Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Chuck Berry: Ιδρυτικό μέλος του rock'n'roll

Στις μέρες μας που οι υπερθετικοί είναι εύκολοι και μοιράζονται παντού και τα ενθουσιώδη επίθετα συνοδεύουν τους μέτριους, το να πούμε για τον Chuck Berry πως υπήρξε σπουδαίος φαίνεται φτωχό και το να τον χαρακτηρίσουμε μοναδικό φαίνεται λίγο.

Οι λέξεις όμως μικρή σημασία έχουν όταν οι πράξεις έγραψαν ήδη ιστορία, καθώς ο Αμερικάνος μουσικός Chuck Berry, που έφυγε χτες σε ηλικία 90 ετών, υπήρξε ένας από τα ιδρυτικά μέλη αυτού του «κλειστού κλαμπ» σπουδαίων δημιουργών που στη δεκαετία του '50 έβαλαν τις βάσεις για τον ήχο του rock 'n' roll και την πολιτιστική επανάσταση που θα ακολουθούσε.


Οι συνθέσεις του, ο ήχος της κιθάρας του, η κίνησή του πάνω στη σκηνή όχι μόνο σημάδεψαν την ποπ κουλτούρα αλλά αποτέλεσαν (και αποτελούν) πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες μουσικούς και συγκροτήματα.

Τα τραγούδια του διασκευάστηκαν εκατοντάδες φορές, το σήμα κατατεθέν του «περπάτημα της πάπιας» επί σκηνής έδωσε έμπνευση σε πολλούς τραγουδιστές και ο ήχος της κιθάρας του επέδρασε καταλυτικά στο παίξιμο κάθε ροκ κιθαρίστα.

Δεκάδες βραβεία, τιμητικές διακρίσεις (ακόμη και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ), συναυλίες προς τιμήν του με την συμμετοχή δεκάδων σπουδαίων συναδέλφων του, δημοσιογραφικά αφιερώματα και ντοκιμαντέρ για την συμβολή του στην δημιουργία και εξέλιξη της σύγχρονης ποπ/ροκ μουσικής έχουν επισφραγίσει μία μουσική παρουσία που πραγματικά είναι μοναδική.

Χτες έφυγε από τη ζωή ένας μύθος, όμως τραγούδια του όπως τα: «Maybellene» (1955), «Roll Over Beethoven» (1956), «Rock and Roll Music» (1957) and «Johnny B. Goode» (1958) θα μένουν για πάντα χαρακτηριστικά δείγματα του πως ξεκίνησαν όλα.



 στο κόκκινο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου