Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

H ταινία "Το Τσεκούρι" του Κώστα Γαβρά στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης "Καλλίπολις", την Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 9.00μμ

Με την ταινία του Κώστα Γαβρά "Το Τσεκούρι - Le Couperet" ολοκληρώνει τις δοκιμαστικές προβολές η Ομάδα Κινηματογράφου του Χώρου Πολιτισμού & Αλλυλεγγύης "Καλλίπολις", την Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 9.00μμ.

Πριν από την προβολή, στις 7.30μμ, θα γίνει συνάντηση της Ομάδας Κινηματογράφου, προκειμένου να οργανώσει το πρόγραμμα προβολών του Ιουλίου και να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με το σινεμά,
όπως δωρεάν μαθήματα σεναρίου, σκηνοθεσίας, μοντάζ, φωτογραφίας κλπ.

Την ίδια ώρα, στις 7.30μμ, σε άλλο σημείο του πολυχώρου θα γίνεται η καθιερωμένη
κάθε Πέμπτη μουσικοθεατρική πρόβα, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος.

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης "Καλλίπολις" είναι εύκολα προσβάσιμος, καθώς απέχει μόλις 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου, και βρίσκεται στην οδό Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό (δείτε εδώ τον χάρτη).

Λίγα λόγια για την ταινία από το cinemanews.gr:

Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
με τους: Jose Garcia, Karin Viard, Geordy Monfils, Christa Theret, Ulrich Tukur


Στη Γαλλία, στην Ευρώπη του σήμερα, εταιρίες κλείνουν ή αποφασίζουν να μεταφερθούν στην ανατολική Ευρώπη των φθηνότερων εργατικών χεριών. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες άνθρωποι να μένουν άνεργοι.


Ο Bruno είναι χημικός σε μια εταιρία παραγωγής χαρτιού και ανήκει στη μερίδα που θυσιάστηκε από τους ανωτέρους του. Όταν του το ανακοινώνουν, τον διαβεβαιώνουν πως με τέτοια προσόντα και βιογραφικό πολύ σύντομα θα καταφέρει να βρει κάτι να κάνει.

Όμως τα χρόνια περνούν και η ανεύρεση θέσης εργασίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Βρίσκει μια θέση που είναι ιδανική για τον ίδιο και σκέφτεται πως αν αυτός που την έχει ήδη βγει από τη μέση έχει αρκετές πιθανότητες να είναι ο αντικαταστάτης του.

Βρίσκει τρόπο να μαζέψει στα χέρια του βιογραφικά ανθρώπων που είναι ικανά να πάρουν τη ίδια θέση και αφού κάνει το ξεκαθάρισμα καταλήγει στο ότι μόνο πέντε έχουν ίσες ή καλύτερες πιθανότητες από αυτόν. Άρα εάν αυτοί οι έξι άνθρωποι (οι πέντε πιθανοί υποψήφιοι συν έναν τον κάτοχο της θέσης) "εξαφανιστούν" τότε ο ίδιος αποκτά μια ικανοποιητικότατη θέση και ξανακερδίσει πίσω όσα έχασε: την οικονομική δυνατότητα να ξεπληρώσει σπίτι και δάνεια, τον σεβασμό από όλους απέναντι στους οποίους νιώθει μειονεκτικά, τη γυναίκα του που απομακρύνεται.

Έτσι ένας ορθολογιστικός, σοβαρός και μορφωμένος άνθρωπος μεταμορφώνεται σε serial-killer εξολοθρευτή κάποιων άλλων αθώων! Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία οργανώνει και πραγματοποιεί κάτι τέτοιο, αποδεικνύοντας το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Ο Κώστας Γαβράς φορτώθηκε από νωρίς το χαρακτηρισμό του πολιτικού σκηνοθέτη. Εδώ αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει ένα σενάριο με βάση το βιβλίο ΑThe AxeΑ και τα καταφέρνει υπέροχα. Είναι δύσκολο να κατατάξεις την ταινία σε είδος καθώς πρόκειται για ένα μαύρου χιούμορ κοινωνικό thriller!

Κρατά με επιδεξιότητα τις ισορροπίες και με τη βοήθεια της πολύ καλής φωτογραφίας και ενός αριστοτεχνικού μοντάζ, η ταινία εναλλάσσεται γρήγορα από ταινία αγωνίας σε σατυρικό παραμύθι με κοινωνικά σχόλια.

Φυσικά η ανεργία είναι το κυρίως θέμα, αλλά συνδυάζονται άψογα ο καπιταλισμός, η απομόνωση και απομάκρυνση των ανθρώπων, και όλα αυτά δίδονται με ανά στιγμές ποιοτικό χιούμορ που φέρνει γέλιο, ενώ παράλληλα νοιάζεσαι για τον πρωταγωνιστή Bruno και εύχεσαι να μην καταφέρουν να τον πιάσουν.

Ο Jose Garcia (Apres Vous) είναι χαρισματικός και τέλεια επιλογή για έναν ρόλο που απαιτεί μεγάλη γκάμα και αυθορμητισμό. Δίπλα του η Karin Viard (LΑ Emploi Du Temps) αποτελεί τέλειο συμπλήρωμα και είναι απολαυστική ανά στιγμές.

Ο Γαβράς βρίσκεται σε μεγάλα κέφια με μια ταινία που έχει να προσφέρει κάτι σε όλους και σίγουρα παρακολουθείται ευχάριστα.


Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου