Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Απεβίωσε ο Θεόδωρος Πεσιρίδης

Εντελώς ξαφνικά έφυγε από τη ζωή σήμερα το μεσημέρι ο Δημοτικός Σύμβουλος, Θεόδωρος Πεσιρίδης, σε ηλικία 55 ετών.

Ο Θεόδωρος Πεσιρίδης εκλεγόταν επί τέσσερις τετραετίες στο Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Αργυρούπολης αλλά και του ενιαίου Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με την παράταξη «Ελληνικό-Αργυρούπολη Σύγχρονη Πόλη».

Ο Δήμαρχος, Χρήστος Κορτζίδης, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του δήμου εκφράζουν τα βαθιά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί από τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014 στη μία το μεσημέρι.

Τ. Κουράκης: Κυνηγός φαντασμάτων ο υπουργός με τις διαγραφές φοιτητών, όπως ακριβώς είχε πράξει και με τις οροθετικές γυναίκες

Δήλωση του Τάσου Κουράκη, συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή και της σημερινής ανακοίνωσης του Υπουργείου για το θέμα της διαγραφής των φοιτητών οι οποίοι έχουν υπερβεί τα έτη σπουδών τους, είναι αναγκαίο να τονιστούν τα ακόλουθα.
 
Ο Υπουργός Παιδείας υιοθετεί άκριτα με τις προτάσεις του μία πάγια θέση της τρόικα, η οποία επιθυμεί να διαγραφούν περί τους 180.000 φοιτητές, με στόχο την δικαιολόγηση νέων περικοπών στη κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ και την εγκατάσταση κλίματος φόβου και πειθάρχησης στην ανώτατη εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ηγεσία του Υπουργείου επιδίδεται σε ένα απαράδεκτο επικοινωνιακό παιχνίδι διαπόμπευσης των φοιτητών, οι οποίοι ωθούμενοι από τις περιστάσεις της ζωής, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους. Είναι θλιβερό που ο Υπουργός Παιδείας επαναφέρει τη ρητορική αυτή με τον ίδιο τρόπο που το είχε πράξει και με τις οροθετικές γυναίκες, τις οποίες δεν είχε διστάσει να στιγματίσει και να κυνηγήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας.

Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την επανασύσταση των καταργηθέντων ειδικοτήτων ΕΠΑΛ

Η προτεινόμενη τροπολογία έχει ως στόχο να μην γίνει καμία απόλυση εκπαιδευτικού και να τοποθετηθούν όλοι σε νέες θέσεις, καθώς και να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν και να στελεχωθούν από τους ίδιους εκπαιδευτικούς που δίδασκαν στις ειδικότητες αυτές


Αναλυτικά η τροπολογία - προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ίδρυση και Οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις»:

«ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από τις 22/07/2013. Συγκεκριμένα, από τους 1800 εκπαιδευτικούς συνολικά που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μόνο 174 τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις. Επίσης, σε 85 από αυτούς έχει γίνει διακοπή μισθοδοσίας από τις 22/3/14, χωρίς να έχει εκδοθεί πράξη απόλυσης. Για τους υπόλοιπους 1540 υπάρχει ακόμα η ομηρία των πινάκων και η αβεβαιότητα των απολύσεων. Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση.

Πρόεδρος ΔΣΑ: «Αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ»

Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ
άλλων ότι αγνοήθηκε το στοιχείο της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και τονίζει ότι «η φορολόγηση απρόσοδης ακίνητης περιουσίας καταλήγει απροκάλυπτα στη δήμευσή της και, συνακόλουθα, σε εκ πλαγίου παραβίαση των σχετικών συνταγματικών απαγορεύσεων».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε "νομοθετικές μεταβολές, που είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση των αδικιών και την αποφυγή της οικονομικής εξοντώσεως των φορολογουμένων".

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,  
Οι σοβαρές και τεκμηριωμένες νομικά και κοινωνικά ενστάσεις για την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, μολονότι θα έπρεπε να εισακουσθούν παραχρήμα και να σηματοδοτήσουν έναν νέο, δίκαιο φόρο επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, αγνοήθηκαν πλήρως, παρά τις επανειλημμένες «υποσχέσεις» για εξομάλυνση των αδικιών και αποκατάσταση των ισορροπιών, με αποτέλεσμα να βιώνουμε  καθημερινά τις παράλογες συνέπειες της επιβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Τσίπρας με Επιμελητήρια: Νομοθετικές αλλαγές για άρση φορολογικών αδικιών, "κόκκινα" δάνεια και αναπτυξιακό κλίμα

Οι άμεσες νομοθετικές αλλαγές για την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Ο Αλ Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις το κόμματος για την οικονομία πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και κάλεσε τους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κοινότητας σε μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου οι προτάσεις τους να συνεκτιμώνται στη χάραξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο των επαφών που έχει ενόψει της ΔΕΘ κάλεσε πρώτους τους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κοινότητας, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πραγματική εικόνα της αγοράς και να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις που θα βγάλουν την οικονομία και τη χώρα από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ειδικές εκδηλώσεις, από το κόμμα, για την οικονομία στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής βάσης, που μπορούν να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τρεις με τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αλ. Τσίπρας: Ανόητη επιλογή οι κυρώσεις στη Ρωσία, ανίκανοι και επικίνδυνοι Σαμαράς - Βενιζέλος

"Σαμαράς και Βενιζέλος είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την απόγνωση των παραγωγών, αφού οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία, αποφασίστηκαν με την επεξεργασία της ελληνικής προεδρίας" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Επιτροπή Παραγωγών Ημαθίας και Πέλλας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι ο "έστω και εκ των υστέρων" διαχωρισμός της ελληνικής θέσης από την "ανόητη και αδιέξοδη λογική των κυρώσεων και κατηγόρησε τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο ότι "δεν είναι απλά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και επικίνδυνοι να τα παραχωρήσουν, χωρίς καν να αναλογιστούν τις συνέπειες".
Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση με τους παραγωγούς, είναι η ακόλουθη:

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία να τιμήσει τον Νίκο Πλουμπίδη

Πριν από περίπου δέκα χρόνια και πενήντα χρόνια μετά την εκτέλεση του Νίκου Πλουμπίδη, στην ετήσια γενική συνέλευση, οι δάσκαλοι στο Κερατσίνι και το Πέραμα αποφάσιζαν ομόφωνα ο σύλλογός τους να μετονομαστεί «Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Κερατσινίου Περάματος "Νίκος Πλουμπίδης"».

γράφει ο Σταύρος Καλλώνης *

Οι λόγοι που υπαγόρευσαν μια τέτοια επιλογή ταυτίζονταν με την πολιτική δράση του Ν. Πλουμπίδη ως δασκάλου, ως συνδικαλιστή και ως ανθρώπου που ενσάρκωνε αξίες πολιτικές που ο χρόνος τις διατηρεί αναλλοίωτες.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και οι ιδέες της Οκτωβριανής Επανάστασης βοηθάνε στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στον Μεσοπόλεμο. Από το 1918 στον Πειραιά έχει πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, έχει ιδρυθεί το ΣΕΚΕ, για να ακολουθήσουν η ίδρυση της ΔΟΕ στις 21-4-21 και το 1926 η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο Ν. Πλουμπίδης τελειώνει το διδασκαλείο του Πύργου στα τέλη του Ιούλη του 1924 και τον ίδιο χρόνο διορίζεται δάσκαλος σε ένα χωριό της Ελασσόνας, τη Βούρμπα.

«Δεν φουσκώνει μόνο το σώμα, αλλά και το… μυαλό»

Ο γιατρός Σταύρος Χάντζος είναι κατηγορηματικός. Με αφορμή τα όσα έγιναν στη Μεσσηνιακή Μάνη μιλά για το νέο κοινωνικό πρόβλημα που λέγεται «αναβολικά σε γυμναστήρια».
Ένα πρόβλημα που σε λίγο θα συναγωνίζεται ευθέως το άλλο μεγάλο πρόβλημα, αυτό των ναρκωτικών.

«Τα γυμναστήρια υπόσχονται σώματα-φέτες στα ανυποψίαστα θύματά τους. Σαν γιατρός που έχει ασχοληθεί με τα θέματα της φαρμακοδιέγερσης μπορώ να βεβαιώσω κατηγορηματικά: Δεν γίνονται φέτες χωρίς αναβολικά.»

Όμως οι φέτες στο σώμα δεν επηρεάζουν μόνο τη καρδιά και τα άλλα ζωτικά όργανα. Επηρεάζουν και τον εγκέφαλο:

«Οι ουσίες που διακινούνται είναι κοκτέιλ. Δεν μιλάμε για ένα φάρμακο. Μιλάμε για πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτά τα φάρμακα δεν επηρεάζουν μόνο το σώμα, αλλά και τη ψυχή. Δημιουργούν διαταραχή προσωπικότητας, χτυπούν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αλλάζει η συμπεριφορά του χρήστη. Εάν τώρα σε αυτό υπολογίσουμε και την αύξηση της μυϊκής μάζας που δημιουργεί αισθήματα υπεροχής είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η συμπεριφορά αλλάζει, γίνεται περισσότερο επιθετική με φαινόμενα σαν κι αυτό που έγινε πρόσφατα.»

Το "πρέπει" είναι αέρας κοπανιστός!

Και τι θα γίνει του χρόνου που "οι πηγές χρηματοδότησης των αναπληρωτών μειώνονται κατά το ήμισυ";

γράφει ο  Χρήστος Κάτσικας


Σε συνέντευξή του ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3. δήλωσε τα παρακάτω όσον αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Του χρόνου το σύστημα με την αναπλήρωση πεθαίνει. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο του 2015 αν δεν ανατραπεί το 1/10. Του χρόνου οι πηγές χρηματοδότησης των αναπληρώσεων μειώνονται κατά το ήμισυ. Πρέπει να γίνει η κατάργηση του 1/10 και διαγωνισμός του ΑΣΕΠ».

"Πρέπει" λέει ο Υπουργός Παιδείας. Ωστόσο αυτό το μεγαλοπρεπές και πονόψυχο "πρέπει" μπορεί να μαλακώνει καρδιές, ωστόσο δεν κοστίζει τίποτε ως λέξη στο στόμα ενός Υπουργού. Κι αν το "πρέπει" δεν γίνει πράξη; Κι αν το 1/10 συνεχιστεί;

Πόσο Τζήμερος είσαι…

Το εντοπίσαμε στο σάιτ του φίλου Νίκου Σαραντάκου. Πρόκειται για ανάρτηση που έκανε ο κύριος Θάνος Τζήμερος στο τουίτερ του με αφορμή επιγραφή σε κάποια ΔΟΥ. Ο καλός και μορφωμένος αυτός άνθρωπος – ο Τζήμερος – συμπεριέλαβε και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει το ευφυές του σχόλιο.
 
Ιδού η ανάρτηση του Τζήμερου:


Οπως βλέπετε, ο κύριος Τζήμερος δεν περιορίστηκε να τουιτάρει τη φωτογραφία. Ούτε του ήταν αρκετή η αναφορά του για το ανορθόγραφο της επιγραφής. Προχώρησε και σε σύντομη – πλην βαθιά – πολιτική ανάλυση. Για τους δημόσιους υπαλλήλους. Που το «μητρώο» το γράφουν «μητρόω». Και που δεν θέλουν να αξιολογηθούν.  Γιατί αν αξιολογούνταν τότε θα έπεφταν στα χέρια κάποιου (εγγράμματου) Τζήμερου και θα τους άλλαζε τα φώτα. Για την ακρίβεια θα τους έστελνε στα μητρώα της ανεργίας.

Μέσα στον νεοφιλελευθερισμό του, όμως, ο κύριος Τζήμερος, ζαλισμένος από την ευτυχία και την περηφάνια του που κατάφερε με μια και μόνο φράση του να ξεφτιλίσει αυτούς τους αγράμματους και ανορθόγραφους υπαλλήλους, πέταξε και εκείνο το «κλείνονται». Το οποίο – κατά κακή τύχη του κύριου Τζήμερου – γράφεται με «ι». Ετσι συμβαίνει με τα ρήματα: Δεν «κλείνονται», τα ρήματα «κλίνονται».

Θα «χάψουμε» το παραμύθι περί «εξόδου από το τούνελ»;

γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Εντάξει το καλοκαίρι προσφέρεται για «χίμαιρες», για «όμορφα παραμύθια που τελειώνουν ως το πρωί», όμως αυτό που συμβαίνει από την πλευρά της συγκυβέρνησης μέσω της χρησιμοποίησης στοιχειών των διαφόρων οργανισμών για την πορεία της οικονομίας θα πρέπει κάποτε να σταματήσει.

Για παράδειγμα οι διάφοροι οργανισμοί (π.χ ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ κ.α) προβλέπουν «ανάπτυξη» της τάξης του 0,6%. Από την αρχή να τονίσουμε (μετά π.χ και το εμπάργκο από τη Ρωσία) ότι πολύ αμφιβάλλουμε ότι τελικά θα «πιαστούν» οι προβλεπόμενοι δείκτες.

Όμως και αν «πιαστούν» απλά η χώρα μας θα έχει το 2022 χρέος όσο είχε το 2009! Και φυσικά μέχρι τότε τα προγράμματα άγριας λιτότητας θα πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Να σημειώσουμε ακόμη ότι τα χρόνια αυτά της κρίσης η πτώση του ΑΕΠ ήταν 25% (στην κατοχή η πτώση ήταν πολύ μικρότερη) και η επανόρθωση στην πρότερη τουλάχιστον κατάσταση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη ή και ακατόρθωτη με βάση την ακολουθούμενη πολιτική.

Η αρχαιολογία «όμηρος» θλιβερού πολιτικαντισμού

Μια αρχαιολογική ανασκαφή δεν είναι ούτε θρίλερ, ούτε μπορεί κατά καμία λογική να χαρακτηριστεί ως τέτοια. Είναι μια βασανιστική,
κοπιώδης, λεπτολογημένη, μεθοδική  διαδικασία, που με σεβασμό και ταπεινότητα επιχειρεί να διεισδύσει σε έναν άγνωστο κόσμο και να τον κάνει, στο μέτρο του δυνατού, φανερό και αναγνώσιμο. Οι Ελληνες αρχαιολόγοι μιας υποτιμημένης και απαξιωμένης αρχαιολογικής υπηρεσίας έχουν αποδείξει ότι με αυτό τον σεβασμό προσεγγίζουν αυτόν τον άγνωστο και γοητευτικό κόσμο.
 
γράφει η Δήμητρα Μυρίλλα

Αλλά, ό, τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες  με αφορμή το περιεχόμενου του τάφου στην Αμφίπολη, ναι… είναι θρίλερ και μάλιστα πολύ κακής ποιότητας. Είδαν στο εσωτερικό με μικροκάμερες λέει μερίδα του Τύπου, δεν υπάρχουν μικροκάμερες λέει άλλη μερίδα του Τύπου. Θα μετακινηθούν οι Σφίγγες γράφεται, δεν θα μετακινηθούν διαψεύδει το Υπουργείο Πολιτισμού. Ενα αποκαλυφθέν ψηφιδωτό που μαθεύτηκε από πληροφορίες διά του Τύπου και μαζί δεκάδες σενάρια για τον ένοικο ή τους ενοίκους της τελευταίας τους κατοικίας, που όλα μαζί  γυρίζουν γύρω – γύρω από την οικογένεια του Μ. Αλέξανδρου και όχι κάποιου άλλου. Διότι, εφ’ όσον, αποκλείεται να είναι εκεί ο τάφος του στρατηλάτη, πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάποιου από το περιβάλλον του… Αφού δεν θα έχουμε το μύθο σε όλο του το μεγαλείο, ας έχουμε τουλάχιστον ένα μέρος αυτού.

Τι ωφελεί η καλοσύνη;

Η μικρή Παλαιστίνια που έψαχνε τα βιβλία της στα χαλάσματα έγινε «διάσημη». Σίγουρα, η ίδια δεν αναζήτησε τη δημοσιότητα… Δεν την ενδιέφερε και δεν προλάβαινε να μάθει την απήχηση της πράξης της, έπρεπε να σωθεί από τον επόμενο χαμό στην πατρίδα της.

γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας

Ας πάμε, όμως, πέρα από την Παλαιστίνη, γιατί η μικρή κατόρθωσε, μαζεύοντας τα βιβλία της, να μας ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Τι γίνεται μετά από τη συγκίνηση, το χαμόγελο και την ελπίδα, που προκαλεί μια εικόνα; Οι σκέψεις θα κρατήσουν κι ύστερα θα φύγουν. Στην καλύτερη περίπτωση, ίσως, ακουμπήσουν ευαίσθητες χορδές του μυαλού και της καρδιάς και πάμε κάπου παραπέρα, σε μονοπάτια πιο σκληρά, αλλά βαθιά ανθρώπινα. Είναι λίγο αυτό; Όχι, αναμφισβήτητα.

Πολλοί, με ειλικρίνεια, είπαν πως οι φωτογραφίες της μικρής είναι σύμβολα ελπίδας. Έχουμε ανάγκη, άλλωστε, τέτοιες εικόνες, τέτοιες πράξεις. Το θέμα, όμως, είναι τι έχουν ανάγκη τα εκατομμύρια παιδιά, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, που βρίσκονται στη θέση της μικρής από την Παλαιστίνη…

Η κάλυψη των κενών στα σχολεία και το Υπουργείο Παιδείας

Λιγότερο από 2 εβδομάδες έχουν απομείνει για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το Υπουργείο Παιδείας επίσημα παραδέχεται ότι υπάρχουν συνολικά
στην Α/ΘΜΙΑ και Β/ΘΜΙΑ εκπαίδευση 22.500 κενά εκπαιδευτικών. Πιστεύουμε ότι σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ Αττικής Γιώργου Χρόνη *
 
Από το 2010 και μετά παρατηρείται μια πλήρης απαξίωση του δημόσιου σχολείου όπου σχολικές χρονιές ξεκινούν με σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα ( περικοπές σχολικών επιχορηγήσεων, έλλειψη σχολικών βιβλίων, χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών ). Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά διογκώνονται. Και είναι λογικό καθώς στην πλειοψηφία τους αυτοί που αναλαμβάνουν να λύσουν τα προβλήματα δε γνωρίζουν το αντικείμενο, εφαρμόζουν προσωπικές στρατηγικές για να ενισχύσουν το πολιτικό τους προφίλ, ακολουθούν πιστά την πολιτική των περικοπών, της τρόικας και των μνημονίων.

«ΡΕΤΙΡΕ» ΚΑΙ «ΥΠΟΓΕΙΑ» ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1/1/2015, ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο -αν όχι τη μείωση- τουλάχιστον τη συγκράτηση στα σημερινά επίπεδα της μισθολογικής δαπάνης, την αλλαγή των εργασιακών συνθηκών και τη διαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων, διαμορφώνοντας στο εσωτερικό τους πολλαπλά και διαφορετικά εργασιακά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό βασικό εργαλείο θα αποτελέσει η αξιολόγηση του προσωπικού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στην ολοκληρωμένη της μορφή θα εφαρμοστεί από το νέο έτος, αφού προηγουμένως περάσει -το φθινόπωρο- από τη Βουλή ο σχετικός νόμος. Ήδη,από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εργασίας με αποστολή στο δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου να έχει διαμορφωθεί το σχετικό προσχέδιο νόμου του νέου μισθολογίου, το οποίο στην τελική του μορφή -και ύστερα από τις σχετικές διαβουλεύσεις- θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο.
 
ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -αλλά και σχετικές διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- η επιτροπή εργασίας φαίνεται να έχει καταλήξει στις παρακάτω ρυθμίσεις, οι οποίες χωρίζουν εργασιακά τους εργαζόμενους σε πολλαπλές μισθολογικές ταχύτητες ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο, την αξιολόγηση της παραγωγικότητας τους και τον χρόνο πρόσληψής τους (αν είναι δηλαδή νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο ή παλιοί εργαζόμενοι).
 
Η πρώτη μισθολογική παρέμβαση που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση θα εδράζεται στην πρόθεση για έναν ουσιαστικό μισθολογικό διαχωρισμό των υπαλλήλων ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο, σε σημείο μάλιστα που το χάσμα να είναι αισθητό και κατ' επέκταση να δημιουργείται ουσιαστικός διαχωρισμός εργασιακών συμφερόντων. Αναλυτικότερα:

Danielson: Η διεθνής της εκπαιδευτικής αξιολόγησης

Ιδού από πού «εμπνέεται» το υπουργείο Παιδείας για την καρμανιόλα που ετοιμάζει για τους εκπαιδευτικούς

 

γράφει ο Ηλίας Σταθάτος
 
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των πρωτοβουλιών των «μεταρρυθμιστών»
της κυβέρνησης είναι ο απόλυτος μιμητισμός τους, ένας πιθηκισμός θα τολμούσε να πει κάποιος, πρακτικών και θεωριών που προέρχονται από τα μεγάλα think tanks του πιο επιθετικού κομματιού του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Κάτι που βέβαια δεν προξενεί εντύπωση, μια και ουσιαστικά η ίδια η χώρα, οντολογικά, επιδιώκεται να μετατραπεί στο πειραματόζωο όπου θα εφαρμοστούν οι πιο σκληρές αντιλαϊκές θεωρίες.

Όμως, η περίπτωση του «Πλαισίου Διδασκαλίας» της εταιρίας Danielson, που φαίνεται ότι χρησιμοποιείται και θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν αυτούσια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της χώρας μας, έπειτα από τη δοκιμή του σε άλλες χώρες, αποτελεί σκάνδαλο κανονικό. Και για την έκταση της «ξεπατικωτούρας», αλλά και για την ίδια την ταυτότητα του εγχειρήματος, που έχει ως μοναδικό σκοπό τον στραγγαλισμό και την ευκολότερη απόλυση των εκπαιδευτικών. Και, κυρίως, γιατί έρχεται σε ολοκληρωτική αντίθεση με οποιαδήποτε έννοια παιδαγωγικής διαδικασίας.
 
Ποια είναι η Danielson

πιλότοι και ειδικότητες

Κάθε χρόνο στο σχολείο ξεκινάμε απ' την αρχή...



...Που σημαίνει συστηνόμαστε! Παρόλο που είμαστε πιλοτικό σχολείο - έλεγε το υπουργείο πριν από 3 χρόνια, άλλος υπουργός τότε, άλλο επιτελείο - και μας είχαν υποσχεθεί ότι δεν είναι μόνο το πάμε σε άγνωστα νερά κι ο θεός μαζί μας, θα 'χει και τα μπόνους του το πακέτο, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΙΔΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
, το είπα ξείπα νίκησε κατά κράτος... πάλι!

 
Όχι μόνο αλλάζουν οι ειδικότητες κάθε χρόνο, όπως ο εκάστοτε υπουργός τα πουκάμισα του, αλλά ξεχάσαμε και ότι κάποτε μας βάφτισαν εκτός από διευρυμένου ωραρίου σχολείο και πιλοτικό...


Γέλια που κάναμε θυμάμαι με το... πιλοτάρισμα!


Γιατί πώς αλλιώς να αντισταθμίσεις την προχειρότητα του εγχειρήματος, την αρπαγή της λείας από τους γνωστούς-άγνωστους που έσπευσαν να οργανώσουν αμέσως αμέσως τι λες; ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ! Αμ πώς!


Οι γονείς έφριξαν, εμείς γίναμε ξανά οι σάκοι του μποξ -έχουμε όμως και οι ίδιοι παιδιά, δε θα το πιστέψετε- και καθόλου δε μας άρεσε που μας έκλεισαν το σχολείο δια ασήμαντον αφορμή...


Τι να κάνουμε, πήγαμε στα σεμινάρια, αλλά εκείνα έλαμψαν δια της απουσίας νοήματος...