Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Μαριέττα Μπακαλοπούλου: Ένας Πολιτικός Xαμαιλέων η νέα αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης

Το τελευταίο νέο πρόσωπο που περιλάμβαναν οι νέες αντιδημαρχίες ήταν η Μαριέτα Μπακαλοπούλου.

Η Μαριέττα Μπακαλοπούλου έγινε γνωστή κυρίως με το διορισμό της ως Αντιδήμαρχος. Πριν από εκείνη τη στιγμή μάλλον πολιτικά ανύπαρκτη ήταν και αυτό δεν έχει να κάνει
με τη σχετικά νεαρή της ηλικία.

Η παράταξη του Τζουλάκη έχει και άλλους συνομήλικους της που σίγουρα δεν ακούγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν όμως μία σχετικά μικρή δραστηριοποίηση: ο Κρικρής ασχολήθηκε με το ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Νέας Σμύρνης και η Αναγνωστοπούλου με την προσομοίωση δημοτικών συμβουλίων.

Ενημερωτικά, η Μπακαλοπούλου μέχρι τώρα έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, στον οποίο ηγείται ο Χατζαντουριάν, ψηφίζοντας όλες τις εισηγήσεις του, ακόμα και αυτές που αργότερα ο ίδιος παραδέχθηκε ως προβληματικές.

Η Μαριέττα ξεκίνησε από μικρή, το 2006, με την παράταξη της Νόρας Κατσέλη κόντρα στην παράταξη Κουτελάκη - Τζουλάκη που επέλεξε αργότερα να την απορροφήσει ή να απορροφηθεί. Ίσως ένα από τα πολλά κορίτσια που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, το παλιό το ορθόδοξο, αλλά οι ανάγκες στην πολιτική επιβίωση την οδήγησαν να πηγαίνει όπου φυσά ο πολιτικός άνεμος. Έγραφε στο προεκλογικό της βιογραφικό:

«Τελειόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, είμαι είκοσι δύο ετών, απόφοιτος Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, μιλάω τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) κι έχω κάνει σπουδές πάνω στο πιάνο και στο μπαλέτο. Από νωρίς αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική σκηνή, όντας μέλος της ΠΑΣΠ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ». Είναι κακό να είσαι ΠΑΣΟΚ; Σήμερα μάλλον ναι. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Εξάλλου «στην πολιτική η βλακεία δεν είναι μειονέκτημα» (Βοναπάρτης), όπως και η ίδια έχει προσθέσει σε κείμενο της (Μετεκλογικοί προβληματισμοί! logiastarata.gr, 2/10/2015).

Η Μαριέττα προέρχεται από καθαρά πολιτικό περιβάλλον, με τη μητέρα της να συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό γραφείο του Πάνου Καμμένου μέχρι κάποια στιγμή. Τώρα πως συνδυάζονται μέσα στο ίδιο σπίτι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ είναι τόσο εύκολο να εξηγηθεί με τον ίδιο τρόπο που συνδυάζονται ΠΑΣΟΚ (Τζουλάκης) και ΝΔ (Κούπας). Είναι εξουσιαστικό το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, η Μαριέττα είχε όραμα όταν μοίραζε φυλλάδια στην κεντρική λαϊκή αγορά της Νέας Σμύρνης, προσπαθώντας να πείσει τους συντοπίτες μας: «Το όραμά της είναι μια Νέα Σμύρνη γεμάτη πράσινο, λιγότερα αυτοκίνητα και πολλούς ποδηλατόδρομους. Επίσης, η ίδρυση περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών για τις νέες μητέρες. Θέλει επίσης να είναι δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των συμπολιτών της και του Δήμου σε οποιοδήποτε πρόβλημά τους».

Στις τελευταίες εκλογές η Μπακαλοπούλου κατάφερε να εκλεγεί. Βέβαια αυτή είναι η μοίρα όσων βάζουν συνεχώς υποψηφιότητα: κάποια στιγμή εκλέγονται, είτε διότι κάποιοι αποχωρούν, είτε διότι απλά είναι πολύ καιρό στην αναμονή.

Το όραμα της «μια Νέα Σμύρνη γεμάτη πράσινο» έγινε τσιμέντο, όταν ψήφιζε για το τσιμεντένιο έκτρωμα της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης. Τα λιγότερα αυτοκίνητα έγιναν όνειρο απατηλό με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οποίες δεν έφερε αντίρρηση, «πέταξαν» και οι ποδηλατοδρόμοι… Εκεί στο ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλες γάμπες για να κάνουν ορθοπεταλιές στην ανισόπεδη Νέα Σμύρνη.

Μάλλον όμως η κατάρριψη του ονείρου σε συνδυασμό με τη συστηματική σιωπή της στα δημοτικά συμβούλια την αντάμειψαν με Αντιδημαρχία αγνώστου αντικειμένου. Νέας Γενιάς και Καινοτομίας (με αντιμισθία) ονομάζεται η νέα Αντιδημαρχία. Όταν ρωτήθηκε ο Τζουλάκης ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες αυτού του τομέα, μάλλον και ο ίδιος δεν γνώριζε, διότι όπως είπε «θα κριθούμε στις εκλογές».

Ούτε η Μαριέττα μίλησε για να ενημερώσει περί τίνος πρόκειται το νέο της πόστο. Μάλλον θα κριθεί και εκείνη στις εκλογές σε ένα αντικείμενο που φαινομενικά ούτε η ίδια γνωρίζει. Βέβαια προκύπτει και το ερώτημα αν τα χρήματα που θα λαμβάνει θα είναι δίκαια για το έργο που θα προσφέρει -υπάρχουν και αντιδημαρχίες χωρίς αντιμισθία- εφόσον η ίδια εργάζεται σε πλήρες ωράριο.


Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως ρουσφέτι. Σε παλαιότερο άρθρο της με τίτλο «Μπερδέψαμε την πολιτική με τα... ρουσφέτια» (logiastarata, 29/7/2015), η Μαριεττα μας εξηγεί τί είναι διαφθορά. «Συνεχίζοντας, οφείλουμε να απαντήσουμε στο τι είναι διαφθορά. Λανθασμένα ορισμένοι αποδίδουν στον όρο μόνο την έννοια του χρηματισμού στους πολιτικούς. Διαφθορά είναι το σύνολο των παραβάσεων στους νόμους, σε οτιδήποτε θίγει τα συμφέροντα των πολλών αποδυναμώνοντας το κοινό καλό, είτε αυτό συντελείται στο δημόσιο τομέα, είτε στον ιδιωτικό, δηλαδή οποιαδήποτε μορφή κατάχρησης εξουσίας, αποσκοπώντας σε ιδιωτικό συμφέρον».

Από το Σεπτέμβριο του 2014 αποδέχεται -χωρίς να έχει διαφωνήσει δημόσια στο να «εργάζονται» με συμβάσεις έργου και μάλιστα διαφορετικών συνεχώς ειδικοτήτων- συνεργάτες του Πολιτιστικού Οργανισμού, με συγγένεια με τον ίδιο τον Πρόεδρο του νομικού προσώπου (ο αδερφός του), με την τότε Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής (η κόρη της) και με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου (ο γιός του). Αυτά βέβαια δεν παραπέμπουν σε ρουσφέτι, ούτε σε διαφθορά, αλλά σε επιλογές που η σημερινή Αντιδήμαρχος δεν αρνήθηκε ποτέ να υποστηρίξει. Βέβαια γιατί να είναι αρνητική; Νόμιμες φαίνεται να είναι, αλλά ως προς το ηθικό τους χαρακτήρα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει αντίθετη άποψη.

Η πρώην πλέον Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, ως μέλος του ΔΣ -φυσικά μαζί και με άλλα μέλη- του νομικού προσώπου, όχι μόνο ενέκρινε όλες τις διαδικασίες των απ’ ευθείας αναθέσεων βάσει μόνο προσωπικών κριτηρίων του Βαγγέλη Χατζαντουριάν, αλλά και σε σχετικά πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που ο πολιτικός της προϊστάμενος πιέστηκε από την αντιπολίτευση, ζητώντας το λόγο, σχολίασε προς τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης «Δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ να ζητάτε διευκρινήσεις κάθε τόσο. Εχετε εκπροσώπους στο ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού για αυτό το λόγο». Ίσως αυτός ο τρόπος να είναι ο νέος «αέρας» που μία νέα δημοτική σύμβουλος θέλει να εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Μαριέττα πλέον είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακά στις πολιτικές επιστήμες και τη διπλωματία, γλωσσομαθής και Αντιδήμαρχος ενώ εργάζεται με πλήρη απασχόληση. Με τη φημολογούμενη μεταγραφή του Χατζαντουριάν στην ΝΔ, μια και παραμένει μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού, δεν αποκλείεται σύντομα η Μπακαλοπούλου να γίνει και οπαδός της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία βέβαια στις 19/6/2016 έγραφε στο προφίλ της:

«Κάθονται και ρωτάνε και ξαναρωτάνε οι δημοσιογράφοι αν η ΝΔ θα στηρίξει το ασφαλιστικό στη Βουλή. Εικασία ΔΙΚΗ ΜΟΥ: ΔΕΝ πρόκειται να το στηρίξει για να μη χρεωθεί το βάρος, αλλά θα ζητήσει από κάποιους βουλευτές της (ανάλογα πόσοι λείπουν για να ψηφιστεί από 151) ώστε να περάσει. Μετά θα τους διαγράψει και μετά θα τους ξαναπάρει πίσω δίνοντας τους κάτι για τη θυσία τους. Κατά προτίμηση φυσικά θα είναι βουλευτές εκλεγμένοι από Περιφέρειες που δεν υπάρχουν άμεσα θιγόμενοι όπως αγρότες κλπ. ώστε στις επόμενες εκλογές να μην υποχρεωθούν σε τιμωρία από τους ψηφοφόρους.»

dhmosiografos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου