Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Πώς θα γίνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός - δόσεις και «κούρεμα» ακόμη και χωρίς ένταξη στη διαδικασία

Ρητή αναφορά για 100% εξόφληση οφειλών προς εργαζόμενους και μικροπρομηθευτές θα περιλαμβάνει η τελική συμφωνία μετά τη διαδικασία του
εξωδικαστικού συμβιβασμού, ξεκαθάρισε ο Ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.

Ανοίγει στο κοινό η διαδικτυακή πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Οι οφειλέτες θα μπορούν να έχουν τις ίδιες ωφέλειες (κούρεμα και ως 120 δόσεις) και χωρίς να την χρησιμοποιήσουν. Δείτε πώς θα γίνεται η διαδικασία.


Ενόψει της έναρξης λειτουργίας, από τις 3 Αυγούστου, της διαδικτυακής πλατφόρμας για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, ο κ. Κουρμούσης σημείωσε ότι «οποιοσδήποτε έχει πτωχευτική ιδιότητα και χρέη άνω των 20.000 ευρώ στις 3 Αυγούστου έρχεται στην ιστοσελίδα μας www.keyd.gov.gr, βάζει τους κωδικούς του taxisnet και μπαίνει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού».

Επίσης, στο τηλέφωνο 213 212 5730 μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού για κάθε ένα από τα γραφεία της ΕΓΔΙΧ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία γραφεία στην Αττική. Στο τέλος Ιουλίου θα λειτουργεί ένα σε κάθε Περιφέρεια.

Επίσης, «όποιοσδήποτε δεν έχει πτωχευτική ιδιότητα, ελεύθερος επαγγελματίας, μικρό μαγαζί, αυτοαπασχολούμενος, ο νόμος λέει ότι δεν χρειάζεται να μπει στην πλατφόρμα. Μπορεί να πάει κατ' ευθείαν στην εφορία ή στο ασφαλιστικό του ταμείο και να ρυθμίσει τα εκεί χρέη του με τα ίδια οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή κούρεμα και 120 δόσεις».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι εκτός από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις το κούρεμα «μπορεί να αφορά και κεφάλαιο».

Για μικρές επιχειρήσεις


Για τις μικρές εταιρείες με τζίρο κάτω από 2 εκατ. ευρώ, στην πλατφόρμα θα βρουν τυποποιημένα xls αρχεία που συμπληρώνονται και αποδίδουν αυτόματα το ελάχιστο και μέγιστο κούρεμα και τις δόσεις που μπορούν να λάβουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Η διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και εφόσον συμφωνήσουν -σε δύο ή τρεις γύρους- τότε η διαδικασία τελειώνει και ο συντονιστής αναλαμβάνει να μαζέψει τις υπογραφές και να παραδώσει τη συμφωνία στην επιχείρηση.

Αν δεν συμφωνήσουν στους τρεις γύρους τότε καλούνται όλοι να συναντηθούν με φυσική παρουσία σε κάποιο χώρο που ορίζεται και να γίνει εκεί η διαπραγμάτευση από κοντά.

Για μεγάλες επιχειρήσεις

Αν ο τζίρος ή τα χρέη είναι μεγαλύτερα των 2 εκατ. ευρώ, τότε η επιχείρηση θεωρείται μεγάλη και η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική. Μετά την αίτηση, ο συντονιστής τους καλεί όλους σε μία συνάντηση, στην οποία σκοπός είναι να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο εμπειρογνώμονας, ο εξειδικευμένος οικονομολόγος που θα μελετήσει την εταιρεία και θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Ψηφίζουν και με πλειοψηφία επιλέγεται ο εμπειρογνώμονας, που στη συνέχεια έχει ένα με ενάμιση μήνα να κάνει τη μελέτη.

Ακολούθως, γίνεται δεύτερη συνάντηση όπου παρουσιάζονται τα ευρήματα της μελέτης βιωσιμότητας, το πώς η επιχείρηση θα συνεχίσει και τι πρέπει να κάνει, για να αρχίσει στη συνέχεια η διαπραγμάτευση.

Επειδή για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύπλοκες οι υποθέσεις, είναι σημαντικό να προκύψει ένας μελετητής και όχι να προσέλθουν όλοι στη διαπραγμάτευση μία μελέτη, που θα απαιτηθεί χρόνος για να συμφωνηθεί το περιεχόμενό αυτής που τελικά θα γίνει αποδεκτή ... είναι σημαντικό να συμφωνήσουν όλοι σε ένα μελετητή ... να μας πει που καταλήγουμε όλοι.

Για το κούρεμα οφειλών

Ο ένας κανόνας που διέπει το κούρεμα οφειλών είναι η δυνατότητα αποπληρωμής, το τι μπορεί να πληρώνει η επιχείρηση σε όλους τους πιστωτές, που καθορίζεται από τα έσοδα και τα έξοδά της. Ο άλλος κανόνας είναι η αρχή της μη χειροτέρευσης, ότι δηλαδή κανείς δεν μπορεί να πάρει λιγότερα από όσα θα έπαιρνε αν η επιχείρηση οδηγείτο σε πτώχευση και ρευστοποίηση.

Η αξία των ακινήτων που έχει η επιχείρηση είναι σημαντικό να οριστεί... η αξία ρευστοποίησης θα θέσει το ελάχιστο ποσό που πρέπει να πάρουν (δηλαδή το μέγιστο δυνατό κούρεμα) και η ικανότητα πληρωμής το μέγιστο ποσό που μπορούν να πάρουν (δηλαδή τις δόσεις και το κούρεμα που μπορεί να γίνει). Είναι δύο όρια που μέσα σε αυτά θα γίνεται η διαπραγμάτευση.

Για οφειλές σχεδόν αποκλειστικά προς την εφορία


Για τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν επιχειρήσεις και πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα, θα γίνεται και σε αυτή την περίπτωση η σχετική αίτηση στην διαδικτυακή πλατφόρμα και επειδή υπάρχει μεγάλος πιστωτής (πάνω από 85% του συνολικού χρέους) γίνεται διμερής διαπραγμάτευση και όταν ολοκληρωθεί... ενημερώνονται πιθανοί τρίτοι για το πώς τους επηρεάζει η συμφωνία.

Τι ισχύει για τα χρέη επιχειρήσεων που έχουν κλείσει


Ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε ότι για οφειλές επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, «εφόσον κάνουν αίτηση "αναβίωσης" για να ανοίξουν ξανά, μπορούν να κάνουν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό».

Αν ένας επιχειρηματίας δεν επιθυμεί να ανοίξει ξανά την επιχείρηση και θέλει απλά να ρυθμίσει τα χρέη του, αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, σαν φυσικό πρόσωπο. Πρέπει να έχει εμπορική ιδιότητα κατά τη στιγμή της αίτησης για να ενταχθεί στη διαδικασία, όπως διευκρίνισε.

Πλήρης προστασία για εργαζόμενους και μικρούς προμηθευτές

Οι εργαζόμενοι και οι μικροί προμηθευτές, με ρητή πρόνοια του νόμου, εξαιρούνται από οποιοδήποτε κούρεμα και οποιαδήποτε ρύθμιση οφειλών προς αυτούς, ξεκαθάρισε εξάλλου ο κ. Κουρμούσης.

Μέσα στη σύμβαση, μετά τη συμφωνία για το κούρεμα και τις δόσεις των μεγάλων πιστωτών, θα αναφέρει ότι αυτά να εξοφληθούν 100% ... οι εργαζόμενοι και οι μικροί προμηθευτές θα πρέπει να χαίρονται όταν ακούν ότι μία μικρή επιχείρηση προσέρχεται στην διαδικασία του εξωδικαστικού, γιατί θα ξέρουν ότι επίκειται να πληρωθούν για όσα τους χρωστούν.

Για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο


Στα γραφεία της ΕΓΔΙΧ, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουρμούσης, «δεν μπορείς να πας σε ένα γραφείο και να σου κάνει την αίτηση... μπορεί να υποστηρίξει με πληροφορίες, συμβουλές, αλλά δεν αναλαμβάνει το φάκελο μίας επιχείρησης. Εάν αυτή δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, πρέπει να απευθυνθεί στο λογιστή, που θα κάνει τα δέοντα... είναι διαδικασία οικονομικής φύσης... υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους λογιστές... σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρονται πάρα πολύ οι λεγόμενοι "σύμβουλοι", οικονομολόγοι, όσοι ασχολούνται με ΕΣΠΑ και υποστηρίζουν επιχειρήσεις έμπρακτα, έχει ήδη αναπτυχθεί ένα δίκτυο».

 

στο κόκκινο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου