Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Αλέξης Τσίπρας: Μόνο με λύση για το χρέος θα εφαρμοστούν τα μέτρα

Στην τελευταία στροφή της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα προς τους δανειστές, συνδέοντας την εφαρμογή
των υπό ψήφιση μέτρων με συνολική λύση για το χρέος.

«Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 - και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Αποφασισμένος να επιμείνει στην υιοθέτηση μιας νέας «αρχιτεκτονικής» με εξασφαλισμένη την απαραίτητη δίοδο για την έξοδο από την κρίση και την αλλαγή σελίδας και με καθαρό πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τη στιγμή που κορυφώνεται η ένταση των πρωτοβουλιών για το κλείδωμα της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, ει δυνατόν πριν το τακτικό Eurogroup της 7ης Απριλίου, ο κ. Τσίπρας επιλέγει να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τον «oδικό xάρτη» της κυβέρνησης. Με δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός επισημαίνει, χωρίς περιστροφές, την πολιτική βούλησή του να διεκδικήσει σθεναρά την επίτευξη συνολικής λύσης στον πολύμηνο γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων - ακολουθώντας... αντίθετη πορεία σε σχέση με προηγούμενες επίσης καθοριστικής σημασίας μάχες.

«Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα πρώτα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τον κωδικό του σχεδιασμού του και γνωρίζοντας τις δυσκολίες για την παραδοχή του από τους εταίρους - ειδικά από εκείνους που, όπως συμπληρώνουν στενοί συνεργάτες του, εξακολουθούν να εμφανίζουν ακραίες απαιτήσεις. «Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 - και αυτό μόνο εάν εν τω μεταξύ υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται», διευκρινίζει με νόημα ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Είναι πασίδηλο ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διασχίσει τα κρίσιμα 24ωρα της προσμονής για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, εξηγώντας με λίγα λόγια το διακύβευμα για την ελληνική πλευρά. Ουδέποτε αρνήθηκε τους όρους ενός έντιμου συμβιβασμού - ωστόσο ποτέ δεν άλλαξε θέση σχετικά με τη διεκδίκηση συγκεκριμένων «διαδρομών» για την υπεράσπιση, για παράδειγμα, του εργασιακού χάρτη που αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβλέπει πως η αλλαγή σελίδας στη χώρα θα συμβεί μόνο αν εξασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση σαφή λύση για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι άλλωστε η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την πρόσβαση της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι και εν συνεχεία για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Στο ίδιο πλαίσιο και την εφαρμογή του «ποντάρει» η κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που δεν θα αφορούν απαραίτητα ή μόνον τον δυνατό τομέα του τουρισμού.

«Οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση», δεν απέφυγε να προβλέψει παρά τις επιφυλάξεις ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή το μεσημέρι, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ. Εκείνη την ώρα η αγωνία για το κλείσιμο της συμφωνίας ήταν κάθε άλλο παρά δυσεξήγητη. Η ημέρα επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών δεν είχε ακόμη προσδιοριστεί και το ΔΝΤ κράδαινε ξανά στις συνομιλίες τις απαιτήσεις για τα εργασιακά. Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως οι διαβεβαιώσεις που έφταναν αρκούσαν για τη διατήρηση της αισιοδοξίας. O πρωθυπουργός έχει διαρκώς επικοινωνίες με κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες των διαπραγματεύσεων, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας να ψηφιστούν με την «κατεπείγουσα» διαδικασία στη Βουλή τα συμφωνηθέντα μέτρα-αντίμετρα. Το βλέμμα εφεξής θα μείνει προσηλωμένο στη Σύνοδο του ΔΝΤ στις 23 Απρίλη.

Παρασκήνιο


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε από τη Ρώμη στους κ. Γιούνκερ και Τουσκ ότι δεν θα ψηφίσει τη Διακήρυξη εάν δεν υποστηριχθεί στη μάχη με το ΔΝΤ. Μάλιστα επικοινώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και αυτός με τη σειρά του τηλεφώνησε στον Ιταλό εκπρόσωπο στο ΔΝΤ, ο οποίος και μίλησε κατόπιν με την Κριστίν Λαγκάρντ. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν υποστηρικτικές δηλώσεις από τη Ρώμη και η ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τα εργασιακά. Οι ίδιες κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ το ΔΝΤ αρχικά δέχθηκε, μετά υπαναχώρησε και δημιούργησε νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τα εργασιακά», επανήλθαν με επικαιροποίηση του μηνύματος οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος για να κουμπώσει στη συνέχεια η διεκδίκηση με την επίσημη στήριξη των ξένων συνδικάτων, την ώρα που κατά το Μαξίμου τα ελληνικά συνδικάτα δεν παίρνουν σαφή θέση.

«Παρά τη δύσκολη συμφωνία φαίνεται ότι στα εργασιακά επετεύχθη νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση», ισχυρίζεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δίνοντας έμφαση στην επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο - λίγες ώρες δηλαδή πριν από το Eurogroup της 7ης Απρίλη και το επιδιωκόμενο κλείδωμα της συμφωνίας...

Η δήλωση του πρωθυπουργού στο «Εθνος της Κυριακής»


Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 - και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Φώφη Γιωτάκη

ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου