Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ημέρα υποχρεωτικής αργίας η Πρωτομαγιά, με απόφαση της Έφης Αχτσιόγλου

Ως ημέρα «υποχρεωτικής αργίας» για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές, κήρυξε την 1η Μαΐου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Με βάση τη σχετική απόφαση (ΦΕΚ Β 1307/13-4-17), η Πρωτομαγιά ορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας αν και, για τα συνδικάτα θα είναι ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.


Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι απασχοληθούν ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται να λάβουν, αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν.

Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές, δικαιούνται μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους, ενώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου