Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «"Αν και μόνο αν" υπάρχει συμφωνία για το χρέος θα εφαρμοστούν μέτρα το 2019 και 2020» (video)

Η συμφωνία Ελλάδας και δανειστών θα ισχύσει «αν και μόνο αν»  η Ελλάδα ξέρει τι θα πάρει για το χρέος και την δημοσιονομική πορεία της μετά το 2018 και το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Αντίθετα από το Σεπτέμβριο επιστρέφει στην εργασιακή κανονικότητα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, όπου υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία και απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση τονίζοντας ότι «όπως όλες οι συμφωνίες, όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και πράγματα που μας ικανοποιούν, είναι στη φύση κάθε συμφωνίας».

Όσον αφορά το περιεχόμενό της, σημείωσε ότι «η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα... θετικά μέτρα 1% το 2019 και 1% το 2020 και πιο περιοριστικά μέτρα 1% για τις συντάξεις το 2019 και 1% για τους φόρους το 2020... η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες και θα ισχύουν έτσι κι αλλιώς, ενώ τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα ισχύσουν εάν είμαστε εντός των στόχων. Αυτή είναι η συμφωνία».


Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι «το πρόγραμμα τελειώνει το 2018. Λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός... μία εκτίμηση για το ποια θα είναι μετά η δημοσιονομική πορεία της χώρας. Πάνω σε αυτή τη βάση θα αποφασιστεί εάν όλα τα καλά μέτρα "περνούν" ή η Ελλάδα είναι εκτός στόχων, εάν χρειάζεται τα μέτρα του 2020 να πάνε το 2019».


Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο υπουργός, «μετά το πρόγραμμα είμαστε μία κανονική χώρα» στην Κομισιόν όπως οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, «δεν υπάρχει η επιτήρηση».


Η συζήτηση για τα πλεονάσματα είναι και συζήτηση για το χρέος

Συνεχίζοντας κατά την ίδια απάντηση ο κ.Τσακαλώτος είπε ότι «αυτή τη στιγμή θα κλείσουμε τη συμφωνία με τις λεπτομέρειες, θα επιστρέψουν οι θεσμοί για να γραφτεί η συμφωνία και με τους Ευρωπαίους αλλά και το ΔΝΤ, το λεγόμενο MEFP και συγχρόνως αρχίζει η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018, που όπως ξέρετε είναι η άλλη μεριά του νομίσματος... για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.


Η χρονική διάρθρωση μέτρων και αντίμετρων

Αναλύοντας τα θετικά μέτρα, ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε ότι «το 2019 θα είναι κυρίως στις δαπάνες, με πολύ μεγάλο πακέτο που θα φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ και θα αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρό τρόπο την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση με μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, για την μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα, αλλά και για επενδύσεις. Το 2020 αντίστοιχα, τα θετικά μέτρα θα είναι περισσότερο στο φορολογικό, με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στο φόρο εισοδήματος».


Σημείωσε επίσης ότι «τα αντίμετρα αυτά αντισταθμίζουν τα μέτρα και δημιουργούν την βάση για ένα κοινωνικό κράτος που πάει ακόμη πιο πέρα από όσα έχουν ήδη γίνει με τα 750 εκατ. ευρώ φέτος για την αλληλεγγύη στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες».


Ασπίδα για τα εργασιακά και επιστροφή στην κανονικότητα

Συμφωνήθηκε επίσης «ο μηχανισμός που το 2018 θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα και συνολικά όλο το πακέτο αφορά και τα εργασιακά, όπου δεν θα υπάρξει επιδείνωση στις ομαδικές απολύσεις, ούτε lock-out, αλλά αντίθετα θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι συλλογικές συμβάσεις κοντά στην "κανονικότητα" από το Σεπτέμβριο του 2018 και με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης».


Διευκρινίζοντας περαιτέρω κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, σημείωσε ότι «για εμάς δεν θα μπορούσε να είναι μικρό θέμα οι συλλογικές συμβάσεις ή οι ομαδικές απολύσεις. Έχουμε τελειώσει», απαντώντας σε ερώτηση εάν εκκρεμεί ακόμη το θέμα των εργασιακών στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.


Απαραίτητη προϋπόθεση συμφωνία για το χρέος

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συμφωνία.


«Αυτό το πακέτο θα ισχύσει όταν ξέρουμε τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία μετά το 2018, ενώ συγχρόνως τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, αν και μόνο αν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος, με το τέλος του προγράμματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.


Δείτε την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών:


 
στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου