Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Κώστας Γαβρόγλου: Η ιστορία της γλώσσας μας είναι εργαλείο για την προάσπιση του πλουραλισμού

Με αντικείμενο την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας συνεδρίασε σήμερα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, στη Βουλή.

«Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε στο να προχωρήσουμε σε μία επί της ουσίας χάραξη πολιτικής», είπε, μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και τόνισε ότι στη βάση του, το αίτημα της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να έχει ως περιεχόμενο, πέραν του θέματος της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, και την προάσπιση του γλωσσικού πλουραλισμού διεθνώς.

«Με την καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας, πέφτει στην πλάτη μας η υπεράσπιση του πλουραλισμού των γλωσσών. Σήμερα είναι ορατός ο κίνδυνος αμερικανο-αγγλοποίησης των γλωσσών και της κουλτούρας. Καλό είναι λοιπόν να υπερτονίσουμε τον πλουραλισμό των γλωσσών, των πολιτισμών, την ιδιαιτερότητα των κοινωνικών ομάδων και των χωρών», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

«Αντί για μήνυμα ομογενοποίησης, ας είναι ταυτόχρονα και μήνυμα πλουραλισμού. Η ιστορία της γλώσσας μας, είναι εργαλείο για την προάσπιση του πλουραλισμού» συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός επεσήμανε ότι παράλληλα με την προώθηση τέτοιων διαδικασιών, «θα πρέπει να δούμε σοβαρά το ζήτημα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι διεργασίες καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της καθιέρωσης της Ημέρας - μιας απόφασης που αρχικά είχε παρθεί το 2014 από τη Βουλή, τη στιγμή που «σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, οι μετανάστες πια είναι 4ης και 5ης γενιάς και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας υποχωρεί».

«Ιδιαίτερο θέμα» χαρακτήρισε τη διαδικασία καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Μπαμπινιώτης εξέφρασε την άποψη, ότι οι προσπάθειες από πλευράς ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να κινηθούν σε τρεις τομείς: Στον πολιτισμικό, τον ιστορικό και τον παιδευτικό. «Πρέπει να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή γλώσσα με την ελληνική», ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης, «ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, άλλωστε, ξεκινάει από τα ελληνικά κείμενα. Εξάλλου, η πολιτισμική καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, της έχει δώσει τον χαρακτήρα της οικουμενικής γλώσσας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου