Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

«Ο Λύκος της Wall Street» του Μ. Σκορτσέζε προβάλλεται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Με την αμερικανική δραματική ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Ο Λύκος της Wall Street - The Wolf of Wall Street» ανοίγει η κινηματογραφική αυλαία του μήνα στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 8.00μμ.

Τα μέλη & οι φίλοι του «Καλλίπολις» επέλεξαν την ιστορία του χρηματιστή Τζόρνταν Μπέλφορντ, ο οποίος έγινε πολυεκατομμυριούχος στα 26 του, προτού καταλήξει στη φυλακή, ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το αναψυκτικό, το ρόφημα ή το ποτό τους στον φιλόξενο Χώρο.


Δείτε εδώ το event στο facebook

Σε λίγες ώρες δείτε εδώ το πλούσιο Πρόγραμμα του Δεκεμβρίου

Λίγα λόγια για την ταινία από το athinorama.gr:

Aμερικανική δραματική ταινία, 2013, έγχρωμη, 179’, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε, με τους: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζόνα Χιλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Τζον Φαβρό.

Η πραγματική ιστορία του Τζόρνταν Μπέλφορντ, χρηματιστή των δεκαετιών του ’80 και του ’90, ο οποίος έγινε πολυεκατομμυριούχος στα 26 του, προτού καταλήξει στη φυλακή για μια σειρά από οικονομικές απάτες.
Οι σκορσεζικοί γκάνγκστερ ντύνονται golden boys σε μια ξέφρενων ρυθμών μαύρη σάτιρα του καπιταλιστικού ονείρου που μετατρέπεται σε αμερικανικό εφιάλτη.

Η κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού είναι η ανθρώπινη απληστία, μια (εν πολλοίς πλαστή) ψυχολογική ανάγκη πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί η απατηλή λάμψη του American success story.

«Η απληστία είναι καλό πράγμα», διακήρυσσε άλλωστε το 1987 ο γκουρού των κινηματογραφικών χρηματιστών Γκόρντον Γκέκο (ο Μάικλ Ντάγκλας του «Wall Street»), χρονιά κατά την οποία ο 25χρονος Τζόρνταν Μπέλφορντ έμπαινε για πρώτη φορά ως φέρελπις trader στα άδυτα των χρηματιστηριακών κύκλων, για να πέσει πάνω στη Μαύρη Δευτέρα της 19ης Οκτωβρίου και να βρεθεί εν ριπή οφθαλμού άνεργος και χρεωμένος.
Στη χώρα των διαρκών ευκαιριών και των πρόθυμων να επενδύσουν σε πάμφθηνες μετοχές (penny stocks) κορόιδων όμως ο Τζόρνταν ξεκινά αμέσως μια ημιπαράνομη μπίζνα «χάρτινων» αγοραπωλησιών και σε ένα χρόνο γίνεται ο «Λύκος της Γουόλ Στριτ» (από τίτλο άρθρου του περιοδικού «Forbes») ιδιοκτήτης της ταχύτατα αναπτυσσόμενης και απίστευτα επιτυχημένης χρηματιστηριακής Stratton Oakmont.

«Η Αμερική δεν είναι χώρα, είναι επιχείρηση».
Το ξέρουμε κινηματογραφικά από τον «Νονό», μας το θύμισε ο Μπραντ Πιτ στο «Σκότωσέ­ τους Γλυκά».
Το γνωρίζουμε επίσης­ και ως μοτίβο το οποίο επανέρχεται στη φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε, με το οργανωμένο έγκλημα να στήνεται και να αναπτύσσεται σαν άριστα διαπλεκόμενη, απόλυτα ανταγωνιστική και σταθερά κερδοφόρα­ εταιρεία.
Από τα χέρια του Τέρενς­ Γουίντερ, λοιπόν, σεναριογράφου των «Sopranos» και του «Boardwalk Empire», σε αυτά του σκηνοθέτη των «Καλών Παιδιών», του «Καζίνο» και του «Πληροφοριοδότη», η ιστορία του Τζόρνταν Μπέλφορντ γίνεται καυτή πρώτη ύλη για ακόμη μία προσέγγιση στην απαστράπτουσα μα και βρόμικη, ονειρική αλλά κι εφιαλτική πλευρά του αμερικανικού ονείρου.

Με την κάμερα του Ροντρίγκο Πριέ­το («Βαβέλ», «Το Μυστικό του Brokeback Mountain», «Επιχείρηση: Argo») να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς κάθε κατεύθυνση, ο «Λύκος της Wall Street» προσπαθεί να αποτυπώσει στο πανί κιόλας από το πρώτο δευτερόλεπτο την υπερβολή ως χαρακτηριστική συμπεριφορά μιας­ εποχής, μιας χρηματοπιστωτικής πραγματικότητας, μιας ολόκληρης πολιτισμικής νοοτροπίας.
Έχοντας ως οδηγό έναν ερμηνευτικά φρενήρη Ντι Κάπριο και με την αιωνίως πιστή του Θέλμα Σουνμέικερ να μοντάρει αριστοτεχνικά έναν καταιγισμό πλάνων, ήχων και διαλόγων, ο Σκορσέζε βουτά με το σπιντάτο αφηγηματικό στιλ του στα βαθιά νερά της μαύρης σάτιρας και ανασύρει από το βυθό της ακόμη μία (προτεσταντικής ηθικής) ιστορία θεαματικής ανόδου και αναπόφευκτης πτώσης.

Μπορεί ο βασικός του ήρωας να μη διαθέτει το τραγικό βάθος κάποιων μοναχικών γκάνγκστερ του παρελθόντος, το δηλητηριώδες χιούμορ του όμως φωτίζει καινούργιες, ανεξερεύνητες περιοχές και η σκηνοθετική του ενέργεια παραμένει αστείρευτη, φορτίζοντας με ένταση τις εικόνες από τις οποίες είναι φτιαγμένο το κλασικό αμερικανικό σινεμά του 21ου αιώνα.

Σημαντική υπενθύμιση:

Οι ενδιαφερόμενοι/ες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γυμναστικής «Κουνήσου από τη θέση σου» (επανέναρξη 2/12), στο Μάθημα Μπριτζ (έναρξη 9/12), και στο Σεμινάριο Κατασκευής Χριστουγεννιάτικων Δώρων (13/12), θα πρέπει να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6970081056, ώστε να καθοριστούν τα τμήματα.

Στο ίδιο τηλέφωνο οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή, ώστε να ορισθεί η ημερομηνία (η μέρα θα είναι Σάββατο) για την εκδρομή/ξενάγηση στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.

Παράλληλα ο Χώρος συγκεντρώνει διάφορα αντικείμενα (κατάλληλα προς πώληση) που δεν είναι χρήσιμα στους κατόχους τους, τα οποία θα εκτεθούν στο Παζάρι του Δεκεμβρίου (8/12) τις ακόλουθες μέρες & ώρες:
Κυριακή 01/12, ώρες 7.00-9.00μμ,
Δευτέρα έως Πέμπτη 02-05/12, ώρες 5.00-7.00μμ
Παρασκευή 06/12, ώρες 11.00-13.00.

Για το «
Καλλίπολις»:


Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου