Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

ΕΤΑ: Τερματισμός του ένοπλου αγώνα μετά από σχεδόν μισό αιώνα

H ισπανική οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ τερμάτισε χθες έναν ένοπλο αποσχιστικό αγώνα μετά από σχεδόν μισό αιώνα, οδηγώντας τις γαλλικές αρχές στα
κρησφύγετα που όπως υποστηρίζει υπάρχουν κρυμμένα όπλα, αλλά και εκρηκτικές ύλες.

Ο ένοπλος αγώνας της ΕΤΑ για την ίδρυση ενός αυτόνομου κράτους στα βόρεια της Ισπανίας και στις νοτιοδυτικές περιοχές της Γαλλίας, στιγματίστηκε από τον θάνατο περισσότερων από 850 ανθρώπων, ενώ η οργάνωση έχει κηρύξει εκεχειρία από το 2011, χωρίς ωστόσο, να έχει παραδώσει τον οπλισμό της.

Η ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1959, δίνοντας μορφή στην οργή των Βάσκων έναντι της πολιτικής και πολιτιστικής καταπίεσης από το δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.


Η χθεσινή παράδοση του οπλισμού της οργάνωσης μέσω διαμεσολαβητών στην γαλλική πόλη Μπαγιόν, δεν τερματίζει την δράση της οργάνωσης ως πολιτικής οντότητας, αλλά τερματίζει την εποχή της άσκησης πολιτικής βίας στην Δυτική Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή, πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η Σκοτία, αλλά και η ισπανική περιοχή της Καταλονίας, ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία τους, ενώ το πολιτικό κόμμα Σιν Φέιν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Διαβάστε:
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου