Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Προβολή της ταινίας «Οι ζωές των άλλων» στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 8.00μμ


Με τη βραβευμένη δραματική γερμανική ταινία «Οι ζωές των άλλων - The Lives of Others» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, συνεχίζονται οι προβολές στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 8.00μμ.

Πρόκειται για μία ακόμα εξαιρετική επιλογή της Ομάδας Κινηματογράφου του
«
Καλλίπολις», μια ταινία που απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας 2006, ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το αναψυκτικό, το ρόφημα ή το ποτό τους στον φιλόξενο Χώρο.



Λίγα λόγια για την ταινία από το tvxs.gr:

Δραματική γερμανική ταινία, 2006, έγχρωμη, 137΄, σε σκηνοθεσία Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, με τους: Ούλριχ Μίχε, Μαρτίνα Γκέντεκ, Σεμπάστιαν Κοχ, Ούλριχ Τουκούρ.

1984: Οι κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου βρίσκονται κάτω από την επιτήρηση των 100.000 υπαλλήλων και 200.000 κατασκόπων της Στάζι. Ανάμεσα στους πιο αφοσιωμένους πράκτορες και ένας που γοητεύεται από τη ζωή ενός θεατρικού συγγραφέα, για τον οποίο έχει υποψίες ότι δεν είναι τόσο «καθαρός» όσο φαίνεται. Αποφασίζει λοιπόν να παρακολουθήσει τη ζωή και τη σχέση του με μια διάσημη ηθοποιό.

Βασισμένο στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας και σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Ευρώπης, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Φον Ντόνερσμαρκ μοιάζει να είναι η πιο αξιόλογη κινηματογραφική απεικόνιση της ατμόσφαιρας τρόμου που επικρατούσε στο Βερολίνο πριν από την πτώση του Τείχους.

Ένα στιβαρό δράμα χαρακτήρων που καταγγέλλει τον κρατικό παραλογισμό για να καταλήξει σε μια διαχρονική παραβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στα χνάρια της Πτώσης του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, ο Φον Ντόνερσμαρκ επικεντρώνεται στους ήρωές του, πριν τους αναγάγει σε σύμβολα μιας ολόκληρης εποχής, τοποθετώντας στο κέντρο του δράματος τη σπουδαία Γερμανίδα ηθοποιό, Μαρτίνα Γκέντεκ.

Μαζί τους πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ούλριχ Μίχε, Σεμπάστιαν Κοχ και Ούλριχ Τουκούρ. Το υπέροχο μουσικό σκορ υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Γκάμπριελ Γιάρεντ (O Άγγλος Ασθενής). Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας το 2006, καθώς και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Φλόριαν Χένκελ Φον Ντονερσμάρκ αφιέρωσε σχεδόν τέσσερα χρόνια στη διεξαγωγή εντατικών ερευνών ενώ παράλληλα έγραφε το σενάριο, πριν να αρχίσει τα γυρίσματα της ταινίας στις 26 Οκτωβρίου 2004. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν 37 ημέρες μετά, στις 17 Δεκεμβρίου 2004. Πέρα από το διάβασμα ειδικευμένης στο αντικείμενο λογοτεχνίας, ο δημιουργός μίλησε ατέλειωτες ώρες με αυτόπτες μάρτυρες, πρώην υπαλλήλους της Στάζι και τα θύματά τους.

Ο δημιουργός αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Επισκέφτηκα πολλά μέρη όπου ακόμα μπορείς να αισθανθείς το πνεύμα του παρελθόντος... Υπάρχουν μέρη που είναι σε θέση να αποθηκεύσουν συναισθήματα πολύ καλά, και αυτές οι επισκέψεις μου έδωσαν περισσότερα από αυτά που μου έδωσαν όλα αυτά τα βιβλία που προφανώς είδα κατά τη διάρκεια των χρόνων της προετοιμασίας και τα ντοκιμαντέρ που παρακολούθησα. Αυτό που έπαιξε όμως καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της θέσης μου ήταν οι συζητήσεις με τους αυτόπτες μάρτυρες από τους Συνταγματάρχες της Στάζι ως τις ιερόδουλες της Στάζι και τους ανθρώπους που πέρασαν δύο χρόνια στα κέντρα κράτησης της Στάζι. Προσπάθησα να συγκεντρώσω όσες περισσότερες "οπτικές γωνίες" γινόταν και γι' αυτό άκουσα πολλές αντιφατικές ιστορίες - στο τέλος όμως είχα την αίσθηση ότι είχα σχηματίσει μία οριστική και συγκεκριμένη άποψη για την εποχή και τα προβλήματά της.»

Όλες οι δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου στο «Καλλίπολις»

Μέχρι την Κυριακή 11 Νοεμβρίου:
Συνεχίζεται η
Έκθεση - μπαζάρ με Συλλεκτικά Μικροαντικείμενα (Αντίκες) στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις».

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρα 6.30μμ:
Με
μαθήματα δημιουργίας felt συνεχίζονται τα δωρεάν σεμινάρια εικαστικών κατασκευών οικιακής οικονομίας στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις».

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, ώρα: 1.30 το μεσημέρι
Με σύνθημα «Όλοι/ες μια μεγάλη παρέα», ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» διοργανώνει λαϊκό γλέντι αλληλεγγύης και ενίσχυσης του Χώρου με την Ελένη Μπελεζίνη (τζουράς, φωνητικά), τον Γιάννη Στακά (κιθάρα) και ρεφενέ εδέσματα από τα μέλη, τους φίλους & τις φίλες του.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, ώρα: 8.00μμ:
Προβολή της δραματικής γερμανικής ταινίας «Οι ζωές των άλλων»
του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ με τους: Ούλριχ Μίχε, Μαρτίνα Γκέντεκ, Σεμπάστιαν Κοχ, Ούλριχ Τουκούρ, 2006, έγχρωμη, 137'.


Για όλες τις δραστηριότητες γίνονται αναλυτικές ενημερώσεις από τη
σελίδα & την ομάδα του «Καλλίπολις» στο facebook ή από το ιστολόγιο «εδώ στο νότο».

Για το «
Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου