Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Κρατικό Κίνημα στην Αυτοδιοίκηση...

Το πόσο... ανεξάρτητο είναι το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», το «δημιούργημα» του δημάρχου Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη, φάνηκε στη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι που το απαρτίζουν ενόψει των εκλογών στην ΠΕΔ Αττικής και στην ΚΕΔΕ.

Στη συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μ.Αγγελάκας και ο
γενικός γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Δ. Καλογερόπουλος!

Δύο πρόσωπα εγνωσμένης... κομματικής ανεξαρτησίας. Ή μάλλον εγνωσμένου κυβερνητικού ομφάλιου λώρου.

Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερη η μετονομασία σε... «Κρατικό Κίνημα στην Αυτοδιοίκηση» (ΚΚΑ); Και εύηχο και -κυρίως- αληθινό...

Πηγή: www.avgi.gr

Ρ. Δούρου σε εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής: Είστε συνοδοιπόροι στη νέα πορεία

Επιστολή προς τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής, έστειλε σήμερα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι «συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες» στη «νέα πορεία» που ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής, με «επίκεντρο τους πολίτες και το περιβάλλον».

«Η νέα Περιφερειακή Αρχή πιστεύει και εμπιστεύεται τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής. Πιστεύει και στηρίζεται στις δυνατότητες προσφοράς και την αίσθηση ευθύνης τους απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται καθημερινά από τις  πολιτικές λιτότητας», παρατηρεί στην επιστολή της η Περιφερειάρχης.

Αναλυτικά η επιστολή της Ρένας Δούρου έχει ως εξής:

«Η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά μια νέα πορεία.
Μια πορεία με επίκεντρο τους πολίτες και το περιβάλλον της Αττικής. Μια πορεία που περνά μέσα από ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης. Μια διακυβέρνηση με τους πολίτες, από τους πολίτες, για τους πολίτες. Προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς όφελος των ολίγων και των συμφερόντων τους.
Σε αυτή την πορεία, από την οποία κανείς δεν περισσεύει, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες είσαστε εσείς, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας. Ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος της Περιφέρειας με την κοινωνία και τους πολίτες. Μακριά από στείρες λογικές δήθεν αξιολογήσεων, που στοχεύουν στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, απαξιώνοντας έτσι τη λειτουργία του Δημόσιου τομέα γενικά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα, η νέα Περιφερειακή Αρχή πιστεύει και εμπιστεύεται τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής. Πιστεύει και στηρίζεται στις δυνατότητες προσφοράς και την αίσθηση ευθύνης τους απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται καθημερινά από τις  πολιτικές λιτότητας.
Προσφορά και ευθύνη αποτελούν λοιπόν τις λέξεις "κλειδιά" σε αυτή την κοινή πορεία με δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη, έτσι ώστε η Περιφέρεια Αττικής να σταθεί στο πλευρό των πολιτών και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων».
Πηγή: www.avgi.gr

Για την Αυτοδιοίκηση που αντιστέκεται, ανατρέπει και δημιουργεί!

"Η οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής των μνημονιακών δεσμεύσεων από την Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και
τις τοπικές κοινωνίες είναι βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική υλοποίηση αυτών των προσπαθειών"

Eμείς οι αιρετοί-ές της Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης Αριστεράς του δημοκρατικού και οικολογικού χώρου, οι οποίοι έχουμε εκλεγεί στις νέες δημοτικές αρχές που προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου, γνωρίζουμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με τη χειρότερη, από κάθε άποψη, μεταπολιτευτικά κατάσταση της Αυτοδιοίκησης. Ο μνημονιακός ολετήρας, ο νεοσυγκεντρωτισμός και ο γραφειοκρατικός και ισοπεδωτικός χαρακτήρας του «Καλλικράτη», η ελαχιστοποίηση των πόρων, η ανυπαρξία εθνικού και περιφερειακού επενδυτικού προγραμματισμού, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και οι «μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις» για απολύσεις, συνδυασμένα με τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, συνθέτουν τη ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.

Είναι πολιτικά σημαντικό και χρήσιμο να κάνουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή, ανατρέχοντας στις διαρκείς «μεταρρυθμίσεις», που αποδείχθηκαν μάλλον απορρυθμίσεις, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο κύμα των συνενώσεων που ξεκίνησαν με τον «Καποδίστρια» και προχώρησαν στον «Καλλικράτη», χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και υποστήριξη, με χωροταξία εξυπηρέτησης μικροκομματικών επιδιώξεων της συγκυρίας, χωρίς λειτουργικά και αναπτυξιακά κριτήρια, χωρίς δημοκρατικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και, βέβαια, χωρίς έναν ουσιαστικό απολογισμό των θετικών και των αρνητικών στοιχείων της προηγούμενης μεταρρύθμισης.

Μια νέα στρατηγική για τα όργανα της Αυτοδιοίκησης

γράφουν οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης & Παναγιώτης Πάντος *

Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για τη συγκρότηση των περιφερειακών ενώσεων των δήμων (ΠΕΔ), καθώς και της ΚΕΔΕ, και μαζί με αυτήν έχει ανοίξει και η επιχείρηση «συμμαχίες». Το ερώτημα όμως είναι «συμμαχίες με ποιους και με ποιες διαδικασίες»;

Για να χαραχτεί μια στρατηγική που να αντιστοιχεί στη σοβαρότητα που οφείλει να επιδεικνύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τον προβληματισμό μας από μια ειλικρινή αποτίμηση της τακτικής μας στο παρελθόν:
α) Να δούμε, για παράδειγμα, ότι απέτυχε η χύμα συγκέντρωση αυτοδιοικητικών παραγόντων γύρω από πολιτικά κείμενα που χαρακτηρίζονταν από έναν ανέξοδο κριτικό λόγο προς την κυβέρνηση χωρίς να απαιτούν από όσους τα συνυπέγραφαν να κάνουν κάτι για να αντιπαρατεθούν μαζί της. Και απέτυχε γιατί δεν ριζοσπαστικοποίησε κανέναν από αυτούς (αντίθετα, τους παγίωσε στη θέση τους), ούτε δημιούργησε όρους ουσιαστικών αντιστάσεων (π.χ., κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ, κοινωφελής εργασία μέσω ΜΚΟ), ενώ παράλληλα έδωσε εύσημα συνεργασίας με την Αριστερά και το ηθικό της μέγεθος σε ανθρώπους που καθημερινά ψήφιζαν με χέρια και με πόδια τις πιο αδιαφανείς και κοινωνικά άχρηστες (αλλά εργολαβικά... χρησιμότατες) προτάσεις.

β) Παράλληλα -για να μην κοιτάμε μόνο την καμπούρα των άλλων- να ξαναθυμηθούμε ότι η διαδικασία με την οποία συγκροτήθηκε το 2011 το ψηφοδέλτιο του χώρου μας στην ΚΕΔΕ πλήγωσε βαθιά τις αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις και προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις, καθώς χαρακτηρίστηκε από στενοκεφαλιά, έλλειψη πολιτικής εμπιστοσύνης και καταπάτηση των αρχών της ισότητας και της δημοκρατικής συναπόφασης.

Ταξίδι στα Κύθηρα με την Αριστερά στην Περιφέρεια

γράφει ο Σπύρος Τζόκας *


Το ταξίδι άρχισε... με καπετάνισσα, όπως στους μύθους της πατρίδας μας. Ταξίδι μέχρι τα Κύθηρα, στην άκρη της Περιφέρειας.

«ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ» λοιπόν... όχι με μπουνάτσα, αλλά με φουρτουνιασμένη θάλασσα, αλλά και με μεγάλο πάθος και αισιοδοξία. Θα φτάσουμε στον προορισμό μας με κόντρα τον ήλιο. Εξάλλου, μας αρέσει αυτό το ταξίδι, όσες κι αν είναι οι αντιξοότητες.

Ξεκινάμε. Η Ιστορία απευθύνει πρόκληση και πρόσκληση στην ταπεινότητά μας. Η Ιστορία μάς κάνει την τιμή να μας φιλοξενήσει
στα σαλόνια της... και να μας εξομολογηθεί. Να λύσει τη σιωπή της. Τη σιωπή αυτή που της έχουν επιβάλει. Ή καλύτερα την επιλεκτική χρήση της για κάθε σκοπιμότητα που προκύπτει. 

Τα προβλήματα μεγάλα και φαντάζουν ογκώδη από την καταθλιπτική και βάρβαρη επιβολή των μνημονιακών πολιτικών. Τα μεγάλα συμφέροντα είναι απέναντι και ετοιμάζονται να πολεμήσουν τις λαϊκές πολιτικές που τα θέτουν στο περιθώριο. Οι αντίπαλοι θα αγριέψουν. Το σύστημα στο εσωτερικό και το εξωτερικό θα δώσει τα ρέστα του. Η Αριστερά σήκωσε κεφάλι... Ο λαός σήκωσε κεφάλι. Κίνδυνος - θάνατος. Το κρεβάτι του Προκρούστη που έβαζαν τον λαό θρυμματίζεται. Δεν είναι πλέον κομματική μάχη. Είναι κοινωνική μάχη. Τίποτα δεν συγχωρείται σ' αυτήν τη χωρίς έλεος μάχη. Καραδοκούν στη γωνία. Να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας.

Τσίπρας με περιφερειάρχες: Ο Καλλικράτης δεν ήταν "μεταρρύθμιση", αλλά "απορρύθμιση"

Συνάντηση με τους Δημάρχους και τους δύο Περιφερειάρχες, Ρένα Δούρου και Θόδωρο Γαλιατσάτο, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον υπεύθυνο από την Π.Γ. για την Αυτοδιοίκηση, Κώστα Πουλάκη, και στελέχη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του κόμματος, καθώς και η υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη.
 
Στην ομιλία του, με την οποία ξεκίνησε η συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε στους νέους αιρετούς «μία πραγματικά καλή θητεία, πρώτα και κύρια για το λαό μας, που δοκιμάζεται σκληρά επί τέσσερα και πλέον χρόνια από τα μνημόνια. Και που προσβλέπει στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της Αριστεράς να σταθούν μπροστάρηδες στην προσπάθεια οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων και δημιουργίας ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους. Αλλά και μια καλή θητεία για την ίδια την Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, αλλά και αδιέξοδα», ενώ τόνισε πως στην πρώτη αυτή περίοδο είναι σημαντικό οι δυνάμεις της Αριστεράς να πορευτούν αταλάντευτα στη ριζοσπαστική και ασυμβίβαστη κατεύθυνσή τους.