Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Οι ευθείες απειλές ενεργοποίησαν τον νόμο! #Novartis

της Άντας Ψαρρά

Να που ανακάλυψαν τώρα η Ν.Δ. και το πρώην ΠΑΣΟΚ τον Νόμο που ψήφισαν για το καθεστώς προστασίας μαρτύρων και ειδικά για εκείνους που χαρακτηρίζονται ως μάρτυρες
δημοσίου συμφέροντος.

Σκίζουν σήμερα τα ιμάτιά τους στελέχη και στρατευμένοι δημοσιογράφοι των δύο κομμάτων για την «άκυρη» διαδικασία. Την εκστρατεία «ακυρότητας» εγκαινίασε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και πρώην υπουργός της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου: «Δεν υπάρχει έγκριση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι καταθέσεις είναι άκυρες».

Σήμερα το θέμα επανέρχεται δεδομένης της χθεσινής τοποθέτησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Παπαγεωργίου, που δήλωσε ότι προφανώς και είναι έγκυρες οι κινήσεις της εισαγγελέως Διαφθοράς που χαρακτήρισε ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος τους τρεις προστατευόμενους.

Το καθεστώς αυτό της επιπλέον προστασίας προβλέπεται από τον Νόμο που ψήφισαν τα δύο κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης αν κριθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες απειλούνται με οποιονδήποτε τρόπο (μηνύσεις, διώξεις, ψευδείς καταμηνύσεις κ.λπ.).

Σε αυτές τις περιπτώσεις εγκρίνει την παροχή του επιπλέον προστατευτικού καθεστώτος του μάρτυρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Ακριβώς το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της Novartis. Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή κι ενώ οι τρεις μάρτυρες ήταν απλά προστατευόμενοι, ξεκίνησαν οι σφοδρές απειλές και ο εκφοβισμός τους.

«Θα τους εξαφανίσω», «θα τους λιώσω», «θα τους βγάλω την κουκούλα», «θα τους κλείσω φυλακή» κ.λπ. ήταν λίγα από όσα ακούστηκαν σε βάρος των τριών ανώνυμων μαρτύρων. Κι αυτό έγινε παρ' όλο που όλοι γνωρίζουν ότι μόνη η μαρτυρία αυτών των ανθρώπων, χωρίς άλλα αποδεικτικά στοιχεία, ποτέ δεν θα οδηγούσε σε καταδίκη.

Αυτός ήταν προφανώς και ο λόγος που στη συνέχεια η Εισαγγελία Διαφθοράς έκρινε αναγκαίο να τους αποδοθεί επιπλέον το καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Είναι τόσο απλό, τόσο νόμιμο και τόσο καθαρό για όποιον διαβάσει τον Νόμο.

Όσο για τον Ευάγγ. Βενιζέλο και πολλούς άλλους μάλλον στη βιασύνη τους να μιλήσουν για σκευωρίες παρέλειψαν να διαβάσουν τον Νόμο 2928/2001 και τον Νόμο 4254/2014.

Διαβάστε:

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου