Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Χωρίς απάντηση τα σοβαρά ερωτηματικά που προκύπτουν από τις συμβάσεις προμηθειών του Δήμου Αλίμου

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από δύο συμβάσεις προμηθειών του Δήμου Αλίμου, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Αλέκα Γιαννούτσου, δημοτική σύμβουλος του «ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του anokatostokalamaki.wordpress.com, στις επίμαχες συμβάσεις -αφορούν αγορά βιβλίων και φυτεύσεις φυτών για κοινόχρηστους χώρους- υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις σε βάρος του Δήμου και από τις τιμές της αγοράς, αλλά και από ανάλογες προηγούμενες συμβάσεις.


Πιο αναλυτικά:


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5/3/18 η δημοτική σύμβουλος του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ Αλέκα Γιαννούτσου έθεσε προ ημερησίας δύο θέματα προμηθειών του Δήμου μας. Ο κ. Κονδύλης, ως συνήθως, δεν μας απάντησε επί της ουσίας.


Για να γνωρίζουνε λοιπόν και οι δημότες, τα δυο αυτά θέματα για τα οποία ρωτήσαμε είναι τα παρακάτω:

1) Στις 2/11/17 ο Δήμος προμηθεύτηκε 52 αντίτυπα του βιβλίου με τίτλο «Περιφερειακή Οικονομική & Χωρική Ανάλυση» έναντι 94,34 € το ένα, δηλαδή συνολικά 4.905,68 € διαβάστε εδώ τη σύμβαση (να επισημάνουμε εδώ ότι για δαπάνες μέχρι € 5.000 δεν χρειάζεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η συγκεκριμένη δαπάνη ήταν λίγα ευρώ χαμηλότερη). Πρόκειται για ένα βιβλίο με εξαιρετικά εξειδικευμένο θέμα.

Με μία έρευνα μέσω διαδικτύου βρήκαμε ότι η τιμή του είναι 60 και 63,60 € (εδώ και εδώ ). Για να το διασταυρώσουμε επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά ως ιδιώτες, με τον εκδοτικό οίκο και η τιμή πώλησης που μας έδωσε ήταν ακόμη χαμηλότερη, λίγο πάνω από το μισό των € 95. Εντύπωση προκαλεί ότι για τον δήμο μας δεν μειώθηκε η τιμή ανά βιβλίο λόγω της αγοράς πολλών αντιτύπων.

Ρωτήσαμε α) γιατί ο Δήμος μας το αγόρασε σε τιμή τόσο πιο υψηλή από αυτήν της αγοράς; β) πού διατέθηκαν πενήντα δύο (52) αντίτυπα ενός τόσο εξειδικευμένου βιβλίου; Με άλλα λόγια, ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτής της δαπάνης; υπάρχει κάποιος σχεδιασμός;

2) Στις 17/11/17 ο Δήμος υπέγραψε σύμβαση για την «Προμήθεια και φύτευση φυτών για την διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων του Δήμου» έναντι 24.381,50 € (διαβάστε εδώ τη σύμβαση).

Ρωτήσαμε
γιατί το αίτημα και η σχετική μελέτη με τις τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια αυτή έγιναν από τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών εδώ . Η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε τις γνώσεις για κάτι τέτοιο. Αρμόδια είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία έκανε την αντίστοιχη μελέτη τα προηγούμενα χρόνια (εδώ η συμβαση 2015 και 2016 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ).

Ρωτήσαμε γιατί οι τιμές για κάθε φυτό, έστω μαζί την φύτευση, είναι τόσο υψηλές. Ενδεικτικά λεβάντα 19,84 €, θυμάρι 17,36 € όταν έχουμε γραπτές προσφορές ότι πωλούνται στα φυτώρια από 1,77 € ως 5,75 € , αλλά και το 2015 και 2016 τα είχαμε αγοράσει σε αντίστοιχα χαμηλές τιμές. Αναρωτιόμαστε: είναι δυνατόν το φυτό να έχει 1,77 € (εξακριβωμένη τιμή) και να πληρώνουμε επιπλέον 18 € για την φύτευσή του; Ως Δήμος, πώς μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη συμφωνία; Επιπλέον στην σύμβαση προβλέπεται αμοιβή 1.343,3 € άνοιγμα λάκκων.


Γιατί εφέτος
αγοράζουμε το κηπευτικό χώμα έναντι 31 € το κυβικό ενώ το 2015 το είχαμε αγοράσει έναντι 10,5 € το κυβικό; (διαβαστε εδώ τη σύμβαση 2015).

Και το βασικό ερώτημα βέβαια είναι:

Γιατί να αναθέσουμε τη φύτευση σε εργολάβο; Γιατί δεν κάνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος με το προσωπικό της αυτήν την εργασία, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια;

Μιλάμε για απίστευτες σπατάλες.


O Δήμαρχος σχολίασε δηκτικά ότι παρακολουθούμε τα πάντα. Ναι, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε και τα μικρά και τα μεγάλα. Όσο μπορούμε, βέβαια, μιας και όλα αυτά τα χρόνια της δημοτικής αρχής του κ. Κονδύλη ζητάμε διάφορα στοιχεία π.χ. μελέτες, αλλά ο κ. Κονδύλης αρνείται κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων να μας τα δώσει.

Για ποιον λόγο δεν θέλει ο δήμαρχος να έχουν γνώση όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι των μελετών και των στοιχείων που αφορούν τον Δήμο μας;

Πότε θα καταλάβει ο Δήμαρχος ότι η αντιπολίτευση ελέγχει τη διοίκηση και ότι είναι υποχρεωμένος να μας απαντά επί της ουσίας και όχι να εμπαίζει το δημοτικό συμβούλιο;

anokatostokalamaki.wordpress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου