Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Προβολή της ταινίας «Θέλμα & Λουίζ» στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 8.00μμ


Με την Αμερικανική κοινωνική ταινία «Θέλμα & Λουίζ - Thelma and Louise» του Ρίντλεϊ Σκοτ συνεχίζονται για τον Μάρτιο οι προβολές της Ομάδας Κινηματογράφου του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις».

Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 8.00μμ, στον Πολυχώρο «Καλλίπολις» (Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό), ο οποίος βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου και λειτουργεί καθημερινά από τις 6.00μμ.


Το πρόγραμμα του Μαρτίου περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Quentin Tarantino με 4 χαρακτηριστικές ταινίες που προβάλλονται διαδοχικά κάθε Τρίτη στις 8.30μμ, ενώ οι προβολές της Κυριακής -με εξαίρεση την 25η Μαρτίου- θα γίνονται στις 8.00μμ.

Η είσοδος είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.



Λίγα λόγια για την ταινία από το in.gr:

Αμερικανική δραματική περιπέτεια με κοινωνικό περιεχόμενο, 1991, έγχρωμη, 130΄, σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ, με τους Τζίνα Ντέιβις, Σούζαν Σάραντον, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μπραντ Πιτ.

Η Θέλμα, καταπιεσμένη νοικοκυρά, και η Λουίζ, επαγγελματίας σερβιτόρα, αποφασίζουν να προσφέρουν στον εαυτό τους ένα γουικέντ απόδρασης, που όμως μετατρέπεται σ' εφιάλτη.

Από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες των αρχών της δεκαετίας του ΄90, με την έννοια ότι από μερίδα του κοινού θεωρήθηκε υπόδειγμα φεμινιστικού φιλμ, ενώ άλλοι μίλησαν για ιδεολογική σύγχυση και λάιτ φεμινισμό αλά Χόλυγουντ.

Με αφετηρία το βραβευμένο με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα σενάριο της Κάλι Κούρι, ο Ρίντλεϊ Σκοτ εγκαταλείπει τους φωτισμένους με νέον δρόμους του Τόκιο ("Μαύρη Βροχή", 1989) και ταξιδεύει στην αμερικανική επαρχία, για να αφηγηθεί την ιστορία δύο συνηθισμένων γυναικών που μπλέκουν σε ασυνήθιστες καταστάσεις: η αφελής Θέλμα και η αποφασιστική Λουίζ τολμούν να αποδράσουν λίγο από την καθημερινότητα και τελικά βρίσκονται καθ΄ οδόν προς το Μεξικό, καταζητούμενες για αξιόποινες πράξεις και κυνηγημένες από την αστυνομία.

Οι εκρηκτικές ερμηνείες των δύο σταρ, ο δυναμισμός των χαρακτήρων που υποδύονται, η εκπληκτική κινηματογράφηση της υπαίθρου και το ασυνήθιστο φινάλε συντέλεσαν στη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του εγχειρήματος.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: ο φόνος ενός επίδοξου βιαστή, μερικά αρνητικά ανδρικά πρότυπα και η μετάβαση των ηρωίδων από τις δαντέλες στα παντελόνια τζιν θεωρείται φεμινισμός ή "τρικυμία εν κρανίω";


Παρασκευή - Σάββατο 16 & 17 Μαρτίου: Διήμερο αφιερωμένο στη Γυναίκα


Διαβάστε:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου