Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

«Η κάνναβη δεν είναι το ναρκωτικό μου, αλλά το φάρμακό μου» - Συνέντευξη στο Left.gr

Η επιστήμη είχε σηκώσει τα χέρια της ψηλά. Εκείνος όμως δεν μπορούσε να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, καθώς η ζωή του είχε γίνει ένα μαρτύριο.

Έτσι αφού έγινε πειραματόζωο δοκιμάζοντας πλήθος φαρμάκων, αποφάσισε να πειραματιστεί και να ψάξει τη λύση στη φύση. Και τη βρήκε στην κάνναβη!

Ο Προκόπης Γεωργακόπουλος πάσχει από χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache), μια σπάνια ασθένεια που δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί κι ακόμη πιο δύσκολα να αντιμετωπιστεί.
 

Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει βρει τη θεραπεία του στην ιατρική κάνναβη και είναι ένας από τους χιλιάδες ασθενείς ανά τον κόσμο που δίνουν καθημερινά αγώνα για το δικαίωμα τους να είναι υγιείς. «Η κάνναβη δεν είναι το ναρκωτικό μου, αλλά το φάρμακο μου», λέει ο ίδιος στο Left.gr.


Μετά από έναν μεγάλο αγώνα, που κράτησε πολλά χρόνια, η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης απελευθερώθηκε πριν λίγους μήνες και στην Ελλάδα, ωστόσο η χρήση ιατρικής κάνναβης δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από την ελληνική νομοθεσία.

Ένα πρώτο βήμα έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε, με το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που συστήθηκε με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης.
 

Το πόρισμα που παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αναγνωρίζει το φυτό ως φάρμακο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις που μπορούν να ιαθούν με ιατρική κάνναβη, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Να σημειωθεί ότι η χρήση ιατρικής κάνναβης είναι νόμιμη ήδη σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Η τελευταία χώρα που αναγνώρισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του παρεξηγημένου φυτού ήταν η Γερμανία, ενώ είχε προηγηθεί η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης από την Αυστρία, την Βρετανία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ. Η ιατρική κάνναβη είναι επίσης νόμιμη στο Ισραήλ, τον Καναδά, τη Χιλή την Κολομβία αλλά και σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ.


Σκέφτηκα δύο φορές να αυτοκτονήσω

Πριν 15 χρόνια, όταν ο Προκόπης ήταν 26 χρονών, άρχισε να παρουσιάζει έναν πολύ ισχυρό πονοκέφαλο. Στην αρχή νόμιζε ότι είχε ιγμορίτιδα. Του έδωσαν την αντίστοιχη θεραπεία, ο πόνος όμως επέμενε κι επανερχόταν ξανά και ξανά δριμύτερος. Έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα του.

«Η κρίση αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι από μόνη της μια ακραία κατηγόρια πόνου. Αισθάνεσαι σαν να έχεις ένα πυρακτωμένο καρφί μέσα στο μάτι σου, που κινείται περιστροφικά, καίγοντας ότι συναντά μέσα στο κεφάλι σου», λέει ο Προκόπης στο Left.gr περιγράφοντας την ασθένεια του.

«Μένεις κυριολεκτικά παγωμένος στην αρχή γιατί δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς βιώνεις. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο πόνος κορυφώνεται και δυσκολεύεσαι να σκεφτείς, να κινηθείς, να αναπνεύσεις και γενικά να λειτουργήσεις. Το μόνο που εύχεσαι είναι να πεθάνεις εκείνη την στιγμή, γιατί πιστεύεις ότι αυτό το μαρτύριο δεν θα τελειώσει ποτέ. Επειδή οι κρίσεις έρχονται το βράδυ με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση κι όλοι οι ασθενείς φοβόμαστε ακόμη και να κοιμηθούμε μιας και ο ύπνος ξεκινάει τις κρίσεις», σημειώνει.

Οι άνθρωποι πουν πάσχουν από αυτή την σπάνια ασθένεια ζουν ως ζωντανοί - νεκροί. Η ασθένεια του Προκόπη ονομάζεται και αυτοκτονική κεφαλαλγία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών οδηγείται στην αυτοχειρία, μην αντέχοντας τον πόνο που προκαλεί. Όπως ο ίδιος λέει στο Left.gr, σκέφτηκε να αυτοκτονήσει 2 φορές. «Το 80% από εμάς αυτοκτονούμε γιατί απλά δεν μπορείς να ζήσεις έτσι! Δεν σας κρύβω ότι 2 φορές το είχα σκεφτεί αλλά δεν είχα το μέσο για να το κάνω γρήγορα».


Δείτε πώς είναι μια κρίση αθροιστικής κεφαλαλγίας:



Και ύστερα ήρθε η κάνναβη

Μετά από μεγάλη περιπλάνηση σε νοσοκομεία κι αφού έγινε πειραματόζωο -όπως ο ίδιος λέει- με τους γιατρούς να δοκιμάζουν φάρμακα πάνω του, χωρίς εκείνος να βλέπει αποτέλεσμα, ο Προκόπης άρχισε να ψάχνει να βρει μια λύση ακόμη και στο google. Και τότε ήταν που έπεσε πάνω στη διεθνή κοινότητα ανθρώπων που νοσούν από αυτή την ασθένεια και έμαθε για τις ιδιότητες της ιατρικής κάνναβης στην αντιμετώπιση της...

«Μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να δοκιμάσω την ιατρική κάνναβη για να περιορίσω τις κρίσεις μου, αφού με τις φαρμακευτικές αγωγές που είχα από τους θεράποντες ιατρούς μου δεν είχα καμία βελτίωση. Αντιθέτως είχα επιβάρυνση στον οργανισμό μου (καρδιά, νεύρα, στομάχι και συκώτι)», λέει.

«Προσωπικά νιώθω όχι μόνο δικαιωμένος αλλά και περήφανος που δοκίμασα την ιατρική κάνναβη μαζί με τους άλλους ασθενείς, μιας και έχω να πονέσω από τον Αύγουστο του 2015. Μέχρι τότε είχα από 1 έως 20 κρίσεις το 24ωρο και κάθε μια από αυτές είχε διάρκεια από 15 λεπτά μέχρι 6 ώρες», θα τονίσει ο Προκόπης.

Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ιατρική Κάνναβη» που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, όπου μαζί με άλλους Έλληνες ασθενείς μίλησαν για την εμπειρία τους.

«Κατά την επίσκεψη μας στο Ευρωκοινοβούλιο αποκομίσαμε μόνο θετικές πληροφορίες και νιώσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Μιλήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις κι εμπειρίες με ασθενείς και ιατρούς από πολλές χώρες και όλοι μας είχαμε να πούμε μόνο καλά! Καταλάβαμε ότι η ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη είναι ένα παγκόσμιο θέμα, το οποίο μοιάζει με ποτάμι που δεν γυρνά πίσω», λέει.

Γιατί; «Γιατί οι ασθενείς που γινόμαστε καλά, είμαστε κάθε μέρα και περισσότεροι και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα μας να είμαστε κα εμείς υγιείς, όπως όλοι οι υπόλοιποι συνάνθρωποι μας», υπογραμμίζει.

Δείτε τη σελίδα των Ελλήνων ασθενών: Ασθενείς Υπέρ της Φαρμακευτικής Κάνναβης

Ασθενείς κόντρα στο στίγμα και υπέρ του νόμου

Τι ζητούν οι ασθενείς; «Να σταματήσει η δαιμονοποίηση του φυτού και να βρεθεί νομική λύση για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης», λέει ο Προκόπης Γεωργακόπουλος, «η οποία λύση δεν μπορεί να είναι παρά η άμεση αποποινικοποίηση», συμπληρώνει.

«Όσοι πάσχουν από βαριές ασθένειες και μπορούν να δουν βελτίωση ή και να θεραπευτούν με το συγκεκριμένο φυτό δεν έχουν περίσσιο χρόνο αλλά ούτε και αποθέματα υπομονής. Γιατί να μην ζήσουν και αυτοί φυσιολογικά;», διερωτάται.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά οι αρμόδιοι φορείς να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους γιατρούς, που έχουν εκπονήσει επιστημονικές μελέτες για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, αλλά επίσης και με τους ασθενείς προκειμένου να καταγράψουν την εμπειρία τους και να συγκροτηθεί επίσης άμεσα το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη νόμιμη χρήση της ιατρικής κάνναβης.

«Δεν είναι σωστό να κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη ένας ασθενής που αναγκάζεται να καλλιεργεί το μοναδικό φάρμακο που τον κάνει καλά, προκειμένου να μην μπλέξει με τον υπόκοσμο», λέει.

Όπως επίσης δεν είναι σωστό να έρχεται αντιμέτωπος και με το στίγμα. «Για τη μερίδα των συνάνθρωπων μας που βρίσκονται άκριτα, απέναντι στο φυτό αλλά και σε εμάς, έχω μόνο να τους πω να κάτσουν να σκεφτούν πως θα ήθελαν να τους συμπεριφέρονται εάν ήταν στην δική μας θέση . Συνηθίζουμε να λέμε ως λαός: ότι κοροϊδεύεις λούζεσαι. Εύχομαι λοιπόν μέσα από την καρδιά μου να μην χρειαστεί ποτέ κανένας από τους επικριτές μας, τη δύναμη του φυτού, γιατί τότε θα έρθει σε κόντρα με την συνείδηση του και πιστέψτε με δεν είναι και τόσο εύκολο όλο αυτό», θα σημειώσει.

«Είμαστε κι εμείς λειτουργικά μέλη της κοινωνίας με τις οικογένειες μας και τις δουλείες μας . Δεν είμαστε μαστούρια. Είμαστε και εμείς ένας από εσάς και μάλιστα πονεμένοι», θα τονίσει ο Προκόπης και θα καταλήξει με την ευχή «να είμαστε όλοι υγιείς».

 

Διαβάστε εδώ το πόρισμα του υπουργείου Υγείας

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου