Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Να σταματήσει η αφαίμαξη της Ελλάδας

του Πολ Κρούγκμαν *

H Ευρώπη γλίτωσε τα χειρότερα την Κυριακή. Οι Έλληνες ψηφοφόροι υποστήριξαν σθεναρά την απόρριψη των απαιτήσεων των δανειστών εκ μέρους
της ελληνικής κυβέρνησης. Κι ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να αισθάνονται ανακουφισμένοι από αυτό το αποτέλεσμα.

Φυσικά οι πιστωτές δε θα ήθελαν να το δείτε έτσι. Η αφήγησή τους, την οποία αναμεταδίδει εν πολλοίς και ο οικονομικός τύπος, είναι ότι η αποτυχία τους να εκφοβίσουν την Ελλάδα να συναινέσει ήταν ένας θρίαμβος του ανορθολογισμού και της ανευθυνότητας έναντι ορθών τεχνοκρατικών συμβουλών.

Όμως η εκστρατεία του εκφοβισμού - η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες με το να αποκόψουν τη χρηματοδότηση των τραπεζών και να απειλήσουν με γενικό χάος -, όλα με σχεδόν απροκάλυπτο στόχο να εξωθήσουν την κυβέρνηση στην πτώση της - ήταν μια ντροπιαστική στιγμή για την Ευρώπη, η οποία ισχυρίζεται ότι πιστεύει στις αρχές της δημοκρατίας. Θα ήταν ένα φρικτό προηγούμενο, αν αυτή η εκστρατεία είχε πετύχει το στόχο της, ακόμα κι αν αυτά που έλεγαν οι δανειστές έβγαζαν νόημα.

Έλεγχοι στις αγορές της Αττικής για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας και την επάρκεια αγαθών

Τους εντατικούς ελέγχους συνέχισαν στην αγορά της Αττικής την τελευταία εβδομάδα συνεργεία υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα διενεργήθηκαν συνεχείς και καθημερινοί έλεγχοι σε καταστήματα τροφίμων και πρατήρια καυσίμων προκειμένου να διαπιστωθούν και να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και εναρμόνισης τιμών σε βάρος των καταναλωτών.

Έτσι, μέσα σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας και μετά από περισσότερους από 900 ελέγχους και τιμοληψίες, σε πάνω από 120 καταστήματα τροφίμων, πρατηρίων καυσίμων και υπεραγορών την ημέρα, διαπιστώθηκε η ομαλή λειτουργία της αγοράς καθώς και η επάρκεια των αγαθών.

Οι έλεγχοι σε όλη την αγορά της Αττικής θα συνεχισθούν και τις υπόλοιπες ημέρες, και για όσο χρειασθεί, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Εμπάργκο τώρα στα χουντοκάναλα!

γράφει ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης


Το εμπάργκο το έχουν κάνει ήδη οι πολίτες, δεν είναι σωματικό, είναι ψυχικό και συναισθηματικό. Τα έβλεπαν τα ιδιωτικά κανάλια στην προεκλογική περίοδο

του δημοψηφίσματος, πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει σε τόσο κρίσιμη περίοδο.

Τα έβλεπαν μεν, τα έβριζαν δε. Αγανακτούσαν, βλαστημούσαν, ξεσηκώνονταν μπροστά στην ανελέητη προπαγάνδα, που όμοιά της δεν είχαμε ξαναδεί, ούτε στο δημοψήφισμα του Παπαδόπουλου το 1973 - τέτοιος τρόμος. Ακόμη και οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του Ναι σκιάχτηκαν από το ωστικό κύμα ολοκληρωτισμού που εκλύθηκε από τις οθόνες.

Κι όσοι διατηρούσαν κάποιες ψευδαισθήσεις, τις απώλεσαν βιαίως το απόγευμα του Σαββάτου, όταν είδαν στην παράνομη εκπομπή του Σκάι τον Μπογδάνο και τον Τατσόπουλο να συγκρίνουν τον Τσίπρα με τον Χίτλερ, που ξεκίνησε, είπαν, από το 3%, έφτασε στο 36% και μετά έκανε και δημοψήφισμα, για την έγκριση της ενοποίησης του αξιώματος του καγκελαρίου και του προέδρου της δημοκρατίας στο πρόσωπο του «Führer».

Πολύ παραπάνω από μια νέα λαϊκή εντολή!

γράφει ο Βασίλης Θεοδώρου *

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε το Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της ΚΟ «σε μία εβδομάδα αλλάξαμε την ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη», γνώριζε πολύ καλά το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάναμε, ως το μοναδικό αριστερό κυβερνόν κόμμα στην Ευρώπη. Δύσκολο να πει κανείς αν είχε συνειδητοποιήσει απόλυτα ότι θα έγραφε με τις αποφάσεις και τις πράξεις του ολόκληρα κεφάλαια στο βιβλίο της Ιστορίας.

Μετά τη μεγάλη νίκη της Κυριακής έχουν σιωπήσει όσοι μουρμούριζαν μονότονα την αντίθεσή τους στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, αποδεχόμενοι το αυτονόητο ότι στις δυσκολίες ή τα πολιτικά αδιέξοδα πρέπει κανείς να έχει το προβάδισμα και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το δημοψήφισμα πέτυχε τελικά πολλαπλούς πολιτικούς στόχους:

Το νου σου Αλέξη


Το «Όχι» της Κυριακής ήταν βροντερό και συσπείρωσε τους έξι στους δέκα πολίτες αυτής της χώρας. Όσους ψήφισαν τουλάχιστον. Όμως όσοι είπαν «Όχι» μπορεί

να συσπειρώθηκαν, όχι όμως και τα «Όχι» τους. Αυτό είναι ξεκάθαρο, μόλις μία ημέρα μετά τα αποτελέσματα και του πανηγυρισμούς που ξεσήκωσε το δημοψήφισμα.

Αρχικά, «Όχι» ήταν αυτό που καταψηφίζει την συγκεκριμένη συμφωνία. «Όχι» και αυτό που καταψηφίζει άλλες συμφωνίες με αντίστοιχους όρους. «Όχι» αυτό που δεν θέλει καμία συμφωνία, ή αλλιώς, έξοδο από το κοινό νόμισμα. «Όχι» και αυτό που δεν θέλει κανέναν συμβιβασμό με τους εκβιαστές και τα αιμοδιψή γεράκια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ονειρεύεται την κατάρρευση του δουλεμπορικού συστήματός τους.

Μια σειρά από «Όχι», που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες κατάφεραν να μετατρέψουν σε ένα συμπαγές σώμα την ευρεία πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

«Ας μην χασομεράμε "ταπώνοντας" ο ένας τον άλλο στο twitter και στα τηλεπαράθυρα»

«Στο δημοψήφισμα ο λαός έστρεψε την πλάτη σε όσους έλληνες και ξένους υπερασπίστηκαν τις πολιτικές που τον οδήγησαν στις ουρές των ΑΤΜ» - Διαβάστε την αποκλειστική δήλωση της Ιωάννας Καρυστιάνη στο www.stokokkino.gr

Στο δημοψήφισμα ο λαός έστρεψε την πλάτη σε όσους έλληνες και ξένους υπερασπίστηκαν τις πολιτικές που τον οδήγησαν στις ουρές των ΑΤΜ.

Παρά την ομοβροντία έξωθεν επεμβάσεων, διαγγελμάτων και δημοσιογραφικών κηρυγμάτων τρόμου, ο λαός ζώντας επί πέντε χρόνια στο πετσί του τις δραματικές συνέπειες των προγραμμάτων της «διάσωσης», δεν φόρτωσε στην σημερινή -ολίγων μηνών κυβέρνηση- την μοιραία κατάληξη στο αδιέξοδο.

Παρατείνεται η δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου

Παρατείνεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουλίου, το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που λειτουργούν από τους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία,
τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ), όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης για τη στήριξη των πολιτών, που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση.

Πηγή: left.gr

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις - Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά το συντριπτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Το πρωί της Δευτέρας συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το οποίο μετά από έξι ώρες συνεδρίαση, κατάληξε σε κοινό κείμενο που υπογράφεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Δ. Κουτσούμπα.

Στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος σήμερα Τριτη θα συνεδριάσει το Eurogroup με θέμα την ελληνική διαπραγμάτευση - Mέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής (στις 7.30μμ) τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης - Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις μέσω του left.gr.

Με την εντολή του 62% των πολιτών και τη συναίνεση των κομμάτων -πλην του ΚΚΕ- της αντιπολίτευσης για βιώσιμη λύση προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, προσδοκώντας ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιδείξουν -αυτή τη φορά- την αναγκαία πολιτική βούληση και τον ρεαλισμό για έναν συμβιβασμό επωφελή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.
Παρακολουθήστε εδώ λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις μέσω του left.gr.