Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Γ. Μπαλάφας: Σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας μεταφέρονται οι πρόσφυγες από το Ελληνικό (video)

της Κατερίνας Μπρέγιαννη


«Η άτυπη δομή στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού ήταν κατάλοιπο της πρώτης τραγικής φάσης της μαζικής υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας» εξήγησε ο υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έμεναν στην Ειδομένη, τον Πειραιά, τις πλατείες της Αθήνας.

Οι πρόσφυγες από το Ελληνικό μεταφέρονται σε κατάλληλες ανοικτού τύπου δομές στη Θήβα με τη πλήρη συναίνεση των τοπικών αρχών και του Δημάρχου εξήγησε ο κ. Μπαλάφας.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι "παράλογες απαιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές" όπως το να παραμείνουν για παράδειγμα πενήντα άτομα στο Ελληνικό. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι σε δύσκολες συνθήκες η χώρα μας κάνει ότι καλύτερο μπορεί ώστε να παρέχονται ανθρώπινες συνθήκες.

"Με συναινετικό και πολιτισμένο τρόπο γίνεται η μεταφορά των προσφύγων" υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας τονίζοντας ότι "πρέπει να υπάρχει ισορροπία" καθώς ο ελληνικός λαός επιδεικνύει την αλληλεγγύη του σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Υπερβολικά» χαρακτήρισε όσα λέγονται για τις συνθήκες στις δομές φιλοξενίας καθώς όπως είπε «δεν είναι και ανάκτορα αλλά και πολλοί Έλληνες ζουν σε συνθήκες που δεν είναι ικανοποιητικές». Σε όλες τις ανοικτές δομές φιλοξενίας υπάρχει θέρμανση, wifi, κλιματισμό.

Ο υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής απάντησε μεταξύ άλλων στα ζητήματα που θέτει σε έκθεσή του ο συνήγορος του Πολίτη λέγοντας «παίρνουμε πολύ σοβαρά ότι λέει και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ καλή" αναφορικά με το πώς η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα. "Περάσαμε από μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στις ανοικτές δομές φιλοξενίας ενώ σήμερα γίνεται προσπάθεια να μεταβούμε σε μια φάση φιλοξενίας ενός αριθμού προσφύγων με χρήματα της Ε.Ε. σε διαμερίσματα».

η Αυγή



*** * ***
«Εκκενώθηκε το Ελληνικό»

Με αυτόν τον ανατριχιαστικό τίτλο πολλά σάιτ αναφέρονται στη μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι και Οινόφυτα).

Η διαδικασία έγινε με πούλμαν που έχει μισθώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, η μεταφορά έγινε εθελοντικά και μόνο ένα 10% διαφώνησε. Επιπλέον, η όλη διαδικασία έγινε με την παρουσία παρατηρητών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Απρίλιο και τον Μάιο μετακινήθηκαν από τους τρεις χώρους 351 ευάλωτα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής. Τον χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ο οποίος δήλωσε ότι «συμπληρώνονται 20 μήνες λειτουργίας μιας δομής που ήταν να λειτουργήσει προσωρινά για λίγες ημέρες. Ευχόμαστε οι πρόσφυγες να μην πάνε σε ένα νέο «ελληνικό» αλλά σε συνθήκες διαβίωσης καλύτερες από εδώ».


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου δεν είναι η μεταφορά εθελοντική, μιας και πολλοί δεν ήθελαν τη μετακίνησή τους. Η μεταφορά τους εκτός Αττικής θα σημαίνει ότι μπορεί να χάσουν, όσοι έχουν βρει, τις δουλειές τους ή να σταματήσει η φοίτηση των παιδιών τους στο διαπολιτισμικό σχολείο Ελληνικού. Παράλληλα ο Πέτρος Κωνσταντίνου αναρωτήθηκε «εάν η μεταφορά είναι εθελοντική γιατί τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη και παρουσία εισαγγελέα». Ο ίδιος σχολίασε ότι η μεταφορά των μεμονωμένων προσφύγων στο Τμήμα Αλλοδαπών συνιστά σύλληψη.



Κάμερα - επεξεργασία εικόνας: Άγγελος Καλοδούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου