Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς το Ελληνικό;

του Πέτρου Κατσάκου


«Άκουσα από πολύ σοβαρή ΜΚΟ ότι ασχολούνταν με την υγεία αυτών των ανθρώπων και στενοχωρήθηκαν γιατί η μεταφορά τους διακόπτει αυτή την επαφή».

Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής τον όντως περίεργο τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν κάποιες οργανώσεις στην εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού στο Ελληνικό.


Κατανοητή και εύλογη η αντίδραση του Γιάννη Μουζάλα ως προς τη στάση ορισμένων οργανώσεων που έδειξαν να ενοχλούνται από τη μεταφορά των προσφύγων στη Θήβα.

Είναι απορίας άξια η στάση των συγκεκριμένων ΜΚΟ που στην εκκένωση του Ελληνικού το μόνο που βρήκαν να επισημάνουν ήταν η διακοπή των δικών τους προγραμμάτων και όχι ο τερματισμός της υποβαθμισμένης διαβίωσης των προσφύγων σε έναν χώρο που οι ΜΚΟ στο σύνολό τους κατήγγειλαν επί μήνες για την ακαταλληλότητά του.

Είναι απορίας άξια η ενόχληση των οργανώσεων που στη διάλυση ενός από τους ανεπαρκέστερους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα το μόνο που βρήκαν να τονίσουν είναι η δική τους αδυναμία να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας από μέρους τους προς τους πρόσφυγες στη Θήβα.

Είναι γεγονός
πως στην πλάτη των προσφύγων και των μεταναστών, που τον ενάμιση τελευταίο χρόνο -με ευθύνη και της Πολιτείας- υπέμειναν την υποβάθμιση της ζωής τους στο Ελληνικό, κάποιοι επιχείρησαν να κάνουν καριέρα.

Κάποιοι επένδυσαν στις απαράδεκτες συνθήκες που εκατοντάδες πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να βιώσουν όλο αυτό το διάστημα και κάθε τρεις και λίγο δεν έχαναν ευκαιρία να «στήνουν» και να «πουλάνε» ειδήσεις για το Ελληνικό και τώρα αντιδρούν νευρικά και σπασμωδικά, θαρρείς και έμειναν άνευ αντικειμένου.

Τους χάλασε κάποιους η εκκένωση του Ελληνικού.
Όπως είχε ενοχλήσει παλαιότερα και η ειρηνική διάλυση του αίσχους της Ειδομένης. Είναι ενοχλητικές, βλέπεις, οι διαψεύσεις όσων πόνταραν σε «απεργίες πείνας», σε αντιδράσεις, σε αστυνομική βία και καταπάτηση δικαιωμάτων. Και όταν τα πονταρίσματα δεν βγαίνουν, τότε έρχεται η αμηχανία, ενίοτε και ο εκνευρισμός.

Ο παράτυπος καταυλισμός του Ελληνικού αποτελεί παρελθόν. Το ότι το Ελληνικό άδειασε ειρηνικά ήταν αρκετό ώστε η είδηση να περάσει στα ψιλά. Το ότι το Ελληνικό άδειασε ήταν αρκετό ώστε μερικοί να χάσουν την ψυχραιμία τους.


Και να φανταστείς πως όλοι αυτοί είναι που μέχρι την περασμένη εβδομάδα ζητούσαν να κλείσει το αίσχος του Ελληνικού.

στο κόκκινο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου