Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Χρόνια πολλά σ' αυτούς που δεν ξεχνιούνται

της Ξένιας Μωυσίδου


Λαμπάκια, στολίδια, γιρλάντες, το σπίτι φοράει τα γιορτινά του. Ευκαιρία να μαζευτούν όλοι γύρω από ένα τραπέζι , να τσουγκρίσουν τα ποτήρια, να πουν ευχές.
 

Το σκηνικό κάθε χρόνο την παραμονή είναι σαν βγαλμένο από ταινία, έρχονται μακρινοί και κοντινοί συγγενείς, το σπίτι να γεμίσει γέλια, φωνές, μουσικές και αυτή τη ζεστασιά και την μαγεία που τα Χριστούγεννα σε κατακλύζει.

Ξαφνικά υπάρχει αναστάτωση, κανείς δεν μπορεί να βρει την θέση του στο γιορτινό τραπέζι, ενώ εδώ και χρόνια κάθε καλεσμένος έχει, άτυπα φυσικά, μια συγκεκριμένη καρέκλα. Μια καρέκλα περισσεύει, ένα σερβίτσιο δεν έχει κάτοχο, ένα μισογεμάτο ποτήρι μένει στην γωνία και δεν τσουγκρίζει με τα υπόλοιπα, ένα τσιγάρο είναι αφημένο στο τζάκι χωρίς ιδιοκτήτη και η καύτρα του θυμίζει πως κάποτε, κάποιος το κάπνιζε.

Όλοι κοιτούν την καρέκλα σα να τη λυπούνται, γιατί δεν έχει πια ένα σώμα να την ζεστάνει. Στην πραγματικότητα όμως την κοιτούν και νοερά την βλέπουν γεμάτη. Σε όλα τα σπίτια υπάρχει μια τέτοια καρέκλα, μια γωνία στον καναπέ, ένα πακέτο τσιγάρα που χρόνο με το χρόνο μένει στο ίδιο σημείο και κανείς δεν το αγγίζει, όχι από φόβο αλλά για να κρατηθεί ζωντανή η ανάμνηση, να μην σβήσει το στίγμα αυτού που πλέον δεν είναι παρών και όχι από επιλογή.

Τίποτα δεν είναι το ίδιο, πάντα μια σκιά θα πλανάται μα δεν θα είναι εκεί. Όμως όσο πολύ κι αν πονά το κενό στην θέση του αγαπημένου που λείπει, ταυτόχρονα λειτουργεί σαν κινητήριος δύναμη. Κάθε ποτήρι που υψώνεται είναι στην υγειά του, με την μόνη υπόσχεση και του χρόνου η ανάμνηση να κρατηθεί το ίδιο ζωντανή αλλά το τραπέζι να συνεχίσει να είναι γιορτινό, λες και η γιορτή γίνεται προς τιμήν του και όχι για το εθιμικό των εορτών.

Μια απουσία δεν σημαίνει πως η καρέκλα δεν θα ξαναγεμίσει ποτέ ή ότι οι γιορτές δεν θα είναι ποτέ ξανά γεμάτες ευτυχία και χαμόγελα. Οφείλουμε να αφήσουμε την ανάμνηση να μας αγκαλιάσει σαν μεταξωτό πανί που παίρνει το σχήμα του κορμιού που τυλίγει και μαζί με αυτήν να μοιραστούμε τις επόμενες ευτυχισμένες στιγμές τιμώντας τα παλιά και τα καινούργια δεδομένα που η ζωή φέρνει στο γιορτινό τραπέζι.

Στην υγεία τους λοιπόν. Σε όλους αυτούς που είναι ακόμα εδώ και σ’ αυτούς που είχαν, έχουν και θα έχουν μια ειδική θέση στην καρδιά μας και θα μας συντροφεύουν για πάντα, ακόμα κι ας μην είναι εδώ.

Στην υγεία σας και καλά Χριστούγεννα!

enfo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου