποσό των 480.000 ευρώ, «ποσό ικανοποιητικό για την αγορά ιδιόκτητου κτιρίου (του δημοσίου), όπου τελικά θα εγκατασταθούμε, σε άλλη περιοχή χαμηλότερης αντικειμενικής αξίας.

Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της χρηστής διαχείρισης της στέγασης των υπηρεσιών της ΠΑΤΤ που ανέφερε και η Ρένα Δούρου, ο Νότιος Τομέας έχει επιδείξει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς από τα 12 κτίρια στα οποία στεγάζονταν οι υπηρεσίες του, την 1/9/2014 με ετήσια έξοδα 840.000 ευρώ, σήμερα μετά από συστηματικό «νοικοκύρεμα», πληρώνει μόνο 430.000 ευρώ για τα τέσσερα κτίρια που νοικιάζει.


Ωστόσο, το ζήτημα της εγκατάστασης για το μεσοδιάστημα αυτό, υπογράμμισε ο Χρήστος Καπάταης, έχει και την παράμετρο της επίβλεψης του εξελισσόμενου έργου, καθώς «βρισκόμαστε στην καρδιά του, θα βλέπουμε την πορεία του και θα ανοίγουμε χώρους και για άλλες δραστηριότητες, όπως το θέατρο κωφών, που αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα συνανθρώπων μας με ξεχωριστές ικανότητες, έναν πολυχώρο για ΑμεΑ και τόσες άλλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.


Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας στα κτίρια αυτά, καθώς η συντήρηση του πάρκου των 220 στρεμμάτων θα καλύπτεται από τους πόρους που θα επιφέρει η αξιοποίηση της υπάρχουσας δομημένης έκτασης από δράσεις, που προβλέπει ήδη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου