Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Καλλιθέα: Στηρίζει απλή αναλογική ο Λασκαρίδης και προτείνει οι δήμαρχοι να εκλέγονται μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΤΩΡΑ Καλλιθέα Λάζαρος Λασκαρίδης, με αφορμή την κατάθεση για διαβούλευση του νομοσχεδίου
για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης Ι», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος και στις δημοτικές εκλογές.

Είναι το μόνο σύστημα που εκφράζει ανόθευτα την εκλογική βούληση και κάθε άλλη άποψη περί του αντιθέτου είναι προς ίδιον όφελος, εκείνων που την εκφράζουν.

Η κορυφαία αυτή θεσμική αλλαγή έρχεται να χτυπήσει κατεστημένα δεκαετιών, βάσει των οποίων οι μειοψηφίες των πολιτών «αλωνίζουν» στους Δήμους. Παράλληλα, θεωρεί απαραίτητη τη λογική συνεργασιών, οι οποίες διασφαλίζουν και τον έλεγχο, χτυπώντας έτσι το «δημαρχοκεντρικό» μοντέλο.

Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον «Κλεισθένη Ι» και ως προς τη μείωση της θητείας των δημοτικών αρχών (την επαναφορά της στα 4 χρόνια από τα 5 που ισχύει σήμερα και προτείνουμε:

- Την καθιέρωση μόνο δύο συνεχόμενων θητειών (8 χρόνων) για τα αξιώματα δημάρχου-αντιδημάρχων και τριών (12 ετών) για τους δημοτικούς συμβούλους, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται «καθεστώτα». Να μένουν μια τετραετία εκτός και κατόπιν, εφόσον το επιθυμούν, να διεκδικούν εκ νέου την εκλογή τους.

Τέλος, καταδικάζουμε οποιοδήποτε σενάριο θέλει την ταυτόχρονη διενέργεια των βουλευτικών με τις δημοτικές εκλογές διότι αυτό αποτελεί απαξίωση για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου