Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Έφη Αχτσιόγλου: Mε το νέο ασφαλιστικό προστατεύσαμε τα πολύ χαμηλά εισοδήματα

Το μπαλάκι των ευθυνών στην άλλη πλευρά των διαπραγματεύσεων έριξε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που ξεκαθάρισε -για ακόμη
μια φορά- ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει η συμφωνία.

«Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά να ολοκληρωθεί. Η ευθύνη ανήκει στο ΔΝΤ... Το μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά», είπε η υπουργός σε πρωινή της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τόνισε πως το 1/3 έχει κλείσει και το 1/3 έχει συμφωνηθεί.


Επανέφερε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιμένει στο σύστημα. «Δεν θα προχωρήσουμε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ», ξεκαθάρισε.

Το νέο σύστημα που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν άλλαξε τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών, αλλά την βάση υπολογισμού των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που για την ίδια είναι μια δίκαιη επιλογή, σύμφωνα με την ίδια.

«Τα ποσοστά υπολογισμού δεν άλλαξαν (20% για κύρια ασφάλιση). Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση» υποστήριξε.
«Η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ μεγάλων χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό» είπε ακόμη η κ. Αχτσιόγλου και δήλωσε πως στο νόμο 4387 υπάρχει πίνακας σημαντικών εκπτώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναφορικά με τον ΕΦΚΑ η υπουργός τόνισε πως ξεκίνησε με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, και το έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά αν δεν μείνει στο μισό εντός του έτους.

«Στόχος μας είναι η μαύρη και η αδήλωτη εργασία» σχολίασε και υποστήριξε πως η ανεργία μειώθηκε στο 23% από το 27%, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να επιχαίρουμε.

Ολοκληρώνοντας η υπουργός δεσμεύτηκε για την καταβολή όλων των εκκρεμών συντάξεων έως τον Οκτώβριο, ενώ έθεσε το τέλος του χρόνου ως χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των εκκρεμούντων εφάπαξ.

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου