Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ανήθικο πλεονέκτημα

του Κώστα Βαξεβάνη

Όσοι εσχάτως αναρριχώνται στα αξιώματα της δεξιάς παράταξης -ή κατά Καρατζαφέρη πολυκατοικίας- όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει τον Άδωνη και τον Κυρανάκη να σκουπίσουν και να σφουγγαρίσουν για να είναι έτοιμοι, αποκτούν αυτομάτως και ένα πλεονέκτημα.

Συναναστρέφονται διάφορους μιντιάρχες και επιχειρηματίες που ονειρεύονται πως έρχονται καλύτερες μέρες.


Και επειδή ποτέ οι καλύτερες μέρες δεν έρχονται για όλους, αλλά πολύ περισσότερο δεν τους ενδιέφερε και ποτέ να έρθουν για όλους, ονειρεύονται καλύτερες μέρες για την αφεντιά τους.
Σε αυτό το όνειρο θα μπορούν να εισπράττουν, αλλά κυρίως δεν θα κινδυνεύουν από όλες αυτές τις διαδικασίες που μοιραία επικράτησαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά πρόκειται για ανήθικο πλεονέκτημα αφού δεν απολογείται ούτε σε πολιτική ηθική ούτε στους τύπους που κρατάνε έναν πολιτικό, τυπικά έστω, σε απόσταση από συμφέροντα και συναλλαγές.
Επίσης δεν πρόκειται για παρεκτροπή των στελεχών από τις αρχές του κόμματος και του αρχηγού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει και τον ρυθμό και την κατεύθυνση.

Αλλά ούτε αυτός παρεκτρέπεται στην πραγματικότητα από τις αρχές του κόμματος.
Γιατί οι αρχές των «μένουμε Ευρώπη αλλά δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε κιόλας» συνεχίζουν να έχουν στοιχεία κοτζαμπασισμού και συναλλαγής με τους ισχυρούς.
Όταν έρθει η ώρα που πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη (ενίοτε δε και με βόδι ολόκληρο), τότε σηκώνουν τη σημαία της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, της ελευθερίας των επιλογών και του δικαιώματος στις κοινωνικές σχέσεις.


Μόνο που το κάνουν τόσο άγαρμπα που δεν αφήνει περιθώρια για σκέψη πως κάποιος τούς έχει αδικήσει.

Πάρτε παράδειγμα την ιστορία που αποκάλυψε το documentonews.gr με τον ιπτάμενο αλλά καθόλου τζέντλεμαν Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος χρησιμοποίησε το ελικόπτερο του Κυριακού του ΑΝΤ1 για τις μετακινήσεις του.
Αποκαλύφθηκε και δεν διαψεύστηκε πως το ελικόπτερο του Κυριακού παρέλαβε τη Μαρέβα από τα Χανιά για να την πάει στο Πόρτο Χέλι όπου έχει τη βίλα του ο επιχειρηματίας.
Το ίδιο ελικόπτερο σε δεύτερη διαδρομή παρέλαβε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πήγε στο ίδιο σημείο.

Ένας επίδοξος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί για ταξί το ελικόπτερο ενός επιχειρηματία (ή ακόμη χειρότερα του καναλιού του, γιατί έτσι μπαίνουν και θέματα εξαπάτησης της εφορίας) για να εξυπηρετηθεί προσωπικά.
«Θα ποινικοποιήσουμε τις φιλικές σχέσεις» φωνάζουν στη ΝΔ.
Όχι, να μην τις ποινικοποιήσουμε, αλλά να τις δημοσιοποιούμε.
Για να ξέρει ο πολίτης πως όταν για παράδειγμα ο ΑΝΤ1 θεωρεί πως «χτυπιέται η σύζυγος του Μητσοτάκη» με όσα αποκαλύπτονται για τις offshore, αυτό δεν είναι δημοσιογραφική κρίση αλλά συμφέρον και διαπλοκή.
Να ξέρει ο πολίτης πως η χάρη απαιτεί αντίχαρη και αν μεν αυτό γίνεται προσωπικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αν όμως ο Μητσοτάκης καταψηφίζει νομοσχέδια που προβλέπουν να πληρώνει ο καναλάρχης, τότε χρησιμοποιείται έκδηλα η πολιτική ως αντάλλαγμα.

Η ΝΔ, ο αρχηγός της και επιφανή στελέχη της έχουν κάνει λάστιχο το επιχείρημα της επιχειρηματικότητας και περιέργως η μετάφραση του «επιχειρείν» γίνεται πάντα κατά τρόπο που βολεύονται και εξυπηρετούνται.

Έτσι όταν η Μαρέβα Μητσοτάκη
πιάνεται με offshore στα παραδείσια νησιά απλώς επιχειρεί.
Όταν άγνωστη offshore χρηματοδοτεί την επιχείρησή της από κοινού με το «Πρώτο Θέμα», πάλι πρόκειται για επιχειρήσεις.
Όταν την παραλαμβάνουν και την ταξιδεύουν ελικόπτερα καναλαρχών, πάλι δεν έχει τίποτα κακό η διαδικασία.
Σκεφθείτε τώρα να πήγαινε η Μπέττυ Μπαζιάνα στη δουλειά της με λιμουζίνα, όχι με ελικόπτερο επιχειρηματία.

Όταν ο εν πολλαίς αμαρτίαις επικεφαλής της Novartis Κ. Φρουζής διοργανώνει δείπνα στήριξης του Μητσοτάκη, πάλι δεν έχει τίποτα κακό η υπόθεση.

Αλλά δεν είναι μόνο οι Μητσοτάκηδες.
Όταν ο Γιάννης Στουρνάρας πληρώνεται από τη Novartis για να κάνει σεμινάρια, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό παρά μόνο υγιής επιχειρηματικότητα.
Όταν η σύζυγος Στουρνάρα παίρνει δουλειές από το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, πάλι τίποτα ανήθικο δεν συμβαίνει αφού πρόκειται για επιχειρηματικότητα που όλα τα σβήνει και όλα τα συγχωρεί.

Οι ηθικές αρχές τους είναι λάστιχο που γίνεται όλο και μεγαλύτερο για να δέσει όλο και περισσότερα από εκείνα που τους συμφέρουν γύρω τους.
Πιάνεται ο γιος του Σαμαρά να αντιγράφει κατά τους καθηγητές του και η καθηγήτρια που τον εντοπίζει βρίσκεται εκτός Κολεγίου το οποίο διοικεί ο άλλος Σαμαράς, ο θείος του.
Φυσικά και το παιδί δεν έχει ευθύνη, όπως δεν έχει και στάλα μυαλό όποιος βλέπει όλα αυτά ως σύμπτωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό που διαμορφώθηκε ως συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα έχουν το ανήθικο πλεονέκτημα να θεωρούν ηθική αυτό που τους βολεύει και τους εξυπηρετεί.
Γι’ αυτό είναι απροκάλυπτοι, γι’ αυτό δεν ντρέπονται, γι’ αυτό όταν η κοινωνία φτύνει αυτοί ανοίγουν τις πλουμιστές ομπρέλες της «επιχειρηματικότητας» για να μη νοτίσουν οι επιταγές και τα συμβόλαια.

documentonews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου