Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Εργαστήρια Στιχουργικής με τον συγγραφέα - στιχουργό Δημήτρη Τσακαλία στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» σε συνεργασία με την εταιρεία μουσικών εκδόσεων «Καθρέφτης Ήχων Αληθινών», διοργανώνει εβδομαδιαία Εργαστήρια Στιχουργικής με τον συγγραφέα - στιχουργό Δημήτρη Τσακαλία.

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 8.00μμ στην έδρα του «Καλλίπολις» (Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό, 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό), θα γίνει εκδήλωση γνωριμίας με τον συγγραφέα - στιχουργό και παρουσίαση του βιβλίου του «Έτσι φτιάχνονται οι Στίχοι», ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα.

Τα Εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στο «Καλλίπολις» με προοπτική τη δημιουργία στίχων, που θα μελοποιηθούν και θα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε CD με την υπογραφή των δημιουργών.
Παράλληλα θα σχηματιστεί ορχήστρα για παρουσίαση και των έργων των Εργαστηρίων σε μουσικούς χώρους.

Δηλώσεις συμμετοχής στα Εργαστήρια Στιχουργικής με επώνυμο γραπτό μήνυμα στο 6970081056 ή στο email kallipolis33@gmail.com.Για το βιβλίο «Έτσι φτιάχνονται οι Στίχοι»

«Όλα τα τραγούδια είναι πολιτικά. Όλα τα τραγούδια είναι ερωτικά. Το σουξέ το κάνει η μουσική, αλλά χρειάζεται και στίχο. Η ομοιοκαταληξία είναι το άλφα, όχι όμως το ωμέγα στον στίχο.»

Με αυτά και πολλά άλλα η δισκογραφική εταιρεία «Καθρέφτης ήχων αληθινών» μετά τη σειρά των «βιβλιοσιντί», περνά στην έκδοση βιβλίων σχετικών με το τραγούδι. Πρώτο στη σειρά ένα εγχειρίδιο μεγάλου μήκους και δοκίμιο με τίτλο «Έτσι φτιάχνονται οι στίχοι», που γεννήθηκε από σημειώσεις για εισηγήσεις σχετικών σεμιναρίων του στιχουργού Δημήτρη Τσακαλία. Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει και από μόνο του υλικό για αντίστοιχα σεμινάρια.

Η εργασία ξεκινά με μια υποθετική συνέντευξη του καλλιτέχνη, σαν εισαγωγή στο κυρίως θέμα, γνωριμία με τα βασικά χαρακτηριστικά του στίχου, συγκριτική ανάλυσή τους και απαντήσεις σε ερωτήματα που σίγουρα θέτει στον εαυτό του συνεχώς όποιος γράφει όχι μόνο στίχους. Πώς επιλέγω από τη θεματολογία; Ποια τα συστατικά του σουξέ; Πότε θα μάθω αν έχω ταλέντο; Σε ποιους να δείχνω τους στίχους μου; Τι μέτρο συμφέρει; Τι είναι ο εσωτερικός ρυθμός; Ποια η αξία της ομοιοκαταληξίας στο στίχο;

Ο συγγραφέας πραγματεύεται τις εννοιολογικές και υφολογικές διαφορές του κουπλέ από το ρεφρέν, αποκρυπτογραφεί τις γέφυρες, τα προ και τα μεταρεφρέν, στη θέση του παλιού τρίτου κουπλέ, όπως και την σπάνια ιταλικής καταγωγής στροφή σαν επιμύθιο.

Στο κείμενο παρατίθενται στοιχεία για την αιτία και την αποφυγή κλασικών λαθών στη στιχουργική, όπως παρατονισμοί, κακόηχες παρηχήσεις, άστοχες παραπομπές κ.λπ.

Δεν απευθύνεται φυσικά μόνο στους επίδοξους, αλλά και ενεργούς στιχουργούς. Ευελπιστεί με ακούσματα, εικόνες κι εποχές ν’ αποτελεί ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για όσους ακούν τραγούδια λίγο περισσότερο από τους άλλους. Απευθύνεται λοιπόν μόνο σε όσους γράφουν ή δεν γράφουν στίχους.

Χρήσιμο και για μουσικούς συνθέτες για να κρίνουν καλύτερα, τους στίχους που δέχονται και να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές συζητήσεις με στιχουργούς για αλλαγές που απαιτούνται. Σε μια πορεία με οδηγίες συγγραφής εμπλέκονται συχνές αναφορές από επαγγελματικά «επεισόδια» του ίδιου του συγγραφέα, με στόχο την παρουσίαση μιας εικόνας της αγοράς που σχεδόν προκαθορίζει τη μοίρα των στίχων που καθένας μπορεί να δημιουργήσει. Εμπεριέχονται συμβουλές για σχέση του στιχουργού με τον συνθέτη, τον παραγωγό, τον τραγουδιστή και τον εαυτό του. Αναφορές για την ιστορία και τις διαδρομές του στίχου στην Ελλάδα, εκτιμήσεις για το πώς εξοικονομούσαν χρήματα οι στιχουργοί, αλλά και πώς μπορούν να εξοικονομούν τώρα, μετά την «κατάργηση» του τελευταίου φορέα, του cd.

Από τις οδηγίες δεν λείπουν ακόμα και αυτές για την απόδοση στίχων από ξενόγλωσσα τραγούδια. «Για να γράψεις πρέπει να ξέρεις τι είναι ο στίχος και να τον ακούς κάτω από τη μουσική, γιατί δεν αποτελεί ξεχωριστό είδος τέχνης, αλλά συστατικό άλλου έργου».

Όλα όσα εξηγούνται, εξιστορούνται ή ακολουθούν την άποψη του συγγραφέα τεκμηριώνονται με συγκεκριμένα παραδείγματα, στίχους πολλών γνωστών και μη τραγουδιών, ακόμα και με σύγκριση στίχων που γράφτηκαν πάνω στην ίδια μουσική με αποτέλεσμα δύο διαφορετικά τραγούδια.

Μία από τις επιθυμίες του συγγραφέα, αλλά και του εκδότη Μωυσή Ασέρ είναι κατά τη διάρκεια και μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ο «χρήστης» να δέχεται με μεγαλύτερη σαφήνεια τον λόγο κάθε τραγουδιού που ακούει διακρίνοντας πιο καθαρά πτυχές του που τις περισσότερες φορές κρύβονται στη σκιά της προσωπικότητας του ερμηνευτή ή συνθλίβονται κάτω από δυναμική επιβολή μουσικής, ακόμα και της ενορχήστρωσης.

Την εργασία επιμελήθηκε ο συγγραφέας, φίλος και γνώστης του ελληνικού τραγουδιού Σάββας Σερέτης.

Links:

Σημαντικές ενημερώσεις - υπενθυμίσεις:

Οι ενδιαφερόμενοι/ες για την εκδρομή/ξενάγηση στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, που θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή με επώνυμο γραπτό μήνυμα στο 6970081056.

Στο ίδιο τηλέφωνο πρέπει να επικοινωνούν με γραπτό μήνυμα οι ενδιαφερόμενοι/ες για συμμετοχή στα Μαθήματα Στιχουργικής & Μπριτζ, στις Συνεδρίες Ψυχολογίας και στα Σεμινάρια Κατασκευών Οικιακής Οικονομίας & Κοσμήματος.

Για το Πρόγραμμα Γυμναστικής «Κουνήσου από τη θέση σου» τα τμήματα και τα ραντεβού καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τη Χαρά Γερούκη στο 6989699374.

Παράλληλες Δραστηριότητες:

Συνεχίζεται η Έκθεση Κοσμήματος Μακραμέ με δημιουργίες της φίλης του Χώρου Ελένης Μπερβανάκη.
Συνεχίζονται το Παζάρι Κοσμήματος και η ανανεωμένη Έκθεση Βιβλίου &
DVD.
Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 7.00 - 9.00μμ

Μη χάσετε:

Πυρογραφία σε ξύλο και δέρμα, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 6.30μμ
Σεμινάριο εικαστικών κατασκευών οικιακής οικονομίας, με τη Μαρία Νικολιά.

Αποκριάτικο πάρτι, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30μμ
με
dj τη Δήμητρα Νικηφοράκη.

Για το «
Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου