Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Η αυτοδιοίκηση στο δήμο Αλίμου τα χρόνια 1983 -2006 μέσα από «ΤΟ ΧΡΕΟΣ» του Αριστείδη Θωμόπουλου

Ένας δικός μας άνθρωπος, ο Αριστείδης Θωμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Αλίμου από το 1983 έως το 2006, εκπληρώνει το ΧΡΕΟΣ του και καταγράφει, με προσωπικό σχολιασμό όπου απαιτείται, στοιχεία - τεκμήρια, που με μοναδική επιμέλεια συγκέντρωσε και διαφύλαξε στις τέσσερις δεκαετίες παρουσίας και δράσης του στα κοινά του Αλίμου.

Στην εισαγωγική φράση του προλόγου, του δίτομου έργου των 1000 περίπου σελίδων, επιλέγει να αποδώσει τη «θέση» του συγγραφέα για το ίδιο το εγχείρημά του: «Απέναντί μου είχα μόνο την Ιστορία της πόλης του Αλίμου. Τίποτα άλλο».


Μικρός τόπος ο Άλιμος και πολλοί είναι εκείνοι, που γνωρίζουν πως είναι περιττή μια τέτοια υπόμνηση, όχι μόνο γιατί το ίδιο το έργο, «απαντά» με την αυστηρότητα της δομής του, - αρχειακή καταχώρηση των εγγράφων από τη μία, προσωπικός σχολιασμός από την άλλη (για τον οποίο ο ίδιος ο συγγραφέας καλεί σε «αμφισβήτηση» κάθε μελλοντικό αναγνώστη) αλλά και γιατί η πολύχρονη πολιτεία του γράφοντος στα κοινά, δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις προθέσεων. Ενδεχομένως, θα μπορούσε κάποιος, να παρατηρήσει πως ο Αριστείδης Θωμόπουλος έχει την ιστορία του Αλίμου «απέναντι» μόνο όταν επιχειρεί να τη καταγράψει. Γιατί, αντίθετα, επί δεκαετίες έδρασε «μέσα» στην Ιστορία, ως οργανικός διαμορφωτής της. Άοκνος εργάτης της αυτοδιοίκησης, που διέθεσε «δεκάδες χιλιάδες ώρες» στα 24 χρόνια της δημοτικής του θητείας και ανταπεξήλθε στο χρέος του θεσμού με την ευθύνη και το ήθος, που αρμόζει σε έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο απέναντι στους πολίτες.

Σε μια εποχή, επιτηδευμένης ουδετερότητας, που πολλοί ψαρεύουν στα θολά νερά του ασπόνδυλου πολυσυλλεκτισμού, ο Αριστείδης Θωμόπουλος δεν παραλείπει να υπομνήσει (το αισθάνεται και ως υποχρέωση, γράφει) την πολιτική και οργανωτική του ένταξη στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, για ιδέες τις οποίες ακόμη ενστερνίζεται, ως ανένταχτος πλέον. Αυτή την υπόμνηση τη κάνει στο έργο του, γιατί θέλει να είναι καθαρός απέναντι σε «υποψιασμένους» αναγνώστες, που θα ήθελαν να αξιολογήσουν το τρόπο με τον οποίο έδρασε και αντιμετώπισε, κατά το παρελθόν, τα δημοτικά τεκταινόμενα.

Όμως, ιδιαίτερα σημαντικό είναι (και διαπιστωμένο πιστεύουμε από τους πολίτες του Αλίμου, που παρακολουθούν τις εξελίξεις της δημοτικής ζωής) ότι ο ίδιος, εκλεγμένος για έξι συνεχείς θητείες από τους δημότες, λειτούργησε πάντα αυτόνομα, σε σχέση με την πολιτική του ένταξη, στα πλαίσια της αντίληψης «ότι η επίλυση των τοπικών ζητημάτων, επιτυγχάνεται με την προσπάθεια ενότητας των πολιτών, ανεξάρτητα από κομματικές ή άλλες εντάξεις του καθένα».

Η σημασία του έργου αυτού, που τιτλοφορείται «το Χρέος», (που αισθάνεται ο συγγραφέας απέναντι στους πολίτες του Αλίμου και την Ιστορία της πόλης) είναι πολύ σημαντική. Αφορά, ίσως, το μοναδικό οργανωμένο - ταξινομημένο αρχείο με στοιχεία που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο της σύγχρονης ζωής του Αλίμου. Σε αυτά τα στοιχεία, αλλά και σε διάσπαρτα άλλα, που ασφαλώς υπάρχουν, θα πρέπει να μπορούν να προστρέξουν όχι μόνο οι ιστορικοί ή οι ρέκτες της ιστορίας αλλά και κάθε πολίτης η συλλογικότητα που ενδιαφέρεται για το παρελθόν αλλά και για το παρόν της πόλης μας. Αυτά τα δύο συνδέονται όχι μόνο θεωρητικά και αφηρημένα αλλά προκύπτουν και από το ίδιο το περιεχόμενο του αρχείου. Πολλά από τα σημερινά μεγάλα ζητήματα του Δήμου έχουν την αφετηρία τους ή εξελίσσονται κατά τη χρονική περίοδο που καταλαμβάνει το έργο.

Γι΄ αυτό θεωρούμε ως απολύτως αναγκαίο (και έχουμε κάνει ήδη σχετικές προτάσεις) να ενεργήσει ο Δήμος Αλίμου για την ίδρυση και οργάνωση Υπηρεσίας Αρχείου, όπου θα μπορούν να διαφυλάσσονται και αξιοποιούνται, οργανωμένα αρχεία, συλλογές ή μεμονωμένα σημαντικά στοιχεία, ιδιωτών ή συλλογικοτήτων, που αφορούν την Ιστορία της πόλης, ελεύθερα προσβάσιμα στους ερευνητές ή στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Αυτός είναι και ο σκοπός του συγγραφέα του «Χρέους». Όπως γράφει στο πρόλογό του, η αξιοποίηση του αρχείου και η διάθεσή του στο κοινό, στους ενεργούς πολίτες, είναι τα στοιχεία, που θα κρίνουν τη «χρησιμότητα» και την «ωφελιμότητα» του έργου του και θα δικαιώσουν τους κόπους του.

Προσυπογράφουμε. Η ιστορία της πόλης μας είναι πολύτιμη για να την αφήσουμε να χαθεί στη λήθη της αδιαφορίας και ο Αριστείδης Θωμόπουλος, μας δείχνει έμπρακτα πώς θα το αποφύγουμε.


Διαβάστε ΕΔΩ το έργο του Αριστείδη Θωμόπουλου

anokatostokalamaki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου