Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για διαρροή απόρρητων πληροφοριών

Τη διενέργεια επείγουσας έρευνας για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε ηλεκτρονικά μέσα διέταξε αργά το βράδυ της Πέμπτης η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η έρευνα ξεκινά έπειτα από δημοσίευση σε ελληνικό διαδικτυακό μέσο πληροφοριών που φέρονται να σχετίζονται με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Το θέμα ξεκίνησε έπειτα από δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr, η οποία ισχυρίζεται ότι παρουσιάζει στοιχεία που προέρχονται από την τελευταία ενημέρωση που έγινε στη Βουλή για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου, με μία οργισμένη ανακοίνωση, έκανε λόγο για «πρωτοφανή αθλιότητα του iefimerida» τονίζοντας ότι θίγονται τα εθνικά συμφέροντα και επιρρίπτοντας ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο.

Αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό.

Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ.

Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε.

Στην κυβέρνηση απάντησαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας «Μέσα στον πανικό του το Μαξίμου καταφεύγει πια στην έσχατη μέθοδο ‘φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης'».

Έντονη ήταν, όμως και η διαμαρτυρία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα «για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”».

Η ανακοίνωση του Νίκου Βούτση:

Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν «απόρρητων δαπανών» του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις «ειδήσεις».

Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μεσώ της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, διά του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων.

Διαβάστε:
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου