Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Η γαλλική ερωτική ταινία «Betty Blue» προβάλλεται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Μετά από δυο αναβολές, η γαλλική ερωτική δραματική ταινία του Ζαν Ζακ Μπενέξ «Μπέττυ Μπλου - Betty Blue», θα προβληθεί στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 8.00μμ.

Πρόκειται για μία ακόμη καλή επιλογή της Ομάδας Κινηματογράφου του «Καλλίπολις», μια ταινία και ένα σάουντρακ που πυρπόλησαν τα μυαλά και τις καρδιές του φοιτητόκοσμου τη δεκαετία του ‘80, ενώ οι σινεφίλ
μπορούν να απολαύσουν το αναψυκτικό, το ρόφημα ή το ποτό τους στον φιλόξενο Χώρο.


Λίγα λόγια για την ταινία:

Γαλλική ερωτική δραματική ταινία, 1986, έγχρωμη, 120΄, σε σκηνοθεσία Ζαν Ζακ Μπενέξ, με τους: Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ, Μπεατρίς Νταλ.

Στη συμβατική ζωή ενός εργαζόμενου 35άρη εμφανίζεται μια εκρηκτική νεαρή κοπέλα η οποία θα προσπαθήσει να τον βγάλει από το βόλεμα προτείνοντάς του την αναζήτηση ενός άπιαστου ονείρου.

Σκηνή πρώτη- ο Zorg και η Betty κάνουν έρωτα, κάτω από το σαρδόνιο χαμόγελο της Mona Lisa: «Είχα γνωρίσει την Betty πριν μερικές εβδομάδες. Κάναμε έρωτα κάθε βράδυ. Το μετεωρολογικό δελτίο προέβλεπε ανεμοθύελλες».

Και το μετεωρολογικό δελτίο ήταν απόλυτα ακριβές. Το Betty Blue, όπως ήταν η αγγλική μετάφραση του αρχικού 37,2 το πρωί, είναι το ταξίδι του Jean-Jacque Beineix στον θυελλώδη έρωτα. Με την καρδιά ενός παιδιού και το βλέμμα ενός έμπειρου τεχνίτη, ο γάλλος σκηνοθέτης διηγείται την ιστορία του Ζωργκ, ενός άνδρα κουρασμένου από τη ζωή και παραδομένου στην κενότητα της ανυπαρξίας, και της Μπετυ, μιας ελκυστικής, παθιασμένης κοπέλας, που καιει τη ζωή της για να απολαύσει τη λάμψη της φωτιάς.

Ο Ζωργκ είναι ο γενικός επιστάτης μιας ντουζίνας μπανγκαλόου σε κάποια παραλιακή περιοχή της Γαλλίας, η Μπετυ μια απολυμένη σερβιτόρα. Το σενάριο δεν έχει και μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι δυο τους μοιράζονται έναν παθιασμένο έρωτα, μια σχέση καταστροφική και για τους δύο.

Η Beatrice Dalle, στο ρόλο της Betty ενσαρκώνει το αστέρι που θυσιάζεται στο έρεβος, απλά και μόνο για να απολαύσει τη λάμψη κατά την πτώση. Μαζί με τη λάμψη αυτή όμως, έρχεται και η φωτιά που καιει τόσο την ίδια, όσο και το σύντροφό της. Η αυτοκαταστροφική μανία που συνοδεύει το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο και την ανισόρροπη ψυχική της κατάσταση, απεικονίζει σε υπερθετικό βαθμό την τρέλα που συνοδεύει το Πάθος και τον Έρωτα ανάμεσα στους δύο αυτούς ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά, ο Zorg (Jean-Hugues Anglade) παραδίδεται απόλυτα σ’ αυτήν την παράνοια και την αγκαλιάζει, θυσιάζοντας τον εαυτό του στην προσπάθεια να την προστατέψει από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση. Εγκλωβισμένος στην τροχιά της Betty προς την ολοκληρωτική παράνοια, φονεύει την ηθική του καθαρότητα, επιδεικνύοντας το μέγιστο της αυτοθυσίας που απαιτεί ένα τέτοιο πάθος.

37°2 le matin, είναι το όνομα του βιβλίου του Philippe Djian, πάνω στο οποίο ο Jean-Jacques Beineix στηρίζει την ταινία του. 37°2 C, είναι και η θερμοκρασία του γυναικείου σώματος, κατά την κορύφωση της ερωτικής πράξης. Και από ερωτικές πράξεις, ο σκηνοθέτης φροντίζει να υπάρχει πληθώρα. Απόλυτα αισθησιακές, κινηματογραφημένες με εξαιρετική μαεστρία, ποτέ δεν πλησιάζουν τη χυδαιότητα, παραμένοντας πιστές στον ερωτισμό που υπηρετούν.

Την αδυναμία του να εμβαθύνει στη χαοτική ψυχοσύνθεση της femme-fatale Betty, ο Beineix προσπαθεί να καλύψει με τοπία εκθαμβωτικής ομορφιάς και μαγευτική χρήση των χρωμάτων. Η έλλειψη σεναριακής βαθύτητας -με τη συμβατική έννοια του όρου- είναι το βασικότερο μειονέκτημα της ταινίας του, αφού και η πλοκή είναι περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη. Ωστόσο αυτή η παιδική ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται το θέμα του, η φρεσκάδα, αλλά και η άψογη καλλιτεχνική αρτιότητα των καδραρισμάτων του, είναι από μόνα τους στοιχεία που κρατούν το ενδιαφέρον.

Γυρισμένη στα μέσα του ’80, η ταινία αγαπήθηκε από τη νεολαία της εποχής ως απεικόνιση μιας επαναστατικής τάσης απελευθέρωσης αλλά και ένα σύμβολο αληθινού πάθους. Μια φετιχιστική αγάπη που την καθιέρωσε χαρίζοντάς της cult-status, το οποίο μπορεί να μη διατηρεί στις μέρες μας λόγω των κοινωνικών της προεκτάσεων, αλλά σίγουρα λόγω των σκηνοθετικών ικανοτήτων του δημιουργού, του λεπτού της χιούμορ και φυσικά της Beatrice!

Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου