Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Η βραβευμένη κινέζικη ταινία «Αίσθηση Αμαρτίας» στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Με τη βραβευμένη κινέζικη κοινωνική/δραματική ταινία «Αίσθηση Αμαρτίας - A Touch of Sin» συνεχίζει τις κυριακάτικες προβολές του Μαΐου ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 13 Μαΐου στις 9.00μμ.

Το πρόγραμμα προβολών του «Καλλίπολις» περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Pedro Almodóvar με 4 χαρακτηριστικές ταινίες του μεγάλου ισπανού σκηνοθέτη που θα προβάλλονται διαδοχικά κάθε Τρίτη
στις 9.00μμ, με δεύτερη -μετά την καταπληκτική «Julieta»- τη δραματική «Όλα για τη μητέρα μου» στις 15 Μαΐου.


Η επόμενη εκδήλωση στο «Καλλίπολις» είναι την Παρασκευή 11 Μαΐου στις 6,30μμ με καλεσμένο της Λέσχης Ανάγνωσης «Βιβλιοταξιδευτές» τον Ιορδάνη Κουμασίδη και τη νουβέλα του «Δώδεκα Γραμματόσημα στον Τοίχο», ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα του Μαΐου το οποίο περιλαμβάνει εκδήλωση για τον Μάη του ’68 και δύο μουσικές εκδηλώσεις - μία με Rock και μία με λαϊκορεμπέτικο σχήμα.


Λίγα λόγια για την ταινία από το myfilm.gr:


Κινέζικη κοινωνική/δραματική ταινία, 2013, έγχρωμη, 126΄, σε σκηνοθεσία Ζία Ζιάνγκ Κε, με τους: Ζάο Τάο, Ζιάνγκ Γου, Μενγκ Λι.


Η ταινία «Αίσθηση Αμαρτίας» ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα, ενώ ο Ζια Ζανγκ-Κε κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών του 2013.


Ένας θυμωμένος μεταλλωρύχος επαναστατεί ενάντια στη διαφθορά των αρχηγών του χωριού του. Ένας μετανάστης εργάτης που περνάει την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του, ανακαλύπτει τις απεριόριστες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένα όπλο. Μία όμορφη ρεσεψιονίστ ενός σπα φτάνει στα όρια όταν ένας πλούσιος πελάτης της επιτίθεται. Ένας νεαρός εργάτης εργοστασίου αλλάζει τη μία δουλειά μετά την άλλη προσπαθώντας να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις επαρχίες.


Ένας στοχασμός πάνω στη σύγχρονη Κίνα: έναν οικονομικό γίγαντα που διαβρώνεται σιγά-σιγά από τη βία.


Σημείωμα του σκηνοθέτη:


«Αυτή η ταινία αφορά τέσσερις θανάτους, τέσσερα αληθινά περιστατικά που συνέβησαν στην Κίνα τα τελευταία χρόνια. Έλαβαν χώρα στο Σαν-Ξι, το Τσονγκ-Κινγκ, το Χούμπεϊ και το Γκουάνγκ-Ντονγκ - δηλαδή, από τον βορρά μέχρι τον νότο, σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρα. Ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτά τα νέα προκειμένου να οικοδομήσω ένα κατανοητό πορτραίτο της ζωής στη σύγχρονη Κίνα.

Η Κίνα ακόμα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και μ’ έναν τρόπο που κάνει τη χώρα να δείχνει πιο πλούσια από πριν. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προσωπικές κρίσεις εξαιτίας της άνισης κατανομής του πλούτου μέσα στη χώρα και του τεράστιου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Άνθρωποι οδηγούνται να χάσουν την αξιοπρέπειά τους κάθε στιγμή. Η βία αυξάνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι η καταφυγή στη βία είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο άμεσος τρόπος των αδύναμων να διεκδικήσουν πίσω την αξιοπρέπειά τους.

Για λόγους που δεν μπορώ ακριβώς να εξηγήσω, αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι και τα περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν, μου θυμίζουν τις ταινίες πολεμικής τέχνης του Κινγκ Χου. Εμπνεύστηκα από τις ταινίες πολεμικών τεχνών για να κατασκευάσω αυτές τις σύγχρονες αφηγήσεις. Μέσα στα χρόνια, οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι έχουν αλλάξει ελάχιστα - όπως και οι αντιδράσεις των ανθρώπων σ’ αυτές τις καταστάσεις έχουν αλλάξει ελάχιστα.


Επίσης, βλέπω αυτή την ταινία ως μία αναφορά στους κρυμμένους συνδετικούς κρίκους μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι με κάνουν να αμφισβητώ τον τρόπο εξέλιξης της κοινωνίας μας. Μέσα σ’ αυτήν την “πολιτισμένη” κοινωνία, στην οποία μας πήρε τόσο πολύ καιρό να εξελιχθούμε, τι πραγματικά συνδέει τον έναν άνθρωπο με τον άλλον;».


Για το «Καλλίπολις»:


Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.


Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 6.00μμ.
Ειδικά για τα Σαββατοκύριακα, λειτουργεί και το μεσημέρι από τις 12.00 μέχρι τις 3.00μμ.


Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.



  Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου