Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Δημοκρατία αλά καρτ από τον δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου και την παράταξή του

Καθεστωτική και αντιδημοκρατική πρακτική καταλογίζει στον δήμαρχο και την παράταξή του η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου-Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή». 

Η παράταξη της Αριστεράς κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά για τη στελέχωση των Νομικών Προσώπων του Δήμου και θεωρεί απαραίτητη τη θεσμοθέτηση περιορισμένων θητειών στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου:

Τότε, Μάρτιος 2018 διαγράφτηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας του Ανδρέα Ευθυμίου ο δημοτικός σύμβουλος Γεράσιμος Πεφάνης και στο Δημοτικό Συμβούλιο λογίζεται ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την διαγραφή του Γεράσιμου Πεφάνη το Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση του Προέδρου τον αντικατέστησε από το Διοικητικό Συμβούλιο των Νομικών Προσώπων του Δήμου (ΝΠΔΔ), που με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είχε οριστεί, δηλαδή από την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και το ΔΟΠΑΚΑ (Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), γιατί δεν ανήκε στην παράταξη της πλειοψηφίας.

Τώρα, Νοέμβριος 2018 που υπάρχουν και νέες ανεξαρτητοποιήσεις από άλλη δημοτική κίνηση, της μειοψηφίας αυτή τη φορά κι όχι από την δική του, ο Ανδρέας Ευθυμίου και οι συνεργάτες του υιοθετούν έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2016, που ερμηνεύει τον νόμο και αναφέρει ότι δεν προβλέπεται αντικατάσταση δημοτικών συμβούλων στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, αν και δεν ανήκουν πλέον στην παράταξη την οποία εκπροσωπούσαν και άρα δεν είναι και μέλη της μειοψηφίας.

Προφανώς το έγγραφο εκείνο του Υπουργείου από το 2016, τον Μάρτιο του 2018 (περίπτωση Πεφάνη) είχε επιμελώς παραπέσει, ενώ τώρα τον Νοέμβρη 2018 ως δια μαγείας εμφανίστηκε. Άγνοια νόμου δεν νοείται ούτε από πολίτη, πολύ δε περισσότερο από μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες της.

Αποδεικνύεται έτσι η γενικευμένη αίσθηση καθεστωτικής νοοτροπίας που επιδεικνύει ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του. Αποτελούν κλασικό παράδειγμα καθεστωτικής / αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, και αποδεικνύουν την ανάγκη του θεσμοθέτησης περιορισμένων θητειών στους αιρετούς.

Εμείς δεν θα ανεχτούμε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές κι εφαρμογή των νόμων κατά το δοκούν...

Aκόμα όμως και αν μπει κάποιος στη διαδικασία να δεχτεί αυτήν την «ερμηνεία» του νόμου σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου του 2016, (που σίγουρα δεν αποτελεί νομολογία και κοινοποιήθηκε και σε εμάς αλλά και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους τώρα), θεωρούμε ότι με βάση αυτό, η σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του Δήμου Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και Δ.Ο.Π.Α.Κ.Α από τον Μάρτιο του 2018 είναι παράτυπη και άρα πρέπει να ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η εκ νέου εξέταση της νομιμότητας των αποφάσεων που έλαβαν. Δεδομένο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακύρωσή τους.

Σε αυτούς λοιπόν που με ελαφρότητα αντιμετωπίζουν τη θεσμική λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου λεμέ ότι:

Ο Δήμος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Λειτουργεί με κανόνες, που όλοι και όλες οφείλουμε να ακολουθούμε. Διαφορετικά αρχίζουν οι υπόνοιες...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου