Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Συνάντηση με τον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη και συζήτηση για το έργο του στο «Καλλίπολις», την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου


Η Λέσχη Ανάγνωσης «Βιβλιοταξιδευτές» και ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» υποδέχονται τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη και συζητούν για το έργο του.

Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 6.30μμ στον φιλόξενο Χώρο του «Καλλίπολις» (Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό, 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό) και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους/όλες.





Οι επόμενες δραστηριότητες στο «Καλλίπολις»

Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ώρα 6.30μμ

Με δημιουργίες με υγρό γυαλί συνεχίζονται τα δωρεάν Σεμινάρια Εικαστικών Κατασκευών Οικιακής Οικονομίας.

Παράλληλα θα υπάρχει ενδεικτική έκθεση προϊόντων της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Εξέλιξη» και μετά το τέλος του σεμιναρίου θα ακολουθήσει συζήτηση με μέλη της για τις εμπειρίες τους από το εγχείρημα της συνεταιριστικής αλληλέγγυας οικονομίας.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου, ώρα 8.00μμ

Προβολή της ταινίας «Η δασκάλα του πιάνου»

Γαλλο-αυστριακό δραματικό θρίλερ, 2001, έγχρωμη, 129’, σε σκηνοθεσία Μίκαελ Χάνεκε, με τους: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μπενουά Μαζιμέλ, Ανί Ζιραρντό, Σούζαν Λόθαρ

Μια αυστηρή καθηγήτρια μουσικής, η οποία μένει με τη μητέρα της κι έχει μάθει να καταπιέζει τις επιθυμίες της, ζει μια κρυφή ηδονοβλεπτική ζωή. Ώσπου ένας νεαρός μαθητής του ωδείου την ερωτεύεται και της δίνει μια μοναδική ευκαιρία να αγαπήσει.

Για τον συγγραφέα:

Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργάνωνε τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελούνταν τις εκδόσεις του και διηύθυνε το τριμηνιαίο περιοδικό “Πελινναίο” έως το 2011.

 
Κατόπιν άφησε τις πόλεις και μετακόμισε για μόνιμη διαμονή στην Βολισσό της ΒΔ Χίου. Εκεί, στράφηκε προς την φυσική καλλιέργεια της γης και έγινε παρατηρητής της αργής αβίαστης φυσικής ανάπτυξης. Ίδρυσε το Απλεπιστήμιο Βολισσού, μέσα από το οποίο διοργανώνει σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας και πολιτικής στάσης ζωής με γνώμονα τον αντικαταναλωτισμό, την αποανάπτυξη και την πορεία της ανθρωπότητας προς την μετακαταναλωτική εποχή.

Επίσης δημιούργησε το Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Βολισσό και διοργανώνει λογοτεχνικά εργαστήρια στη Χίο, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Πολιτικά και φιλοσοφικά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί στον διεθνή τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό στα γαλλικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, αγγλικά.
Έχει γράψει τα βιβλία:

  • “Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 – 1946″ (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006 και Εστία 2010)
  • “10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 -1940″, ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007)
  • “Aνάμισης ντενεκές”, μυθιστόρημα (Eστία 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στα τουρκικά με τίτλο Bir bucuk teneke (εκδόσεις Senocak 2009). Το 2015 ανέβηκε στο θέατρο σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου.
  • “Η δεξιά τσέπη του ράσου”, νουβέλα (Εστία 2009), Ταινία από τον Γιάννη Λαπατά (2018), Μετάφραση στα γαλλικά Cambourakis editions (2018)
  • “Ήλιος με δόντια”, μυθιστόρημα (Εστία 2010), το οποίο ανέβηκε στο θέατρο (2012) σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη
  • “Λαγού μαλλί”, νουβέλα (Εστία 2010),
  • “Η άλωση της Κωσταντίας”, μυθιστόρημα (Εστία 2011), το οποίο ανέβηκε στο θέατρο (2012) σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη. Κυκλοφόρησε στα Γαλλικά με τίτλο La chute de Constantia (εκδόσεις S. Wespieser 2015)
  • “Το ζουμί του πετεινού”, νουβέλα (Εστία 2012).
  • “Του Θεού το μάτι”, νουβέλα (Εστία 2013)
  • “Αντί Στεφάνου”, νουβέλα (Εστία 2015)
  • “Η πρώτη φλέβα”, νουβέλα (Εστία 2016)
  • “Όλα για καλό”, μυθιστόρημα (Εστία 2017)

Διαβάστε:
Συνέντευξη στο tvxs: «Αποφάσισα να κηρύξω κι εγώ τον πόλεμο»


Για τη Λέσχη Ανάγνωσης «Βιβλιοταξιδευτές»:

Κάθε δεύτερη (2η) Παρασκευή του μήνα στις 6.30μμ οι «Βιβλιοταξιδευτές» συναντιούνται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» με αφορμή το βιβλίο που έχουν προεπιλέξει για να συζητήσουν γι αυτό και όχι μόνον. Η παρέα των «Βιβλιοταξιδευτών» είναι ανοιχτή, δίχως συνδρομή και αυστηρούς κανόνες διαβάσματος.

Η επιλογή των βιβλίων γίνεται από τα μέλη που φτιάχνουν ένα πλάνο τριμήνου, έτσι ώστε να υπάρχει πρωτίστως επαρκής χρόνος ανάγνωσης αλλά και να προγραμματίζεται καλύτερα η αγορά ή ο δανεισμός ή η ανταλλαγή κτλ των βιβλίων που επιλέγονται και τα οποία καλύπτουν όλο το λογοτεχνικό φάσμα (ελληνική και ξένη πεζογραφία, κλασική ή σύγχρονη κτλ).

Στις δραστηριότητες των «Βιβλιοταξιδευτών» συγκαταλέγονται η γνωριμία με τους συντελεστές των βιβλίων (συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές κ.α.) στα πλαίσια της μηνιαίας συνάντησης, αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων ευρύτερης δυναμικής (παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις λογοτεχνικών θεμάτων κ.α.).

Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.






Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου