Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

«Νίκη για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα»

«Σήμερα δεν συζητάμε απλώς για την ελληνική αγορά εργασίας. Σήμερα συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης.

Για το αν δεχόμαστε μια χώρα να αποτελεί εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Συζητάμε για το αν οι εργαζόμενοι θα έχουν
το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αναδιανομή του πλούτου που παράγουν ή αντιθέτως η σημερινή Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι μια Ευρώπη για τους λίγους».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου στην χθεσινή ομιλία της στην Φρανκφούρτη στην ημερίδα της IG Metall με τίτλο: «Αποκατάσταση αντί της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης πρέπει να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους.


«Είναι φανερό», πρόσθεσε, «ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις βλέπουν στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων την Ελλάδα ως το νέο παράδειγμα που οφείλει να γενικευτεί. Με αυτή την έννοια, το τέλος της εργασιακής απορρύθμισης και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης».

«Το μήνυμα της IG Metall είναι «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Wolfgang Lemb, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της IG Metall, υπογραμμίζοντας:


«Χρειαζόμαστε αλλαγή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η ανασυγκρότηση του εργατικού δικαίου θα βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων στην Ελλάδα. Η θέση της IG Metall είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη».

Ο Dr. Wolfgang Däubler, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά το πόρισμα της επιτροπής για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, τονίζοντας: «υπάρχουν σήμερα φωνές που ζητούν κατάργηση του εργατικού δικαίου. Δεν μπορούμε να ζητάμε από ανθρώπους να ζήσουν με 500 ευρώ μισθό».


Δήλωσε τέλος: «Πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση από τα γερμανικά συνδικάτα προς την γερμανική κυβέρνηση γιατί η επίθεση στα εργασιακά στην Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή εξέλιξη που θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα και οφείλουμε να ασκήσουμε πίεση στο γερμανικό πολιτικό σύστημα».

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου