Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Το Σύστημα


Ονομάζεται και «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Το αδικεί όμως αυτή η ονομασία. Το σύστημα αυτό είναι υπεράνω πολιτικών και κομματικών τοποθετήσεων. Απλά το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στο σύστημα για να παρατείνει την παραμονή του στην διακυβέρνηση (ειδικότερα επί εποχής Σημίτη).

Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Από την δεκαετία του 1970 και τον συμβιβασμό Ρεηγκαν - Θατσερ άρχισε η περίοδος της επιβολής της νεοφιλελεύθερης σκέψης. Η βασική της αρχή ήταν ότι οι τεχνοκρατικές λύσεις ήταν πάνω από το κοινωνικό όραμα και τις πολιτικές στρατηγικές.


Άρχισαν λοιπόν να στήνονται διάφορες τεχνοκρατικές, «ανεξάρτητες αρχές», ΜΚΟ, εταιρείες ειδικού σκοπού του δημοσίου, όπου μια ομάδα δήθεν τεχνοκρατών, μελετητών, μάνατζερ, μεσιτών, μεσαζόντων, ερμητικά κλειστή, άρχισαν να πωλούν με το αζημίωτο, έναντι πολλών εκατομμυρίων, ιδέες, ιδεάκια, προμελέτες, μελέτες, σεμινάρια, μεσιτείες χωρίς -εκ του αποτελέσματος- κανένα αποτέλεσμα χρήσιμο στην κοινωνία.

Απλά με όλο αυτό το σύστημα, έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή κεφαλαίων υπέρ των οικονομικών συμφερόντων και δημόσιας κοινόχρηστης γης υπέρ των οικονομικών ισχυρών, υπέρ του 1% του παγκοσμίου πληθυσμού.

Στην χώρα μας αυτό το σύστημα εκφράστηκε με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου περιουσίες χάθηκαν και χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης καλύφτηκαν με τσιμέντο και δόμηση. Από τότε Τράπεζα της Ελλάδας, Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, Ελληνικό ΑΕ και άλλες ανεξάρτητες αρχές και εταιρείες ειδικού σκοπού στήθηκαν, όπου τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα για δεκαετίες ανακυκλώνονται - τι κι αν κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται.

Ένας εσμός ειδικών μανατζαρέων, τεχνοκρατών, μελετητών, μεσιτών και μεσαζόντων, που μέσω αυτού του Συστήματος διαιωνίζουν την παρουσία τους και τον πλουσιοπάροχο βιοπορισμό τους από τον κρατικό κουβαρνά βρέξει - χιονίσει στο όνομα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οικονομίας.

Είναι έτσι στημένο ώστε να μην ολοκληρώνεται τίποτα οριστικά, για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να απομυζούν το δημόσιο ταμείο. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες αντικατέστησαν η μεταολυμπιακή αξιοποίηση και η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και η ζωή συνεχίζεται…


«Δεν φταίμε εμείς. Φταίνε οι ενεργοί πολίτες, τα κινήματα που είναι μηδενιστικά και αντιδρούν σε όλα. Φταίνε οι κρατιστές.». Φταίνε οι δασάρχες, οι αρχαιολόγοι και όσοι προσπαθούν να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον.

Αν βάζαμε στην «πάντα» το διοικητικό κόστος με τους υπέρογκους μισθούς και μπόνους, τις μελέτες και τα σεμινάρια που πληρώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, και έργο θα είχε γίνει, και καλύτερα θα είμαστε οικονομικά ως χώρα, και η παραγωγική ανασυγκρότηση θα είχε προχωρήσει.

Η ανάληψη από την Περιφέρεια Αττικής του έργου του Φαληρικού Δέλτα ως καθαρά δημόσιας επένδυσης, χωρίς «παραχωρήσεις», «συμπράξεις», «εταιρείες ειδικού σκοπού» είναι ένα καλό υπόδειγμα και… κλάμα του συστήματος.


Ξέρω ότι ούτε τα μεγέθη είναι ίδια, ούτε οι δεσμεύσεις, αλλά μήπως ήρθε ο καιρός να δούμε με τα ίδια γυαλιά και το Ελληνικό;


* συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου