Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Πιο μαλακά δεν γίνεται για τη μίζα της Siemens στον Μαντέλη - Θα σχολιάσει τη δικαστική απόφαση ο κ. Κωνσταντάτος;

Μπορεί να κρίθηκε ένοχος, αλλά γλίτωσε τη φυλακή
με εξαγοράσιμη ποινή σε... δόσεις
Δεν θα πάει στη φυλακή ο Τάσος Μαντέλης, αφού το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε την πρωτόδικη ποινή των 8 χρόνων κάθειρξη για ξέπλυμα, σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη
προς 40 ευρώ την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να πληρώσει για την «ελευθερία» του ποσό που φτάνει τις 140.000 ευρώ.


«Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε. Ζω με 1100 ευρώ το μήνα σύνταξη εγώ και η οικογένεια μου», είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ ζητώντας από το δικαστήριο το ποσό να μπει σε δόσεις και επιπλέον να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο αυτό που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγηθεί η δυνατότητα πληρωμής των 140.000 ευρώ σε 32 μηνιαίες δόσεις, ενώ επιδίκασε 30.000 ευρώ, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Παράλληλα, ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Τ. Μαντέλη, που είχε δεσμευτεί μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, οι δικαστές αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως ζήτησε ο πρώην υπουργός.

Το παραπάνω χρηματικό ποσό ήταν το «δώρο», που έλαβε ο ίδιος από τη Siemenes το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, για την επιλογή της γερμανικής εταιρίας στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ.

Αντίθετα, στη φυλακή οδηγείται το πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens Ελλάς και «δωροδότης» του κ. Μαντέλη, Ηλιας Γεωργίου. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινη κάθειρξης 11 ετών. Η συνηγορος του 80χρονου, όπως είπε, θα ζητησει αναίρεση της αποφασης από τον Άρειο Πάγο και άμεση αναστολή της ποινής.

Τέλος, το δικαστήριο καταδίκασε τον συνεργάτη του πρώην υπουργού Αριστείδη Μαντά σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.

Διαβάστε:


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου