Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Μια πρώτη ανάγνωση της αμερικανικής επίθεσης στη Συρία

Ένα πρώτο σχόλιο από τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνο του Κέντρου
Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, Σωτήρη Ρούσσο στο facebook:
 

1. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί ο Άσαντ σε μια στιγμή που έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να μετατρέψει την στρατιωτική σε πολιτική νίκη διατήρησης του καθεστώτος προβαινει σε μια τέτοια ενέργεια. Δεν είναι τρελλός και πολύ περισσότερο δεν είναι τρελλοί οι Ρώσοι και οι Ιρανοί.

2. Η επίθεση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Συρία στην περιοχή στο μέτρο που εμποδίζουν την μετατροπή της στρατιωτικής νίκης των Άσαντ-Ρωσίας-Ιράν-Χεζμπολλάχ σε πολιτική νίκη δηλαδή στην σταθεροποίηση του καθεστώτος.

3. Βασικό πρόταγμα της αμερικανικής πολιτκής είναι η αποσόβηση ση της αποκατάστασης του στρατηγικού άξονα Ιράν-Συρίας-Χεζμπολλάχ. Από την στιγμή που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ασαντικό καθεστώς (οι Κούρδοι δεν είναι διατεθειμένοι να επιχειρήσουν πέρα από τις περιοχές τους) θεωρούν καλύτερο να διατηρούν την ρευστότητα.

4. Ο Τραμπ επαναφέρει το θέμα απομάκρυνσης Άσαντ προσπαθώντας να "στριμώξει" τους Ρώσους σε ένα συμβιβασμό όπου θα θυσιάσουν τον Άσαντ. Μια τέτοια κίνηση δεν παίρνει υπόψιν το βασικό κίνητρο των Ρώσων δλδ την αποκατάσταση του κύρους της μεγάλης δύναμης. Αν ακόμη ένας φίλος τους έχει την τύχη των προηγούμενων φίλων Μιλόσεβιτς, Σαντάμ, Καντάφι τότε η αποκατάσταση αυτή χωλαίνει πολύ. Επίσης ο Άσαντ θα ήταν μια θυσία για την Ουκρανία αλλά είναι έτοιμες οι ΗΠΑ να "δώσουν" τόσο βαρύ τίμημα;

5. Υπάρχει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του Ισραήλ για τη συριακή κρίση, μάλλον στην γραμμή του σημείου 2.

6. Στην περίπτωση του Τραμπ οι ΗΠΑ παίζουν πόκερ αλλά Ρώσοι και Ιρανοί ειδικεύονται στο σκάκι.

left.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου