Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Σκληρό ροκ από τον Αλέξη Τσίπρα

της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Πολιτική αντεπίθεση με σκληρό ροκ κατά της διαφθοράς, πορεία προς τον λαό, ενίσχυση της κοινωνικής ατζέντας, αποδυνάμωση της πολιτικής που ασκεί η ΝΔ και φυσικά
ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός είναι το προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα για την πρώτη μεταμνημονιακή φάση, γύρω από τους άξονες της οποίας κινείται ήδη η κυβέρνηση.

Λίγο πριν από την παρουσία στη ΔΕΘ, όπου θα εγκαινιαστεί και επισήμως η νέα πολιτική σεζόν -στην πραγματικότητα με προεκλογικούς όρους- το πρωθυπουργικό επιτελείο εργάζεται συστηματικά για την αλλαγή της εικόνας, όχι μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά και στην ουσία της πολιτικής που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση, με βασικό γνώμονα τα νέα πιο διευρυμένα πεδία ελευθερίας που εκ των πραγμάτων έχουν διαμορφωθεί μετά τη… μεγάλη έξοδο, από τις 21 Αυγούστου.


«Ο Τσίπρας δεν φοβάται τον λαό γιατί προέρχεται από αυτόν».

Αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία που διέπει το Μαξίμου, τα στελέχη του οποίου δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρωθυπουργό κάτοικοι και φορείς, τόσο στην Ιθάκη όσο και στη Σύρο την Παρασκευή, σε μια στοχευόμενη επίσκεψη στα ναυπηγεία του Νεωρίου, καθώς η επαναλειτουργία τους σηματοδοτεί την διαδικασία της ανάκαμψης.

Αν και η σκιά της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι παραμένει βαριά και σε ψυχολογικό επίπεδο για τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης, οι εκδηλώσεις του κόσμου προς τον Αλέξη Τσίπρα κατά τις επισκέψεις του προκαλούν στους κυβερνητικούς επιτελείς κάποια χαμόγελα ανακούφισης ως προς το πραγματικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία σε σύγκριση με την εικόνα που καλλιεργούν τα αντιπολιτευόμενα μέσα.

Η αλήθεια είναι ότι η Ιθάκη δεν αποτέλεσε μόνο ένα συμβολικό πεδίο για το πρωθυπουργικό διάγγελμα της εξόδου αλλά και ένα συνολικό ψυχολογικό κρας τεστ για όλους, και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα.
Γι’ αυτό τον λόγο η απόφαση να επισκεφθεί τη Σύρο ελήφθη την επόμενη μέρα, με γνώμονα τα θετικά αποτελέσματα αυτού του δύσκολου ομολογουμένως τεστ, το οποίο εκτιμάται ότι έδωσε τα πρώτα καθοριστικά δείγματα για αντιστροφή του κλίματος.
Ως εκ τούτου στο Μαξίμου επεξεργάζονται ανάλογες πρωτοβουλίες, που θα κλιμακώνουν το άνοιγμα του πρωθυπουργού προς τον λαό με απευθείας επικοινωνία.

Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη και αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τους πυρόπληκτους.
Προς τούτο στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε λεπτομερώς τις μέχρι τώρα ενέργειες των εμπλεκόμενων υπουργείων σε όλα τα επίπεδα, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη απέστειλε ήδη την εγκύκλιο για προσλήψεις πυρόπληκτων στο Δημόσιο.

Κοινωνική ατζέντα

Τα οικονομικά υπουργεία και το υπουργείο Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της λεγόμενης κοινωνικής ατζέντας, που θα περιλαμβάνει πέραν των ήδη γνωστών, όπως η μη μείωση των συντάξεων, σειρά φοροαπαλλαγών, αύξηση του κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις και άλλες πρωτοβουλίες κοινωνικού περιεχομένου, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των εξαγγελιών που θα κάνει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει και πολλές εκπλήξεις, οι οποίες έχουν ήδη κοστολογηθεί.

Ο στόχος του 3,5% για το 2018 αλλά και για το 2019 θεωρείται δεδομένος, ενώ φαίνεται ότι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα ξεπερνάει τα 750 εκατομμύρια για το 2019.
Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο κύκλος των περικοπών, των μειώσεων, του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης της κοινωνικής πλειοψηφίας έχει κλείσει.

«Από εδώ και στο εξής, ο στόχος και οι δυνατότητες που έχουμε είναι να ενισχύσουμε, ακριβώς, το διαθέσιμο εισόδημα», δήλωσε πρόσφατα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προετοιμάζοντας έτσι το κλίμα για την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αντιπολίτευση στην… αντιπολίτευση

Το πρόσφατο φιλοχουντικό κρεσέντο του Μάκη Βορίδη με όρους εμφυλιοπολεμικούς έδωσε στο Μαξίμου την αφορμή να ξεδιπλώσει περαιτέρω τη σκληρή επίθεση προς την ηγεσία της ΝΔ, προσάπτοντάς της πλήρη υποταγή της στην ακροδεξιά, με στόχο να συσπειρώσει τα ευρύτερα δημοκρατικά αντανακλαστικά και να αντλήσει έτσι ερείσματα και από τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο για… πάσα χρήση.

Στο Μαξίμου κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο συνολικά της Αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμούν ότι η ευθυγράμμιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο διχασμός του Ποταμιού, με τους μισούς βουλευτές του να προσχωρούν στη ΝΔ, ενισχύει το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση», το οποίο θα αποτελέσει άλλωστε και το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την αντιδιαστολή «ανάμεσα στο διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο χθες με το ελπιδοφόρο και αδιάφθορο σήμερα».

Το γαϊτανάκι του ανασχηματισμού

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τον ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται σαρωτικός και με πολλές εκπλήξεις, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα.
Η κυοφορία θα ήταν πιο εύκολη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την οριακή πλειοψηφία των 153 εδρών.
Με δεδομένη όμως την ανάγκη να τηρηθούν όλες οι ισορροπίες, οι κινήσεις πρέπει να είναι χειρουργικές και χωρίς παρατράγουδα.
Ως εκ τούτου το παρασκήνιο είναι οργιώδες και το παιχνίδι της καραμπόλας εξόχως σύνθετο, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται την τελευταία στιγμή κινήσεις και αποφάσεις που την προηγούμενη ώρα θεωρούνταν οριστικές.

Καθώς όμως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εμφανιστεί όχι μόνο με πλούσιο κοινωνικό πακέτο αλλά και με νέο κυβερνητικό σχήμα, η εβδομάδα που ξεκινά αύριο είναι η καταληκτική.
Η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αποφασίσει και την αλλαγή του γραμματέα, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες και, πριν από το τέλος της εβδομάδας, θα ορκιστεί -πλην δραματικού απροόπτου- η νέα κυβέρνηση.
 

Αν και έχουν γραφεί σχεδόν τα πάντα για τη νέα ανθρωπογεωγραφία, οι επίσημες ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν μεγάλη αίσθηση.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 64 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 26/8

neaselida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου