Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ηλιούπολη: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός - Παρελθόν το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης στους δήμους

Την Αναγκαιότητα Ουσιαστικής Διαβούλευσης για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού ανέδειξε στη συζήτηση για την έγκριση του στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει η δημοτική κίνηση «ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη».

Το γεγονός ότι, μετά την ανεξαρτητοποίηση έξι δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε (18 υπέρ-19 κατά), αποδεικνύει περίτρανα πλέον, ότι το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης στους δήμους, αποτελεί οριστικά παρελθόν, τονίζει η παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και συνεχίζει:

Στην συζήτηση που προηγήθηκε ο Χρήστος Κοκοτίνης τόνισε πως, η διαμόρφωση του προϋπολογισμού δεν προέκυψε με τον δημοκρατικό και διαφανή τρόπο που θα έπρεπε…

Συγκεκριμένα:

· Δεν έγινε πραγματική διαβούλευση πρώτα απ όλα με τους βασικούς φορείς της πόλης (εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, τοπικούς, παραγωγικούς κ.λ.π)

· Τα συγκεκριμένα έσοδα και κυρίως οι δαπάνες δεν τεκμηριώνονται σαφώς. Άρα πρέπει να χορηγούνται οι προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, στους Δημοτικούς Συμβούλους

· Θα έπρεπε να γίνεται ενημέρωση από τη δημοτική αρχή τουλάχιστον στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης αρκετό χρόνο πριν τη κατάθεση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος

· Θα έπρεπε να υπάρχει επαρκής χρόνος (τουλάχιστον ένας μήνας) διαβούλευσης, πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Η Δημοτική Αρχή δυστυχώς ποτέ δεν εφάρμοσε αυτή την λογική, έχοντας μάθει να λειτουργεί με τις αρχές του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης και να επιβάλλει τις απόψεις της και γι αυτό και φέρει ακέραια την Πολιτική Ευθύνη.

Στη συνέχεια ο Χρήστος Κοκοτίνης ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας που είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τις παθογένειες της Αυτοδιοίκησης αφού:

Α) Δεν έχουν γίνει αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές,

Β) Δεν χορηγήθηκαν αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση με πόρους, ώστε να γίνει ουσιαστική αποκέντρωση

Γ) Δεν έχουν διαχωριστεί αρμοδιότητες στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, καθώς και της κρατικής διοίκησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση ρόλων και αναποτελεσματική λειτουργία.

Δ) Η Γραφειοκρατία παραμένει αφόρητη, δεν υπάρχει κωδικοποίηση νομοθεσίας, οι αναγκαίοι χρόνοι για να εκτελεστεί ένα έργο είναι πολύ μεγάλοι, ενώ ακόμη απαιτούνται πολλές αχρείαστες ενέργειες.

Τέλος λείπει το αναγκαίο προσωπικό και η χρηματοδότηση.

Για αυτό, πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους για οικονομική βελτίωση και εξοικονόμηση πόρων στο Δήμο μας όπως π.χ. ανάπτυξη της Ανακύκλωσης που θα φέρει πόρους στο Δήμο με αντίστοιχη μείωση δαπανών, ουσιαστικό και διαφανή προγραμματισμό δαπανών με καλύτερη ιεράρχηση, ενώ απαιτείται η διεκδίκηση να γίνει πιο μαχητική από την πλευρά του Δήμου. Επίσης τόνισε τις μεγάλες ευθύνες της ΚΕΔΕ που δεν διεκδίκησε και δεν πέτυχε ουσιαστικά αποτελέσματα για το λογαριασμό των δήμων τα τελευταία χρόνια.

Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να λάβει σοβαρά υπ’ όψη το μήνυμα από την καταψήφιση του προϋπολογισμού και αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, να αξιοποιήσει τις προτάσεις και των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, καθώς και του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου.

Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος χωρίς προϋπολογισμό για αρκετό διάστημα, θα έχει πρόβλημα και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Δημοτική μας Κίνηση, θα συνεχίσει να προτείνει συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι ευκαιρία επίσης, να σκεφτούμε όλοι και για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει ο «Κλεισθένης Ι» στην Αυτοδιοίκηση λόγω της απλής αναλογικής, αφού ναι μεν διασφαλίζει περισσότερη Δημοκρατία, αλλά θα χρειάζεται και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που θα προκύψει από ουσιαστικές συναινέσεις.

Η Δημοκρατία απαιτεί Ευθύνη για ουσιαστική αντιπαράθεση και διάθεση για σύγκληση απόψεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου