Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Η ταινία "Δυο ημέρες, μία νύχτα" από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ΠΡΑΞΗ, την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 7.30μμ

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ΠΡΑΞΗ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προβάλλει την ταινία "Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα" (2014) των αδερφών Νταρντέν.

Η προβολή θα γίνει στο χώρο του Δικτύου (Θουκυδίδου 75, Άγιος Δημήτριος), την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 7.30μμ.

Λίγα λόγια για την Ημέρα της Γυναίκας:

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, τιμώντας τον αγώνα διαμαρτυρίας που έκαναν οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Ν. Υόρκης, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, στις 8 Μάρτη 1857.


Συνδέεται, επίσης, με τους αγώνες και τις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα διακαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Το 1977 ο ΟΗΕ θεσμοθέτησε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.


Λίγα λόγια για την ταινία:


Η Σαντρά, η ηρωίδα της ταινίας των αδερφών Νταρντέν, εργάτρια σε ένα εργοστάσιο φωτοβολταϊκών, καλείται να έρθει αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη που η ιστορική αυτή ημέρα έχει αφήσει παρακαταθήκη... Κατά την απουσία της σε αναρρωτική άδεια, το αφεντικό της συνειδητοποιεί ότι μπορεί να καλύψει τη βάρδια της με μικρές υπερωρίες και χρηματικά μπόνους.

Η μοίρα πλέον της νεαρής κοπέλας βρίσκεται στα χέρια των δεκαέξι εργατών - συναδέλφων της. Αυτοί είναι οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα αρνηθούν τα μπόνους τους για να κρατήσει τη δουλειά της η Σαντρά. Απελπισμένη, η νεαρή σύζυγος και μητέρα, προσπαθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί μέχρι τη μυστική ψηφοφορία της Δευτέρας, να επισκεφθεί όλους τους συναδέλφους της και, με τη βοήθεια του άνδρα της Μανού, να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ της, έτσι ώστε να μη βρεθεί τη Δευτέρα, άνεργη...

Ένα ανθρωποκεντρικό φιλμ, μία τραγικά επίκαιρη ταινία, με κεντρικό άξονα την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, την αύξηση της ανεργίας και πως το δεδομένο δικαίωμα στην εργασία τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση".

Το
Δίκτυο Αλληλεγγύης ΠΡΑΞΗ για την προβολή:

"Για εμάς, τους ανθρώπους της ΠΡΑΞΗΣ, η προβολή της 5ης Μάρτη, έχει ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο:

Συμβολικά, σε πείσμα της κατάστασης που αντικατοπτρίζει η ταινία, και υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη στην ...Πράξη, αποφασίσαμε με την εκδήλωση αυτή να στηρίξουμε αλληλέγγυα φίλη του δικτύου, που αντιμετωπίζει σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Έτσι, τα έσοδα από το μπαρ της προβολής θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση μιας αλληλέγγυας, μιας Γυναίκας.

Στη θέση της θα μπορούσαμε να ήμαστε εμείς. Στη θέση της Σαντρά, που αγωνίζεται μόνη της να σταθεί αντιμέτωπη μπροστά στο θηρίο του καπιταλισμού, θα μπορούσαμε να ήμαστε εμείς.

Ας θυμηθούμε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πως δεν είμαστε μόνες μας, πως η κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να μας δώσει πίσω την αξιοπρέπειά μας, πως οι αγώνες των Γυναικών της Ιστορίας μπορούν να μας δείξουν το δρόμο για την διεκδίκηση των -ανθρώπινων- δικαιωμάτων μας, όταν αυτά αμφισβητούνται.

Σας περιμένουμε όλες και όλους, σε μια εκδήλωση που γιορτάζει την αγωνιζόμενη Γυναίκα!"


Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου η "Πράξη"
Θουκυδίδου 75, Άγιος Δημήτριος
699 6543 800 (Καθημερινά 19:00-21:00)​
693 2528 205
 

praxiallilegiis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου