Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

«Ποιος τελικά ήταν ο Νίκος Μπελογιάννης;»: Διάλεξη - συζήτηση στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Μια προσέγγιση μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης, που εγκαινιάστηκε στην Αμαλιάδα την 27η Μαρτίου 2017.

Με διάλεξη του ιστορικού Στάθη Κουτρουβίδη & συζήτηση για τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις διαλόγου του μήνα ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 8.00μμ.

Μετά το τέλος της συζήτησης θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κάθε
Παρασκευή πρόγραμμα του «Καλλίπολις» «Πάντα ν΄ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε», με σπιτικά μεζεδάκια, κρασί, καλή διάθεση και κέφι με ή χωρίς όργανα, με ή χωρίς θεματολογία.


Σύντομο σημείωμα του Στάθη Κουτρουβίδη, Δρ. Ιστορίας:

Στο σύντομο αυτό σημείωμα ασχολούμαστε με την παρουσία και δράση του Νίκου Μπελογιάννη από την Αμαλιάδα, ο οποίος σε ηλικία μόλις 37 ετών, εκτελέστηκε από τους διώκτες του μαζί με ακόμα τρεις συγκατηγορούμενούς του την 30η Μαρτίου 1952 με την κατηγορία του «προδότη». Οι άλλοι τρεις ήταν οι: Παναγιώτης Αργυριάδης, Νίκος Καλούμενος και Δημήτρης Μπάτσης.


Η εκτέλεση των τεσσάρων έγινε Κυριακή ξημερώματα της Δευτέρας στις 4.10 το βράδυ υπό το φως των προβολέων των στρατιωτικών καμιονιών, με απόφαση Έκτακτου Στρατοδικείου και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Στην αρχή αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να εντοπίσουμε και να συγκεντρώσουμε υλικό που θα μπορούσε να εκτεθεί, εισπράτταμε μια σχεδόν μονότονη απάντηση, του τύπου, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, άλλες πηγές κτλ. Παρόλα αυτά, η προσπάθεια απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 500 εκθέματα. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά οι 27 ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς και κυρίως ο γιος του Νίκος Μπελογιάννης που πρόσφεραν αφιλοκερδώς υλικό, για να χρησιμοποιηθεί στην έκθεση.


Μέσα από την έκθεση Νίκος Μπελογιάννης επιχειρείται να σκιαγραφηθεί το σύνολο της πολιτικής του δράσης, η πολύπλευρη προσωπικότητά του και ορισμένα σημεία τα οποία για την ιστορική έρευνα έως σήμερα παρέμεναν σκοτεινά. Γνωρίζαμε πολλά κυρίως γύρω από τις δύο δίκες και τη διεξαγωγή τους στις οποίες βρέθηκε κατηγορούμενος, αλλά πολλά σημεία της ζωής του παρέμεναν επιμελώς αδιευκρίνιστα. Πολλά από αυτά μέσα από τον πλούτο των πληροφοριών που συλλέξαμε, μπορέσαμε να τα αποσαφηνίσουμε, όχι όλα.


Έτσι, μεταξύ άλλων, με μεγαλύτερη πειστικότητα μπορούμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα του τύπου: πότε ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με αριστερές ιδέες, ποιος υπήρξε ο ρόλος της σχολικής εκπαίδευσης και του δάσκαλού του Ανδρέα Παπαθεοδώρου στη συγκρότηση της πολιτικής του φυσιογνωμίας, ποιες ήταν οι σχέσεις του με το άλλο φύλλο, τέλος ποιες ήταν επακριβώς οι προπολεμικές διώξεις, έως και την απόδρασή του από το Σανατόριο Σωτηρία το 1943.


Όλα αυτά επιχειρούνται να εντοπιστούν, να καταγραφούν εν συντομία για να απαντηθεί ένα ευρύτερο ερώτημα. Τελικά ποιος ήταν «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»;


Για τον Στάθη Κουτρουβίδη:


Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην κοινωνική και οικονομική ιστορία. Από τον Ιούνιο του 2016 απασχολείται ως υπάλληλος του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του συνέβαλε στην ανάδειξη, τεκμηρίωση των Αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής και υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος της Μόνιμης Έκθεσης Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Μελετά την ελληνική οικονομία και κοινωνία του 20ου αιώνα με πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου