Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ακόμη μία άδεια στην Ελληνικός Χρυσός

της Σταυρούλας Πουλημένη

Άδεια για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης την Τρίτη στην Ελληνικός Χρυσός για την κατασκευή του έργου μονάδας λιθογόμωσης στην Ολυμπιάδα.
 
Πρόκειται για μια ακόμη άδεια που δίνεται από το Υπουργείο για τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας την στιγμή που το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) εισηγήθηκε και η διοίκηση ενέκρινε πρόστιμα ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014, πολλές από τις οποίες αφορούν το υποέργο αυτό (οι υπόλοιπες αφορούν το υποέργο των Μαύρων Πετρών).

Οι παραβάσεις είχαν να κάνουν συνοπτικά με την μη σύννομη μετακίνηση τοξικών προϊόντων, την απόκρυψη στοιχείων επικινδυνότητας προϊόντων και αποβλήτων από την αδειοδοτούσα αρχή, την ανεξέλεγκτη διαχείριση υγρών τοξικών αποβλήτων των επεξεργασιών τοξικών προϊόντων αλλά και παραβάσεις για διεξαγωγή δραστηριοτήτων που δεν είχε άδεια.

Η άδεια δίνεται, επίσης, την στιγμή που εκκρεμούν επιπλέον ζητήματα τα οποία αφορούν την περιβαλλοντική νομοθεσία και προβλέπονται από την ΑΕΠΟ όπως το πόρισμα των ελεγκτών της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και της Επιτηρώ σχετικά με το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει χαρακτηρίσει τα υπολείμματα των αποβλήτων στο φράγμα του Κοκκινόλακα αν πρόκειται δηλαδή για επικίνδυνα και τοξικά υλικά. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στο φράγμα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη αργυλίκός φραγμός για την υδρομόνωσή του κάτι που επίσης προβλέπεται από την ΑΕΠΟ.

Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για μια ήσσονος σημασίας άδεια, εφαρμοστική της άδειας εγκατάστασης της μονάδας που είχε εγκριθεί τον περασμένο Μάρτιο από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος.

Παρόλα αυτά για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού και βρέθηκαν στα δικαστήρια την Δευτέρα για την δίκη των 21 κατηγορούμενων για την υπόθεση των Σκουριών, διερωτώνται πώς γίνεται να συνεχίζει το Υπουργείο να δίνει άδειες στην Ελληνικός Χρυσός.


Και αυτό την στιγμή που η "καρδιά" του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, η μεταλλουργία και συγκεκριμένα η μέθοδος flash melting έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι εφαρμόσιμη, σύμφωνα και με την απόφαση «Σκουρλέτη» και το υπουργείο προσφεύγει στην διαιτήσια.

Δείτε την απόφαση εδώ

στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου