Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Η ταινία «Οι μάγισσες του Ήστγουικ» προβάλλεται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Με αμερικάνικο κινηματογράφο και «βαριά» ονόματα ολοκληρώνει τις προβολές για τον μήνα Οκτώβριο ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη μελών & φίλων της συλλογικότητας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/09.

Η ταινία φαντασίας του Τζορτζ Μίλερ «Οι μάγισσες του Ήστγουικ -
The Witches of Eastwick», θα προβληθεί στο «Καλλίπολις», την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 8.00μμ, ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το αναψυκτικό, το ρόφημα ή το ποτό τους στον φιλόξενο Χώρο.


Λίγα λόγια για την ταινία από το cinemanights.gr:

Αμερικάνικη ταινία φαντασίας, 1987, έγχρωμη, 118’ σε σκηνοθεσία Τζορτζ Μίλερ με τους Τζακ Νίκολσον, Μισέλ Φάιφερ, Σούζαν Σάραντον, Σερ. Τζον Γκίλγκο.


Τρεις διαζευγμένες φίλες έχουν χάσει κάθε ελπίδα για να βρουν τον άνδρα της ζωής τους. Έχοντας παραμελήσει τον εαυτό τους και υπό το βάρος της ανατροφής των παιδιών τους, το μόνο που τους έχει απομείνει είναι να συγκεντρώνονται κάθε βδομάδα για να λένε τα νέα τους και να μεμψιμοιρούν.  Ένα από αυτά τα βράδια, όμως, θα ευχηθούν και οι τρεις μαζί, με διακαή πόθο, το ίδιο πράγμα: την έλευση ενός γοητευτικού άνδρα στη ζωή τους. Η ευχή τους θα γίνει πραγματικότητα και ένας πλούσιος, εκκεντρικός και μυστηριώδης άντρας θα εμφανιστεί από το πουθενά στη μικρή κοινότητα του Ήστγουικ. Θα τον ερωτευτούν και οι τρεις παράφορα, παρά τις αρχικές ισχυρές αναστολές τους, ωσάν να τις έχουν κυριεύσει μάγια ˙ και πράγματι, κάτι σκοτεινό, μεταφυσικό και διαβολικό κρύβει αυτός ο νεοφερμένος και ακαταμάχητος άνδρας.


Το «Οι Μάγισσες του Ήστγουικ» αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή από τις τετριμμένες κωμωδίες, ταινίες τρόμου και αισθηματικές κομεντί που παράγονται με τη λογική της μαζικής παραγωγής. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα αστείο ή τρομακτικό, το έργο αυτό συνδυάζει αρμονικά τα στοιχεία ταινιών κωμωδίας, φαντασίας και τρόμου. Οι παραγωγοί της έχουν έναν άσο στο μανίκι και δεν τον αφήνουν να πάει χαμένος: τον πάντα απολαυστικό και μαγνητικό Τζακ Νίκολσον. Βάζοντας τον Νίκολσον να υποδυθεί έναν άνδρα κωμικό, σατανικό, ημιπαρανοϊκό και εκκεντρικό, η ταινία αποκτά τον ιδανικό πρωταγωνιστή. Πόσοι ηθοποιοί, ακόμη και εκ των κορυφαίων, θα μπορούσαν να μας προσφέρουν, όπως ο μέγας Τζακ, με τόση χάρη και άνεση ένα χαρακτήρα που είναι γοητευτικός, χιουμοριστικός και, ταυτοχρόνως, σατανικός; Γλυκός, αλλά και μοχθηρός; Ο Τζακ, εκτός από μεγάλος ηθοποιός, είναι κι ένα σπάνιο είδος ηθοποιού που δεν αναπληρώνεται εύκολα.

Τον μέγα Τζακ, ο οποίος, όποτε εμφανίζεται στην οθόνη (και ο Τζακ έχει πολύ χρόνο συμμετοχής στην ταινία) φωτίζει την ταινία, συνοδεύουν δύο σημαντικές κυρίες του κινηματογράφου, η Μισέλ Φάιφερ και η Σούζαν Σαράντον, και μία της μουσικής, η Σερ. Είναι και οι τρεις καλές στους ρόλους τους ˙ η άνθηση τους από παραμελημένες, ατημέλητες και άχαρες γυναίκες σε τρεις δυναμικές, χαρούμενες και σέξι υπάρξεις από την επαφή τους με τον “τυχερό διάβολο” δίνεται με έναν ωραίο και ανάλαφρο τρόπο. Όμως, ο απόλυτος άρχοντας της ταινίας είναι ο Τζακ. Οι περισσότερες καλές στιγμές της ταινίας ανήκουν σε αυτόν.
Η ταινία βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα στην διαμάχη των δύο φύλων ως έννοια και ως βάση πολλών κωμωδιών ή αισθηματικών κομεντί και απολαμβάνει να σατιρίζει τις κλισέ σκηνές των ταινιών τρόμου, σαν αυτές με δαιμονισμούς, διαβολικές εισβολές σε εκκλησίες κ.τ.λ.. Είναι σε τέτοιες στιγμές που η ταινία λειτουργεί καλύτερα και, για καλή μας τύχη, αυτές δεν είναι λίγες.

Ο μεγάλος μουσικός συνθέτης John Williams (Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter) ξέρει ακριβώς πώς να τονίσει τα χιουμοριστικά και μεταφυσικά στοιχεία της ταινίας, όπως άλλωστε έχει κάνει πολλές φορές στην καριέρα του, και η μουσική του είναι από τα πιο αξιόλογα στοιχεία της ταινίας.

Με πολλά στοιχεία διακωμώδησης και σαρκασμού των ταινιών τρόμου και των αισθηματικών κομεντί, και με ένα φορμαρισμένο Τζακ Νίκολσον, το «Οι Μάγισσες του Ήστγουικ» είναι ένα έργο, το οποίο, αν και έχει τις αδυναμίες του, είναι μια ωραία και ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους και όσες έχουν βαρεθεί τις στάνταρ κωμωδίες δράσης και αισθηματικές κομεντί που συνεχίζουν να κατακλύζουν με το μαζικό τους χαρακτήρα τις οθόνες μας.

Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.



Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου