Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Το νοτιοκορεάτικo δραματικό θρίλερ «Η Υπηρέτρια» στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» - Κυριακή 26 Αυγούστου


Με το νοτιοκορεάτικo δραματικό θρίλερ «Η Υπηρέτρια - The Handmaiden» του Παρκ Τσαν-Γουκ ολοκληρώνει τις προβολές του Αυγούστου ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 9.00μμ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του
«Καλλίπολις», και τον Αύγουστο οι προβολές γίνονται κανονικά με ελεύθερη είσοδο, ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το αναψυκτικό ή το ποτό τους στη φιλόξενη και δροσερή αυλή του Χώρου.

Λίγα λόγια για την ταινία από το
tvxs.gr:

Νοτιοκορεάτικ
o δραματικό θρίλερ, 2016, έγχρωμη, 144΄, σε σκηνοθεσία Παρκ Τσαν-Γουκ, με τους: Κιμ Μιν-Χι, Κιμ Τάε-Ρι, Χα Τζουνγκ-Γου.

Τρία χρόνια μετά την ταινία του «Stoker» (2013), κι ενώ μας έχει ήδη χαρίσει μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα («Oldboy» - 2004), ο Παρκ Τσαν-Γουκ, επιστρέφει δριμύτερος.

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το φιλμ «Η Υπηρέτρια» (The Handmaiden / Ah-ga-ssi - 2016) του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, αποτελεί ένα σαγηνευτικό ερωτικό θρίλερ, με εικόνες σπάνιας ομορφιάς, βασισμένο στο μυθιστόρημα «Fingersmith» της Σάρα Γουότερς.

«Υπήρχαν δύο ζωτικής σημασίας συνθήκες που πιστεύω ότι ήταν αναγκαίες για την προσαρμογή του μυθιστορήματος. Η πρώτη ήταν η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αστικής τάξης και η άλλη ήταν το δυτικού τύπου ψυχιατρείο. Θα ήταν άσκοπο να ανακατασκευάσω την ιστορία, αν «έχανα» το ένα ή το άλλο στοιχείο, έτσι η μόνη μου επιλογή ήταν να μεταφέρω την ιστορία στην ιαπωνική αποικιακή εποχή, όταν η Κορέα βρισκόταν σε φάση εκσυγχρονισμού και εκδυτικισμού.» - Παρκ Τσαν-Γουκ.

Τη δεκαετία του 1930 στην Κορέα, κατά την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής, μια νέα κοπέλα (Sookee) προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια σε μια Γιαπωνέζα κληρονόμο (Hideko) που ζει μια μοναχική ζωή σε ένα μεγάλο κτήμα στην ύπαιθρο, με τον αυταρχικό θείο της (Kouzuki). Αλλά η υπηρέτρια έχει ένα μυστικό.

Είναι μία πορτοφολού που έχει προσληφθεί από έναν απατεώνα, ώστε να αποπλανήσει την κληρονόμο, να της κλέψουν την περιουσία και τέλος να την κλείσουν στο τρελοκομείο. Τα πράγματα φαίνεται να προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι που η Sookee και η Hideko «ανακαλύπτουν» μεταξύ τους μερικές απρόσμενες συγκινήσεις.

Δεν ήταν πρόθεσή μου να κάνω μια ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα που να δείχνει την εξάλειψη ή μη των διακρίσεων. Ήθελα να επικεντρωθώ σε άτομα που ζουν στην εποχή της αποικιοκρατίας και όχι να γυρίσω μια ιστορία για την ίδια την εποχή της αποικιοκρατίας. Πάντα ήθελα να δημιουργήσω μια ταινία που να απεικονίζεται η ομοφυλοφιλία ως κάτι φυσικό, ως ένα κανονικό μέρος της ζωής.» - Παρκ Τσαν-Γουκ

O βραβευμένος και καταξιωμένος σκηνοθέτης - των ταινιών «Oldboy», «Lady Vengeance», «Thirst» και «Stoker» - Παρκ Τσαν-Γουκ, επιστρέφει με ένα γοητευτικό νέο-νουάρ δράμα, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα της Βρετανίδας συγγραφέως Σάρα Γουότερς «Fingersmith».

Η ιστορία μάς μεταφέρει στην ιαπωνοκρατούμενη Κορέα του 1930, όπου ο Παρκ μάς εισάγει στην γοητευτική συνάντηση μιας νεαρής Γιαπωνέζας κυρίας που ζει σε ένα απομονωμένο κτήμα και μιας Κορεάτισσας που προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια εκεί, αλλά που έχει στόχο την κληρονομιά έπειτα από προτροπή ενός απατεώνα.

Οι αξιοπρόσεκτες ερμηνείες των Κιμ Μιν-Χε («Right now») ως Hideko, Χα Γιανγκ-Γου («The Chaser») ως o απατεώνας και η πρωτοεμφανιζόμενη Κιμ Τάε-Ρι ως Sookee, προσφέρουν πολύ δυναμικά στοιχεία στην ταινία του Παρκ, συνδυάζοντας το εξαιρετικό πρωτογενές υλικό με τη μοναδική σκηνοθετική ματιά του Κορεάτη σκηνοθέτη, ώστε καταλήγουν σε μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία.

«Υπήρχαν σκέψεις για 3D στην αρχή της παραγωγής, αλλά δεν έγινε λόγω προϋπολογισμού. Μερικές φορές αναρωτιέμαι ακόμα και τώρα, πώς θα ήταν η ταινία σε 3D. Υπάρχουν ηδονοβλεπτικά στοιχεία πίσω από πόρτες και ντουλάπες, για τα οποία σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσω 3D γραφικά. Ο Χίτσκοκ το είχε ήδη κάνει αυτό στο «Dial M for Murder», αλλά η τεχνολογία εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο καλής ποιότητας. Σκέφτηκα πόσο θα ταίριαζε το 3D που έχουμε στις μέρες.» - Παρκ Τσαν-Γουκ

Το μυθιστόρημα «Fingersmith» πρωτοεκδόθηκε το 2002, και περιλήφθηκε στις short lists των βραβείων Man Booker και Orange. Η ιστορία του διαδραματίζεται στη Βικτωριανή Εποχή, έτσι μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από το BBC το 2005, με πρωταγωνιστές τους Σάλι Χόκινς και Ελέιν Κάσιντι, κι επίσης στο θέατρο στο Oregon Shakespeare Festival. Είναι το τρίτο μυθιστόρημα της δημοφιλούς Ουαλής συγγραφέως Σάρα Γουότερς, που έχει λάβει πολλά βραβεία και επιλέχθηκε ως Fellow of the Royal Society of Literature το 2009.
Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (
Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου