Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

«Εμείς επιλέγουμε με ποιους θα ζήσουμε»: Αύριο, Παρασκευή 14 Ιουλίου, 7.00μμ, η συγκέντρωση για την Ηριάννα στο Σύνταγμα

«Στις 17 Ιούλη παίρνουμε την Ηριάννα πίσω»: Κάλεσμα διακινείται ήδη στα social media για τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται η εκδίκαση της αίτησης αναστολής της Ηριάννας Β. Λ., που θα κρίνει αν θα της επιτραπεί να βρίσκεται εκτός φυλακής μέχρι το Εφετείο.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 7.00μμ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.


Μερικές ημέρες έχουν μείνει μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής της Ηριάννας Β. Λ., που θα κρίνει αν θα της επιτραπεί να βρίσκεται εκτός φυλακής μέχρι το Εφετείο.

Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις 17 Ιουλίου και, αν η καταδικαστική, πρωτόδικη απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί μέχρι τότε, η εκδίκαση θα ανασταλεί και η Ηριάννα, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνει κρατούμενη για πάνω από δύο μήνες ακόμη.

Η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή, για συμμετοχή στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Η καταδίκη στηρίχθηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου, ένα αποδεικτικό στοιχείο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κριθεί αρκετό, για να τεκμηριώσει ανάλογη απόφαση.

Η ποινή αυτή στερεί επί της ουσίας από την 29χρονη Ηριάννα οποιαδήποτε ευκαιρία για προσωπική ζωή και επιστημονική εξέλιξη (η ίδια είναι Υποψήφια Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών), τιμωρώντας πολύ περισσότερο τις κοινωνικές της συναναστροφές, παρά κάποια αξιόποινη πράξη που τελέστηκε εκ μέρους της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει ζητήσει από τον προϊστάμενο του Εφετείου την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης και μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής σχολιάζει την υπόθεση της Ηριάννας. Παράλληλα, την «ανησυχία» της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει στην Κ.Α. η πρόεδρός της Κλειώ Παπαπαντολέων για τη «δικονομική μεταχείριση» της 29χρονης και αξιολογεί τόσο την ποινική διαδικασία όσο και τη μετατροπή του DNA σε «βασιλιά» της δίκης (διαβάστε αναλυτικά).

Όλες και όλοι δίνουμε το "παρών" την Παρασκευή 14/07 στις 19.00 στην πλατεία Συντάγματος για να αποδείξουμε ότι η Ηριάννα Β.Λ δεν είναι μόνη της και να δηλώσουμε έμπρακτα τη στήριξή μας. Για να ζητήσουμε την άμεση καθαρογραφή της απόφασης και την αποκατάσταση της αδικίας. Αυτό αναφέρει το σχετικό κάλεσμα στα social media.

Στην σελίδα αλληλεγγύης στην Ηριάννα στο facebook μπορείτε να δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την υπόθεση και τις κινητοποιήσεις.

Το κύμα συμπαράστασης στην Ηριάννα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Άνθρωποι του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού, πολιτικές δυνάμεις από ένα ευρύ φάσμα, συλλογικότητες καθώς και προσωπικότητες, όπως ο Μ. Γλέζος, ενώνουν τη φωνή τους με αυτήν της Ηριάννας, για την ανατροπή της αστήρικτης και υπέρμετρα αυστηρής απόφασης και για την επιτυχή έκβαση της αίτησης αναστολής, η οποία θα εκδικαστεί στις 17 Ιουλίου.

Δείτε εδεικτικά μερικά από τα μηνύματα αλληλεγγύης:

«Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, δεν είναι όμως ανεξέλεγκτη»

Για την υπόθεση, για την οποία όπως προαναφέρθηκε, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε το σκεπτικό της απόφασης και την επίσπευση της καθαρογραφής της, η γ.γ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη δήλωσε πρόσφατα τα εξής:

«Mε αφορμή και την πρόσφατη πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου, είπα πως μπορεί να ξανακερδίσει την ελευθερία του, αλλά κανείς δε μπορεί να του δώσει πίσω τα 5 χρόνια που πέρασε στη φυλακή. Είχαμε κι άλλες περιπτώσεις κακοδικίας. Είχαμε Μανωλάδες, που δεν θυμάμαι πιο εξευτελιστική απόφαση για τη χώρα, καταδικασθήκαμε για παραβίαση του άρθρου 3, ουσιαστικά για σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, απίστευτος διασυρμός της χώρας, η ελληνική δημοκρατία φεσώθηκε κι από πάνω με 700.000 για κακοδικία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει να κινηθεί, αλλά επιδεικνύοντας την πολιτική βούληση που απαιτείται, στις 12 Ιουνίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε το σκεπτικό της απόφασης και την επίσπευση της καθαρογραφής της, για την καταδίκη της πανεπιστημιακού Ηριάννας Λ.»

Η δήλωση της Ηριάννας με ημερομηνία 09/06:

"Μου ζητήθηκε να κάνω μια δήλωση. Για την απόφαση και για το πώς νιώθω. Νιώθω, λοιπόν, ότι τρεις φορές Άλλοι επιχείρησαν να μου ανακόψουν τον δρόμο, σπέρνοντας σ’ αυτόν εμπειρίες ξένες, ασύνδετες με τις δικές μου επιλογές. Η πρώτη φορά ήταν η σύλληψη του συντρόφου μου, η δεύτερη η σύλληψή μου και η τρίτη τώρα (φαντάζομαι είπαν “οι ψυχολογικοί φραγμοί δεν φτάνουν, ας γίνουν αυτοί πραγματικοί”).

Την πρώτη και τη δεύτερη φορά καλώς ή κακώς αδιαφόρησα. Αγνόησα τα εμπόδια και συνέχισα τη δική μου πορεία, σπουδές, δουλειά, φίλοι, οικογένεια, ζωή. Τέσσερα χρόνια μετά όμως, την πρώτη του Ιούνη, έρχονται ξανά οι Άλλοι και όχι απλά μου κλείνουν τον δρόμο, αλλά τον ξηλώνουν – λες και δεν υπήρξε ποτέ. Και τώρα, βρίσκομαι εδώ, στις φυλακές Ελαιώνα, προσπαθώντας να κρατήσω τον εαυτό μου.

Και σκέφτομαι: στις “συνειδήσεις” τους όλα επιτρέπονται. Λένε πως οι δικοί τους μετέωροι και ανυπόστατοι σκοποί βαραίνουν πάλι περισσότερο από μια ζωή. Δεν είναι τρελοί. Η τρέλα είναι άλλοθι. Είναι αυθαιρεσία. Εκμετάλλευση της ανωνυμίας και της θέσης τους. Παίζουν σκάκι στις πλάτες μας, χωρίς να έχουν αντίπαλο, “όλα τα πιόνια ευθεία. Μια ή άλλη εμείς παίρνουμε το παιχνίδι”.

Δήλωση της Ηριάννας με ημερομηνία 02/07:


"Στο στόχαστρο μπαίνουν όχι πράξεις, αλλά σχέσεις… Ή, ορθότερα, αλυσίδες σχέσεων. Δεν ξέρω. Κάποια πράγματα με ξεπερνάνε. Υπερβαίνουν τη λογική μου. Και αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Επικίνδυνα όχι μόνο για μένα, όχι μόνο για τους φίλους μου και τους γνωστούς μου. Επικίνδυνα για μια ολόκληρη γενιά. Και ακόμη περισσότερο για τις επόμενες. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η σκέψη ότι η υπόθεσή μου δεν είναι εξαίρεση, αλλά μέρος ενός κανόνα."

Για την αποφυλάκιση της Ηριάννας έχει ξεκινήσει επίσης κίνημα ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών

23 Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους το περασμένο διάστημα και τώρα συνυπογράφουν κείμενο αναφέροντας:

"Η Ηριάννα, όπως λίγο πολύ πλέον όλοι ξέρετε, φυλακίστηκε για 13 χρόνια με αμφιλεγόμενο μερικό δείγμα dna και τη σχέση της με έναν αθώο.

Φυλακίστηκε από κάποιους που δεν δίνουν καμία σημασία στην ανθρώπινη ζωή. Άνθρωποι επικίνδυνοι σε επικίνδυνες θέσεις και εμείς έρμαια των αποφάσεών τους. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν…

Για μας μουσική δεν είναι ο στόχος ή το αποτέλεσμα. Είναι το μέσo στην δική μας προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, να βροντοφωνάξουμε για την αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επειδή λοιπόν υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα απ την μουσική σε αυτόν τον κόσμο σπάμε την σιωπή και την βολική λογική ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να μιλάνε μόνο μέσα απ' το έργο τους και φωνάζουμε για την απελευθέρωση της!

Μακάρι οι μελωδίες μας να της κάνουν συντροφιά και να της δίνουν δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ηριάννα είμαστε μαζί σου και θα φροντίσουμε τίποτα να μην ξεχαστεί μέχρι να δικαιωθείς!".

Υπογράφουν οι:

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
MANU CHAO
ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΠΙΣΤΙΟΛΗΣ
ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
VILLAGERS OF IOANNINA CITY (VIC)
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΛΑΡΓΚΟ
ΚΛΕΛΙΑ ΡΕΝΕΣΗ
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΧΑΪΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ
ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ
ΦΩΤΗΣ ΣΙΩΤΑΣ
63 HIGH
SOCIAL WASTE
ΣΩΤΗΡΕΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC
left.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου