Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΡΑΚ Π. Φαλήρου: Να συνεχισθεί η προσπάθεια απορρύπανσης, να ερευνηθούν τα αίτια του ναυαγίου, να αποδοθούν ευθύνες

Οι αποκαρδιωτικές εικόνες που αντικρύσαμε όλοι τις τελευταίες μέρες από το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, μετά και τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, προκαλούν θλίψη και οργή.

Είναι σημαντικό οι λουόμενοι να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Υπ. Υγείας, Λιμενικό, Δημοτική Αρχή), οι οποίες έχουν απαγορεύσει το κολύμπι στις περιοχές όπου εντοπίζονται εστίες ρύπανσης, καθώς και τμήματα της πετρελαιοκηλίδας που παρασύρθηκαν από τον αέρα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση απορρύπανσης που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες.


Αμέσως μετά, θα αναλάβει δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο θα λάβει δείγματα απ’ όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών για να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.

Η άμεση κινητοποίηση των Αρχών, που από τα πρώτα λεπτά του ναυαγίου βρέθηκαν στον τόπο του ναυαγίου, απέτρεψε περαιτέρω επέκταση της ζημιάς, που σε διαφορετική περίπτωση πιθανά να είχε αναντίστρεπτες επιπτώσεις στο περιβάλλον.


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχτήκαμε την είδηση περί άμεσης ανάκλησης της άδειας της εταιρείας, την διενέργεια ΈΔΕ για όλους τους εμπλεκόμενους στην κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς και την έναρξη προανάκρισης για το περιστατικό από τις εισαγγελικές Αρχές.

Αυτό που μένει τώρα είναι η συνέχιση της προσπάθειας απορρύπανσης των υδάτων καθώς και η άμεση λήψη μέτρων για την διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου και η τάχιστη απόδοση ευθυνών.

Ζητάμε την αυστηρή τιμωρία όλων των υπευθύνων με πλήρη διαφάνεια, την εξάντληση όλων των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού, συνολική ενημέρωση για την πορεία αντιμετώπισης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού περιβαλλοντικού ατυχήματος, καθώς και την αναβάθμιση του θεσμικού και νομικού πλαισίου για την θωράκιση των ακτών και των θαλασσών μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου